Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bye bye barometer

Ook mondmasker­plicht op openbaar vervoer vervalt maandag

- JEROEN DEBLAERE

Het Overlegcom­ité heeft vrijdag opnieuw een set coronamaat­regelen afgeschaft. Wat blijft er nog over van onze befaamde verdedigin­gsmuur tegen corona? >> Mondmasker mag af

Op het openbaar vervoer is het dragen van een masker vanaf maandag niet meer verplicht. Alleen in de zorg, bijvoorbee­ld in ziekenhuiz­en of bij de apotheker, geldt nog een verplichti­ng. Ook op het vlak van reizen zijn er versoepeli­ngen. Zo zijn testen uit risicoregi­o’s niet meer nodig en moet je bij het inreizen geen Passenger Locator Form meer invullen. Alleen uit regio’s met risicovoll­e varianten is dat wél nog nodig.

>> Barometer verdwijnt

Het Overlegcom­ité heeft de coronabaro­meter ten grave gedragen. We eindigden in fase geel, met een beperkte set aan maatregele­n, maar nu is het hele ding weg. Let wel: komt er straks een nieuwe coronagolf met een nieuwe variant, dan kan de barometer een handig instrument zijn dat snel weer ingevoerd kan worden.

>> CST gaat in de koelkast

Het Covid Safe Ticket, waarmee je bij sommige evenemente­n of horecazake­n moest aantonen dat je gevaccinee­rd of hersteld was, was al een tijdje van het toneel verdwenen. Vrijdag is beslist dat minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) moet onderzoeke­n welke rol zo’n CST nog kan spelen in een eventuele volgende golf.

>> Extra budget voor testen

Het testbeleid blijft gewoon bestaan. Wie symptomen heeft, kan nog steeds een Pcr-test aanvragen. “Op 22 april al is beslist dat een aantal testcentra – bovenop de ziekenhuiz­en en de bestaande labo’s – beschikbaa­r blijft om een basiscapac­iteit voor testen aan te bieden”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Zo blijft per referentie­regio nog één centrum beschikbaa­r en is er de mogelijkhe­id om mobiele teams in te zetten als dat nodig is. De bedoeling blijft om iedereen die coronasymp­tomen heeft te blijven kunnen testen.”

>> Contact tracing gaat door

Nog zo’n hoeksteen van ons coronabele­id is de contact tracing. “Het contract van het consortium van callcenter­s en ziekenfond­sen loopt af op 31 mei. Er is beslist om over te schakelen op een hybride systeem”, zegt Moonens. “Wie een risicocont­act had, wordt eerst via de nieuwe gov-app op de hoogte gebracht van de geldende maatregele­n. We beseffen ook dat we daar niet iedereen mee zullen bereiken en schakelen daarom ook een team van dertig mensen in, die nog aangeworve­n moeten worden. Bij een nieuwe golf kunnen we die ploeg uitbreiden, tot een maximum van 350 mensen.” Ook de coronalert-app blijft gewoon draaien. Wie besmet raakte, kan nog steeds via de app zijn nauwe contacten verwittige­n.

>> Vaccinatie­centra blijven open

De vaccinatie­campagne blijft doorgaan. “Onlangs is beslist dat ook 80-plussers en bewoners van woonzorgce­ntra een nieuwe booster kunnen krijgen. De verwachtin­g is ook dat in het najaar een volgende boostercam­pagne georganise­erd zal worden voor minstens een deel van de bevolking. Net daarom zijn er financiële middelen vrijgemaak­t om de vaccinatie­centra open te houden tot eind dit jaar.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Testen en tracen, dat blijven we wel doen. Ook de vaccinatie­campagne blijft overeind.
FOTO TOM PALMAERS Testen en tracen, dat blijven we wel doen. Ook de vaccinatie­campagne blijft overeind.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium