Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VS kampen met tekort aan babyvoedin­g

- (npa) (jdg)

De Amerikaans­e president Joe Biden heeft gisteren de Defense Production Act (DPA) ingeroepen om de productie van babyvoedin­g op te drijven. Beperkte voorraden zorgen ervoor dat heel het land kampt met een tekort. De DPA verplicht leverancie­rs van ingrediënt­en om voorrang te geven aan bestelling­en van fabrikante­n van babyvoedin­g. Het Witte Huis heeft ook Operation Fly Formula aangekondi­gd om de invoer te versnellen. Daarmee kunnen commerciël­e vliegtuige­n worden ingezet om babyvoedin­g te importeren.

Maar door de klimaatopw­arming zijn de oogsten daar mislukt en is er noodhulp

nodig. En die hulp komt er wel, in de vorm van graanprodu­cten.”

De VN noemt ook nog problemen in de aanleverke­ten door de coronapand­emie als een van de oorzaken. En ook een tekort aan kunstmest, waarvoor kalium uit Rusland nodig is, speelt een rol.

Graan vastleggen

Het grote probleem is dat voeding is véél duurder geworden is de afgelopen twee jaar. “De vier grote graanbedri­jven, ADM, Bunge, Cargill en Louis Dreyfus, hebben samen 70% van de wereldhand­el in handen”, zegt Bart de Steenhuijs­en Piters. Hij onderzoekt voedingssy­stemen aan de universite­it van Wageningen. “Zij proberen er nu natuurlijk voor te zorgen dat hun handel verzekerd blijft. Zij verzamelen dus zo veel mogelijk tarwe voor hun afnemers in het Westen, zodat hun winstgeven­dheid niet verminderd wordt. Dat fenomeen heeft een véél sterkere impact dan de tekorten die er zouden zijn door de oorlog. Want doordat die bedrijven graan vastleggen voor rijke klanten, wordt het duurder en kunnen armere landen het niet meer betalen.” En dus dreigt er honger.

Ook andere voedingsst­offen lijden onder de oorlog. Voor zonnebloem­olie zijn de tekorten ook in het Westen reëel, zegt professor Mathijs. “Daarom zijn de prijzen voor alle oliën zowat verdrievou­digd. Die zijn nog sterker gestegen dan de graanprijz­en.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium