Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mortselse leraar tussen literaire reuzen

Ronald Verheyen presenteer­t vertaling Antwerps jeugdboek op gerenommee­rd Brits boekenfest­ival

- ILSE DEWEVER

Ronald Verheyen (70) uit Mortsel stelt op het gerenommee­rde boekenfest­ival van Hay-on-Wye de Engelse vertaling van zijn jeugdroman voor. In speelt zowel Antwerpen als het befaamde Britse boekendorp een rol.

“De boekhandel­s die ik beschrijf in ‘De Fatale Foto’, zijn geïnspiree­rd op De Boekuil in Mortsel en Addyman’s Books in Hay-onWye, waar de vertaling wordt gepresente­erd.”

De Fatale Foto Escape To Hay

Veertig jaar lang was Ronald Verheyen leraar Nederlands en Engels in Antwerpen. Sinds 1999 schreef hij een tiental spannende jeugdroman­s. “Als kind was ik ook al goed in opstellen. Mijn eerste spannende boeken kocht ik in de GB van Deurne: voor 25 Belgische frank iedere maand een pocket van of Toen ik op schoolreis in 1969 voor het eerst het Kanaal overstak, ontlook mijn liefde voor alles wat Brits was. En dan vooral voor Engeland, dat in 1966 het WK voetbal won.” Verheyen is fan van mysterieuz­e verhalen en thrillers, en ook zijn boeken hebben die Britse touch.

Zo ook (2018), een jeugdroman die begint met een moord op de Antwerpse Groenplaat­s en eindigt met de verdachte

Biggles.

De Fatale Foto

Bob Morane dood van een boekhandel­aar in Hay-on-Wye. Een vertaling van dat bewuste boek wordt straks onder de titel verkocht op het Hay Festival of Literature, van 26 mei tot 5 juni in Wales. Op dit wereldverm­aarde festival met zeshet

Escape To Hay honderd lezingen zijn dit jaar toppers te gast als jeugdboeke­nlegende Anthony Horowitz, gewezen presidents­vrouw Hillary Clinton, rockarties­te PJ Harvey, topauteurs Jennifer Egan en Stephen Fry, en Led Zeppelin-frontman Jimmy Page.

Bibliofiel bedevaarts­oord

“Vanwege het grote aanbod aan zeldzame boeken, tweedehand­sexemplare­n en eerste drukken is dit boekendorp met zijn festival een bedevaarts­oord voor bibliofiel­en. Ik kom er al sinds de jaren tachtig en ken er intussen enkele boekhandel­aars. De boekhandel­s die ik beschrijf in zijn geïnspiree­rd op De Boekuil in Mortsel en Addyman’s Books in Hay-onWye, waar de vertaling dus wordt gepresente­erd. Toen ik er twee jaar geleden op vakantie was, werd daar

De Fatale Foto, idee geopperd om te vertalen. Simon Pryor, een native speaker uit Bristol die al dertig jaar in Mortsel woont, heeft dat schitteren­d gedaan.”

Op de cover van prijkt, net als op de cover van het oorspronke­lijke boek, in de verte de Onze-Lieve-Vrouwekath­edraal. Of de Engelsen goed vertrouwd zijn met de Antwerpse Groenplaat­s, betwijfelt Verheyen. “Sherlock Holmes en de legende van

die ook in het jeugdboek verweven zit, kennen ze natuurlijk wel. De auteur Arthur Conan Doyle deed in die streek trouwens inspiratie op voor zijn monsterlij­ke hond.” Het in eigen beheer uitgegeven wordt tijdens het Hay Festival zowel verkocht in de centrale festivalwi­nkel, als bij Addyman’s Books. Ronald Verheyen signeert er op 5 juni. “Ik hoop dat er wat kopers komen opdagen”, lacht hij.

De

iBaskervil­les,

De Fatale Foto

Escape To Hay

De Hond Van

Escape

To

Interesse in een exemplaar van Escape to Hay? Neem contact op via verheyen.ronald@skynet.be

Hay

 ?? FOTO TOM CORNILLE ?? Ronald Verheyen toont trots zijn vertaalde jeugdboek met de Antwerpse kathedraal op de cover.
Escape To Hay,
FOTO TOM CORNILLE Ronald Verheyen toont trots zijn vertaalde jeugdboek met de Antwerpse kathedraal op de cover. Escape To Hay,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium