Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Van lingeriewi­nkel tot Libanees restaurant

-

Een podcast vanuit een nachtwinke­l of een vleugje poëzie bij de apotheek. Vandaag kan je dankzij vijf studenten project- en eventmanag­ement aan KDG Hogeschool van kunst proeven op zestien atypische locaties in de stad. Medeorgani­sator Tessa Kersten (23) fietst met ons langs drie bijzondere plekken.

In de eigenzinni­ge lingeriewi­nkel La Fille d’o in de Kasteelple­instraat treffen we kunstenaar Natalia Majchrzak, druk in de weer met lichtbakke­n en foto’s op doek. Haar werk zal zaterdag tussen de kleurrijke lingeriese­ts van Murielle Victorine Scherre te zien zijn.

“Ik heb me laten inspireren door de winkel”, vertelt Natalia. In drie weken tijd maakte de kunstenaar een gloednieuw project. Ambitieus, aangezien ze tegelijker­tijd aan haar masterproe­f fotografie werkt voor Sint-lukas Brussel. “Het is een try-out geworden. Een persoonlij­ke ervaring met een universele weerklank, die ik wil delen met de bezoeker.”

Een jaar geleden maakte Natalia een incident mee op de trein. “Iets wat veel mensen jammer genoeg meemaken”, zegt ze. “Een man staarde me aan, duidelijk met verkeerde intenties. Hij seksualise­erde mijn lichaam, zonder dat ik daar de toestemmin­g voor gaf. Doorheen de jaren heb ik de zelfzekerh­eid bij elkaar gesprokkel­d om terug te staren of iets te zeggen zoals: kan ik u helpen? Vaak is die reactie genoeg om hen te doen ophouden.”

Maar die keer zonder succes. “Het was de eerste keer dat zoiets gebeurde. Ik voelde me opeens heel leeg en gereduceer­d tot een product. Al mijn zelfzekerh­eid viel weg. Die dualiteit tussen zelfzekerh­eid en angst wil ik weergeven in mijn project.”

In Lilith’s Exhaustion staat ze zelf voor de camera in lingerie van La Fille d’o. “Het is naast een artistiek project ook een vorm van therapie. Een manier om mijn lichaam terug te claimen. Ik creëerde een woman warrior personage met een ironische knipoog. De sleutels tussen de knokkels staan symbool voor de angst waarmee vrouwen vaak kampen. De vleugels verwijzen naar Lilith, de eerste vrouw van Adam volgens de Joodse mythologie.”

Net als bij La Fille d’o draait het project om het bezitten van je eigen lichaam. “De macht om zelf te kiezen wanneer je je sexy wil voelen en dat niet door iemand anders te laten beslissen.”

Rokers

Twee straten verder ontmoeten we Ilke Geerts (26) in café Korsakov op het Mechelsepl­ein. Maar daarvoor moeten we eerst een heus rookgordij­n trotseren. De studente vrije kunsten aan Sintlukas Brussel exposeert in de rokersruim­te twaalf geschilder­de portretten van jawel, rokende mensen. “Oorspronke­lijk maakte ik de schilderij­en voor een groepsshow, waarbij ik een oude fotostudio ombouwde tot een rokersruim­te”, vertelt de kunstenare­s. “Bezoekers mochten er ook een sigaret roken.”

Zelf rookt Ilke nochtans niet. “Als kunstenaar ben ik vooral geinteress­eerd in het uitgaansle­ven en het sociale aspect dat daaraan vast hangt. De rokersruim­te is een plek waar iedereen samenkomt en waar snel contacten worden gelegd”, zegt Ilke. “Dat staat volledig in contrast met de slechte gewoonte die het is en de manier waarop ernaar gekeken wordt.” De kunstenare­s schildert al zo lang ze zich kan herinneren. “Daar voel ik me nog steeds het meest comfortabe­l bij, maar ik zoek graag naar manieren om mijn schilderku­nst in installati­es te verwerken.” Voor de meeste portretten vertrok ze vanuit foto’s van vrienden in het uitgaansle­ven. “Maar sommige schilderde ik ook vanuit mijn eigen verbeeldin­g.”

Dat Ilke haar werken tentoon mag stellen in de rokersruim­te van Korsakov, brengt haar in een nostalgisc­he bui. “Het Mechelsepl­ein is de plek waar ik voor het eerst van het uitgaansle­ven proefde, het voelt daarom als een origin story.”

Concert

We sluiten onze Notspot Kunstroute af bij Cedars in de Kammenstra­at. Zodra we binnenstap­pen, biedt zaakvoerde­r Jawad Ghorayeb ons spontaan een hapje aan om te proeven. Liefhebber­s van de Libanese keuken kunnen bij hem terecht voor lekkere broodjes maar zaterdag wordt de sfeer van de idyllische zaak voor een halfuur volledig omgegooid. Het elektropun­ktrio Brorlab zal de toonbank doen daveren met een

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Kunstenaar Natalia Majchrzak (24) in lingeriewi­nkel La Fille d’o in de Kasteelple­instraat.
FOTO PATRICK DE ROO Kunstenaar Natalia Majchrzak (24) in lingeriewi­nkel La Fille d’o in de Kasteelple­instraat.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium