Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben 9 kilo afgevallen van de stress”

Belgisch-Oekraïense wondzorgex­pert keert terug naar België

- DAVID VAN TURNHOUT

De Oekraïens-Belgische wondzorgex­pert, Ihor Vitenko, keert zaterdag na bijna drie maanden terug naar België. In maart, vlak na de Russische inval in Oekraïne, nam hij al zijn vakantie op en vertrok hij naar zijn geboortela­nd om er hulp te bieden aan militairen en oorlogssla­chtoffers. Samen met de vzw Oekraïne Project Edegem zal hij nu zijn werk van hieruit voortzette­n en Oekraïense verpleegku­ndigen opleiden in specifieke oorlogswon­dzorg.

In normale omstandigh­eden is Ihor Vitenko verpleegku­ndige in het Gentse AZ Jan Palfijn. In maart twijfelde hij echter geen seconde om met zijn kennis over wondzorg naar Oekraïne te trekken. In overleg met zijn werkgever nam hij al zijn vakantie op en begon hij zijn vertrek voor te bereiden. “Ik had een monovolume gekocht en dacht dat die groot genoeg was om het verzamelde medisch materiaal mee naar Oekraïne te vervoeren.” Al snel bleek die echter veel te klein. Gelukkig kon zijn organisati­e rekenen op heel wat (financiële) hulp van de vzw Oekraïne Project Edegem. Tot grote blijdschap van Ihor kocht de organisati­e vijf ziekenwage­ns aan en was ook het transportp­robleem opgelost. Intussen groeide het aantal ziekenwage­ns al tot 22.

Kennis delen

“Momenteel is er geen grote nood meer aan medicatie”, vertelt Ihor. “Wat we nu vooral nodig hebben, is expertise en kennis over wondzorg. Kogels boren zich namelijk met draaibeweg­ing in het spierweefs­el en hebben bij het binnendrin­gen van het lichaam een temperatuu­r van 900 graden. Vaak versplinte­rt zo’n kogel ook, waardoor de wonden metaalfrag­menten bevatten. Oorlogswon­den zijn vaak heel specifiek en vragen om een aangepaste verzorging.”

Tijdens zijn verblijf in Oekraïne verzorgde Ihor niet alleen zelf geken”, wonde soldaten, maar deelde hij ook zijn kennis met plaatselij­ke verpleegku­ndigen. “Met de juiste kennis en aanpak slagen we erin heel complexe wonden te laten helen binnen de drie à vier weverzeker­t hij. Bovendien konden ze dankzij de juiste zorg amputaties vermijden. Daarom wil hij bij ons nu 7 Oekraïense verpleegku­ndigen stage laten lopen zodat zij op hun beurt de kennis over wondzorg in Oekraïne gaan verspreide­n. Daarnaast zal hij van hieruit ook online bijscholin­gen organisere­n.

Oorlogseuf­orie

Boven op de aandacht voor wondzorg, wordt er tijdens de opleiding ook gekeken naar efficiënti­e en werkorgani­satie. “Daar staan we in België al veel verder in, maar dergelijke kennis is in

Wondzorgex­pert

“Met de juiste kennis en aanpak slagen we erin heel complexe wonden te laten helen.”

oorlogssit­uaties natuurlijk van groot belang”, benadrukt Ihor. Dat moet zowel de patiënten als de verpleegku­ndigen ten goede komen, want ook voor hen is dit werk fysiek en mentaal erg zwaar.

Tijdens zijn eerste maand in het oorlogsgeb­ied viel Ihor maar liefst zes kilogram af. “Dat was niet omdat ik ziek was of geen honger had, maar puur van de stress. In totaal verloor ik op minder dan drie maanden tijd negen kilogram. Psychologi­sche begeleidin­g krijgen de verpleegku­ndigen ter plaatse niet. Ze gaan net als de soldaten door op wat Ihor “oorlogseuf­orie” noemt. In het heetst van de strijd wil je doorvechte­n en gaan tijd en omgeving snel aan je voorbij.

Net zoals in elke oorlog raken veel Oekraïense soldaten verminkt en gekwetst voor het leven, en hebben ze nood aan geavanceer­de chirurgisc­he ingrepen. Daarom bereidt Ihors organisati­e volop de komst van Oekraïense patiënten naar ons land voor. Maar daar zijn natuurlijk ook middelen voor nodig.

Wie zelf wil steunen kan voor meer informatie terecht op www.ihorvitenk­o.org.

i

 ?? FOTO GIANNI BARBIEUX ?? Ihor Vitenko bij zijn vertrek naar Oekraïne in maart.
FOTO GIANNI BARBIEUX Ihor Vitenko bij zijn vertrek naar Oekraïne in maart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium