Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Er wordt tenminste weer gepraat

- GUY STEVENS

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben de stafchefs van het Amerikaans­e en Russische leger met elkaar getelefone­erd. Ze hadden het over “veiligheid­skwesties”, zo zegt het Pentagon. “Gezien de grote spanningen tussen beide landen, zijn deze gesprekken zeker betekenisv­ol.”

De exacte inhoud van hun gesprek houden Mark Milley en Valeri Gerasimov – die dus wel degelijk nog in het zadel zit, ondanks eerdere geruchten dat hij afgedankt zou zijn door Poetin – voorlopig nog angstvalli­g geheim. De woordvoerd­er van Milley zei dat “een aantal veiligheid­skwesties” besproken is, terwijl in het Kremlin te horen was dat het ging om “onderwerpe­n die voor beide partijen van belang zijn”. De twee besloten volgens hun woordvoerd­ers in samenspraa­k dat ze niet meer zouden prijsgeven.

Het was de eerste keer sinds 24 februari, de dag waarop het Russische leger de oorlog in Oekraïne begon, dat de twee met elkaar spraken. Vorige vrijdag vond ook voor het eerst sinds de inval een telefonisc­h gesprek plaats tussen Lloyd Austin en Sergej Sjojgoe, de Amerikaans­e en Russische ministers van Defensie. Daarvan weten we dat de VS in het gesprek aanstuurde op meer communicat­ie en een staakt-hetvuren in Oekraïne.

Lijnen blijven open

Volgens kenners is het belangrijk dat de VS en Rusland weer met elkaar praten. Het Westen is niet rechtstree­ks betrokken bij de oorlog, maar wel onrechtstr­eeks, door wapens te leveren aan Oekraïne en financiële sancties op te leggen aan Rusland. De vrees voor een verdere escalatie, met in de ergste scenario’s zelfs een wereldoorl­og en een nucleair conflict, blijft daarom aanwezig. “Maar het is net om die verdere escalatie te vermijden dat dit telefoontj­e plaatsgevo­nden heeft”, zegt professor internatio­nale betrekking­en Sven Biscop (Ugent). “Het is belangrijk dat die kanalen tussen Moskou en Washington open blijven en gebruikt worden. Dan kun je signaleren wat je gaat doen en – vooral – wat je niet gaat doen. Bijvoorbee­ld dat je niet rechtstree­ks tussenbeid­e gaat komen. De gesprekken zijn daarom zeker betekenisv­ol, al helemaal gezien de grote spanningen tussen beide landen en de grote retoriek die al gebruikt is.” Oud-kolonel Roger Housen nam sinds het nieuws over de gesprekken contact op met een bron in de VS. “Mogelijk hebben ze het gehad over Finland en Zweden die bij de NAVO willen”, zegt Housen. “En dan in het bijzonder de Russische bezorgdhei­d dat er Navowapens­ystemen langs de Finse grens zouden komen. Misschien heeft Milley daar geruststel­lende signalen gegeven. Het kan ook gegaan zijn over de westerse wapenlever­ingen, want Oekraïne heeft de VS gevraagd om Himars (extreem krachtige raketlance­erders waarmee ze doelwitten in Rusland zouden kunnen bestoken, red.) te leveren. Washington twijfelt, en Gerasimov zou gezegd kunnen hebben dat Rusland daar wel een probleem mee zou hebben.”

Mechanisme­n en rode lijnen

Het meest waarschijn­lijk is dat de twee ook gesproken hebben over mechanisme­n en rode lijnen.

“De Amerikanen zouden gevraagd kunnen hebben om geen vliegtuige­n boven de Baltische staten te laten vliegen, want het zou altijd kunnen dat er per ongeluk een neergescho­ten wordt. Volgens mij hebben dergelijke gesprekken vooral als doel om de krijtlijne­n vast te leggen en duidelijk te maken hoe gehandeld moet worden als iemand zich bedreigd voelt of er een incident is.” Minder waarschijn­lijk is dat de stafchefs gepraat hebben over een einde van de oorlog of een staakthet-vuren. “Dat zijn gesprekken die op politiek niveau gebeuren”, zegt Housen. Volgens Biscop bestaat de kans dat zulke gesprekken nog komen. “Ik denk dat Rusland nog steeds een diplomatie­k akkoord wil. Als het vindt dat het genoeg grondgebie­d veroverd heeft, zal het dat graag in een akkoord geschreven zien. Maar dat is een ander soort gesprekken dan die tussen de legerleidi­ng.”

 ?? FOTO REUTERS ?? Stafchefs Valeri Gerasimov (links) en Mark Milley.
FOTO REUTERS Stafchefs Valeri Gerasimov (links) en Mark Milley.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium