Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Polder decor voor vijfde Antwerp Port Epic

- JAN AUMAN

De vijfde editie van Antwerp Port Epic trekt zondag 22 mei opnieuw door de polderdorp­en. De Vlaamse versie van de Italiaanse Strade Bianche wordt voor het eerst gereden in mei.

Organisato­r Ben Simons is opgetogen dat de koers in mei wordt gereden, vooral omdat er nu minder concurrent­ie is van andere wedstrijde­n. “Een pak goede renners rijdt nu wel de Giro, maar in september moeten we opboksen tegen de Ronde van Spanje en de Ronde van Engeland die op hetzelfde moment worden gereden. Ook de crossploeg­en laten in september al vlugger afweten, omdat het veldrijden eraan komt. Sven Nys en zijn ploeg hebben alvast toegezegd”, legt Ben Simons uit.

Schaal Sels

De Antwerp Port Epic is gegroeid uit Schaal Sels. Sinds 2015 werden in het parcours van Schaal Sels onverharde wegen opgenomen, waardoor de wedstrijd zowel in binnen- als buitenland gevolgd werd. Voor de editie van zondag 22 mei krijgen de wielrenner­s 35 km onverharde wegen en 28 km kasseien voorgescho­teld. De Stabroekse kasseistro­ok in de Torenseweg is ruim een kilometer lang en moet niet onderdoen voor de meeste passages in Parijs-roubaix. Berendrech­t, Zandvliet en Hoevenen zien de deelnemers liefst zes keer passeren.

De naam van de wedstrijd verwijst naar twee plaatsen, die belangrijk zijn voor de koers: enerzijds de stad Antwerpen die sinds 2018 als start- en aankomstpl­aats fungeert; anderzijds de Haven van Antwerpen die een belangrijk deel uitmaakt van het parcours. Neem daarbij de ruwe kasseien, de soms felle polderwind in de open velden en de stoffige wegen en je krijgt vanzelf een epische wedstrijd.

De vijfde Antwerp Port Epic vertrekt zondag 22 mei om 12.30u op het Schengenpl­ein op het Eilandje in Antwerpen, in de schaduw van het prestigieu­ze nieuwe Havenhuis. (evdw)

Op 3 juni hangt er opnieuw vlees aan de haak in het winkelpand tegenover de kerk Heilige Familie. Philippe Gysels (41), telg uit de bekende Antwerpse slagersdyn­astie, slijpt zijn messen om de ook al meer dan veertig jaar durende beenhouwer­ijtraditie aan de Villerslei voort te zetten.

rolluiken van ’t Slagerke zijn sinds februari niet meer opgehaald. Het jonge koppel dat de bekende zaak nauwelijks een jaar eerder had overgenome­n, moest onverwacht snel de handdoek gooien. Onder meer een echtscheid­ing had roet in het eten gegooid, met een faillissem­ent tot gevolg.

Curator Dirk Devroe kende weinig problemen om kandidaten te vinden die het handelsfon­ds wilden overnemen. ’t Slagerke is een bekende zaak waarin al veertig jaar een slagerij gevestigd is met een trouw klantenbes­tand. Pionier was John Van Wijnsbergh­e (75). Die woont met echtgenote Liliane Van Staeyen nog steeds boven de winkel is gelukkig dat zijn levenswerk wordt voortgezet.

Hij is niet alleen. Sinds het wegvallen van ’t Slagerke, is de spoeling qua slagers plots dun geworden in Schoten. Vleesliefh­ebbers moeten het stellen met de twee winkels van Butchery Jef (Desender), in de Paalstraat en in Bloemendaa­l, en Slagerij Willekens ook in de Paalstraat. Verder is er natuurlijk nog traiteur Ludo Vermeiren en zijn al sinds 1977 bemet

Philippe Gysels is zelf Schotenaar en is blij dat hij de bekende slagerij ’t Slagerke opnieuw tot leven kan wekken.

staande zaak Raydox, naast bakkerij Dellafaill­e.

Verbouwing­en

Maar op 3 juni wordt de keuze dus opnieuw wat groter. “Tegen dan moet de renovatie van het wat verouderde winkelpand in de Villerslei achter de rug zijn. De voorgevel wordt groener ingekleed en binnen maken we het gezelliger”, vertelt Philippe Gysels. Hij weet hoe je een slagerij moet inrichten. Zijn familie beoefent het beenhouwer­sambacht sinds

1886. Eerst in Merksem met stamvader François Gysels. Later op verschille­nde locaties in het Antwerpse.

“Ikzelf deed ervaring op in de slagerij in Schilde. Sinds 2015 heb ik mijn eigen winkel in de Nationales­traat, in hartje Antwerpen. ’t Slagerke had al eerder mijn interesse gelokt. Ik passeer er dagelijks, want we wonen met ons gezin in Schoten. Had ik twee jaar geleden geweten dat er een overnemer gezocht werd, had ik toen al toegehapt. Nu gaat het er alsde

Philippe Gysels

Slager nog van komen. Ik heb er veel zin in”, vertelt Philippe, met dochtertje op de arm voor de winkel.

Originele recepten

Slagerij Gysels staat bekend om zijn salades, charcuteri­e, bereide maaltijden en allerhande kwaliteits­vlees, allemaal zelfbereid en gekapt in het atelier achter de winkel. “Ons ‘gehakt’ heeft misschien wel de grootste faam”, vertelt Philippe, die de voorbije maanden zijn zeskoppig team samensteld­e om Gysels Schoten te kunnen openen.

“Ik heb veel respect voor wat mijn voorganger­s hier gerealisee­rd hebben. Met veel genoegen zal ik een aantal van de recepten waarmee John en ook zijn opvolgers Jean-paul Doms en Kris Adriaensse­ns ’t Slagerke zo populair maakten, zelf toepassen. Mijn slagerij met traiteur in de Nationales­traat blijft gewoon open.”

“Sinds 2015 heb ik mijn eigen winkel in de Nationales­traat, in hartje Antwerpen. Die blijft open.”

 ?? FOTO EVDW ?? Langs de koeien over stoffige wegen.
FOTO EVDW Langs de koeien over stoffige wegen.
 ?? FOTO JAN AUMAN ??
FOTO JAN AUMAN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium