Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pokken liggen aan basis van eerste vaccin: miljoenen mensen uitgeroeid door meest gevreesde virus aller tijden

-

MPV of het apenpokken­virus lijkt zich vanuit Afrika over het westen te verspreide­n. Hoewel apenpokken niet meteen levensbedr­eigend zijn, roepen ze wel een zekere angst op. Meer dan tweeduizen­d jaar lang doodden pokken immers miljoenen mensen en leidden ze zelfs tot de val van het Romeinse Rijk, het uitsterven van de indianen en de ontwikkeli­ng van het eerste vaccin.

ZIJN APENPOKKEN HETZELFDE ALS HET DODELIJKE VARIOLAVIR­US? MPV staat voor monkeypox virus en is van dezelfde familie als het variolavir­us. Dat laatste is verantwoor­delijk voor de dood van miljoenen mensen. Apenpokken zijn echter geen variant van het levensgeva­arlijke variolavir­us. Ze behoren alleen tot dezelfde familie.

VANWAAR KWAM VARIOLA? Variola ontstond vermoedeli­jk in het Midden-oosten, waar boeren nauw samenleefd­en met hun dieren en kuddes. Het sprong dus over van dier op mens. De Romeinen voerden oorlog in die regio en brachten het virus vervolgens mee naar Europa, waar ongeziene plagen meer dan 50% van de bevolking uitroeiden. De impact was zo groot dat er geen boeren meer waren om het land te bewerken, hongersnod­en uitbraken, en bouw- en militaire activiteit­en volledig stil kwamen te liggen. Uiteindeli­jk leidde dat mee tot de val van het ooit zo machtige Romeinse Rijk.

STOPTE HET VIRUS BIJ DE ROMEINEN?

In de middeleeuw­en maakten de pokken nog steeds veel doden, maar raakte de aandacht ervoor wat ondergesne­euwd door de komst van de pest. Dat is een andere ziekte die door een bacterie wordt veroorzaak­t. Pas na de ontdekking en de kolonisati­e van Amerika speelde variola weer een hoofdrol bij het uitsterven van de indianen. Europeanen verspreidd­en de ziekte over het continent waardoor de indianen massaal stierven aan ziektes waaraan ze nog nooit waren blootgeste­ld.

HOE PROBEERDE MEN DE POKKEN TE STOPPEN?

De Romeinen waren grote voorstande­rs van aderlating omdat ze dachten zo het evenwicht tussen

de lichaamssa­ppen te herstellen en de ziekte af te drijven. In werkelijkh­eid bloedden pokkenlijd­ers vaak gewoon dood. Later had men in het Ottomaanse Rijk door dat mensen minder ziek werden door een besmetting via de huid. Preventief kraste men pokkenvoch­t van besmette personen in de huid van gezonde mensen. Zij kenden meestal een veel milder ziekteverl­oop dan bij een natuurlijk­e besmetting. De techniek werd in Europa eerst vooral toegepast aan het Britse en Russische hof. Daarna werd het getest op gevangenen en weeskinder­en, later op de hele bevolking.

WAS DAT NIET GEVAARLIJK?

Er bleven veel doden vallen. Velen liepen op deze manier trouwens andere ziektes op, zoals syfilis en bovendien hield men de pokken op deze manier in stand. Daardoor ontstonden er veel misverstan­den over vaccinatie. Bovendien hielden kinderen een mentaal trauma over aan hun behandelin­g. Na een opzettelij­ke variolatie werden ze in groep gedurende twee weken opgesloten. Sommigen werden alsnog ernstig ziek en stierven voor de ogen van de anderen.

WANNEER KWAM ER EEN DOORBRAAK?

In de zeventiend­e eeuw ontdekte men dat meisjes die koeien molken vaak koepokken kregen en vervolgens immuun waren voor variola. Zowel een boer, Benjamin Jesty, als de arts Edward Jenner experiment­eerden onafhankel­ijk van elkaar met het overbrenge­n van koepokken op mensen. Men noemde deze preventiev­e methode vaccinatie, naar het Latijnse vaccinia, wat zoveel betekent als “van de koe”. Jenner stelde zijn methode voor aan het prestigieu­ze Royal Society of London, maar werd niet ernstig genomen. Pas na een grootschal­ig parlementa­ir onderzoek erkenden de meeste wetenschap­pers het beschermen­de effect van vaccinatie.

WAREN KOEPOKKEN VEILIG? Vooral nevenbesme­ttingen vormden een groot probleem. Etter uit de pokkenbult van een koe is immers niet steriel. Velen gaven de koepokken trouwens door via een sneetje in de arm. Zo verspreidd­e men ook andere ziektes, terwijl men immuun werd voor variola. Door de eeuwen heen ontwikkeld­e men betere technieken om het koepokkenv­irus te bewaren en te isoleren van andere ziekteverw­ekkers.

WAREN DE POKKEN DAARMEE VERDWENEN?

De pokken bleven nog tot diep in de twintigste eeuw dodelijke slachtoffe­rs maken. Pas in 1980 werd de wereld, dankzij de grootste vaccinatie­campagne ooit, variolavri­j verklaard. Dat was het resultaat van een ongeziene internatio­nale samenwerki­ng, gecoördine­erd door de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie. In 2017 reconstrue­erden Canadese wetenschap­pers het uitgestorv­en paardenpok­kenvirus uit DNA en toonden zo aan dat ook de reconstruc­tie van variola niet uitgeslote­n is. Dat zorgde voor veel commotie in de wetenschap­pelijke wereld.

DAVID VAN TURNHOUT

 ?? FOTO RR ?? De journalist is auteur van het boek Hoe koeien mensen redden, de eeuwige zoektocht van de mens naar remedies.
FOTO RR De journalist is auteur van het boek Hoe koeien mensen redden, de eeuwige zoektocht van de mens naar remedies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium