Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De eventuele prijsherzi­ening staat in het groot op de offerte”

BERT VAN GINKEL, HOOGSTRATE­N

-

Bert Bouw uit Hoogstrate­n heeft twaalf vaste werknemers. Het bedrijf voert voornameli­jk totaalreno­vaties uit. Sinds de oorlog in Oekraïne ziet zaakvoerde­r Bert Van Ginkel de prijzen voor materialen wekelijks veranderen, terwijl leverancie­rs dat voorheen slechts één keer per jaar deden. “Dagelijks krijgen we mails van leverancie­rs, om aan te kondigen dat hun prijzen binnen twee weken zullen stijgen en dat die nieuwe prijzen slechts een maand geldig zullen zijn. Vroeger stuurde een leverancie­r doorgaans één mail per jaar, om te zeggen dat de prijzen voor het komende jaar met 3%, soms 5%, zouden stijgen. Nu zijn dat twee of drie mails in een half jaar, met in één klap stijgingen van 10%.”

Toch maar die goedkopere tegel Van Ginkel doet er alles aan om prijzen niet meer aan te passen wanneer de werken al gestart zijn. “Wat we wel doen, is op de offerte aangeven dat we vlak voor de start van de werken nog een prijsherzi­ening kunnen doen. Tussen het afspreken van een project en de start van de werken zit bij ons doorgaans een half jaar. We bereiden onze klanten wel voor op die stijging: de prijsherzi­ening staat niet in kleine lettertjes op de offerte, maar in het groot.”

Afzegginge­n heeft Van Ginkel nog niet binnengekr­egen, maar klanten passen wel regelmatig de plannen aan om kosten te sparen. “Sommige mensen beslissen om bepaalde werken weg te laten. Anderen kiezen op het laatste moment toch voor die goedkopere tegel.”

Dat Bert Bouw nog niet veel klanten heeft zien afhaken, heeft ook te maken met het soort projecten waarmee het bedrijf zich bezighoudt. “Bij renovaties is het aandeel van de materiaalk­osten ten opzichte van de arbeidskos­ten kleiner dan in de nieuwbouw. Het gaat in de nieuwbouw bovendien om grotere budgetten: 10% van 100.000 euro valt voor sommige mensen nog te overbrugge­n, 10% van 400.000 euro wordt al veel moeilijker.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium