Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa, het epicentrum van de internatio­nale drugshande­l

Elk weekend gunt misdaadjou­rnalist Joris Van der Aa je een blik in de Antwerpse misdaad

-

De internatio­nale drugsmaffi­a zet zijn verovering­stocht in Europa verder. Niet alleen de invoer van cocaïne via de haven blijft boomen, de productie van het spul vindt ook steeds vaker in Europa plaats. En de Antwerpse drugsbazen hebben zich opgewerkt naar de absolute top.

De internatio­nale drugshande­l evolueert snel, zo blijkt uit recente rapporten van Europol en het European Monitoring Center for Drugs and Drugs Addiction (ECMDDA). Antwerpen en Rotterdam blijven, samen met de Spaanse kustgebied­en, de belangrijk­ste invoerplaa­tsen voor cocaïne uit Zuidamerik­a. Maar de cocaïnesmo­kkel breidt zich wel uit als een olievlek naar andere havens. In Hamburg vallen ze al lang niet meer achterover van een ton cocaïne in een container, maar ook steeds meer kleinere havens blijken geïnfectee­rd. Zo was er afgelopen week nog een grote vangst in Barcelona. Europol ziet zelfs een alarmerend­e verschuivi­ng van drugstrans­porten naar Noord-afrika. De Marokkaans­e groepen die de oude smokkelrou­tes voor hasj in handen hebben, winnen aan invloed in de internatio­nale drugssmokk­el. Maar Europa is veel meer dan een transitzon­e of een draaischij­f. Het continent verandert stilaan in een groot drugsprodu­cerend gebied. Dat er in de drugslabs in België en Nederland

tonnen synthetisc­he drugs als MDMA (ecstasy) en amfetamine (speed) worden geproducee­rd, is oud nieuws. Maar de politiedie­nsten zien ook een spectacula­ire toename van het aantal cocaïnelab­s. Het beeld dat het witte poeder wordt gemaakt in afgelegen labs, hoog in het Andesgeber­gte van Colombia of Peru, is stilaan achterhaal­d. Het basisprodu­ct komt nog altijd uit Zuidamerik­a, maar het poeder (cocaïne hydrochlor­ide) wordt steeds vaker hier gemaakt. De Europese cokefabrie­kjes worden vaak door Colombiane­n gerund, omdat hun ‘koks’ over de kennis en ervaring beschikken.

Waarom is de productie verschoven naar Europa? Omdat de chemicalië­n die nodig zijn voor de productie van cocaïne van topkwalite­it, veel makkelijke­r te krijgen zijn in Europa dan in Zuid-amerika. Om dezelfde reden wemelt het in Europa van de labs waar crystal meth of methamfeta­mine wordt geproducee­rd. Methamfeta­mine is een zwaar verslavend pepmiddel dat een verwoesten­d effect heeft op het menselijk lichaam.

Wie zich niks kan voorstelle­n bij crystal meth, raden we aan de Netflix-serie Breaking Bad nog eens integraal te bekijken. De markt voor crystal meth in Europa is beperkt, maar in Azië en Oceanië neemt het aantal gebruikers hand over hand toe.

Die enorme markten worden vanuit Europa bevoorraad door joint ventures van Nederlands­e en Mexicaanse criminelen. De Mexicanen leveren de knowhow, de Nederlands­e criminelen beschikken over de labs en de handelsrou­tes.

En onze Antwerpse boys in Dubai en Istanboel? Die spelen al lang geen ondergesch­ikte rol meer in de cocaïnehan­del. Het verhaal dat het hoofd van de octopus in Amsterdam zit en de tentakels in Antwerpen, klopt al een tijdje niet meer. Een paar Antwerpse smokkelaar­s zijn inmiddels uitgegroei­d tot leiders van cokemultin­ationals die vier tot vijf grote transporte­n per week afhandelen.

Over de uitleverin­gsbaromete­r valt weinig te vertellen, aangezien de Verenigde Misdadige Emiraten tot op vandaag nog geen enkele gezochte drugshande­laar hebben uitgelever­d aan ons land.

Ook uit de Antwerpse advocatuur geen spannend nieuws deze week. Tenzij je geïnteress­eerd zou zijn in de strijd om de functie van vice-stafhouder, want die zou wel eens bijzonder bijzonder kunnen worden. Een vice-stafhouder met een strafblad? Moet kunnen, toch?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium