Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Door de hoge subsidiëri­ng zijn we als consument vergeten hoeveel een huishoudhu­lp eigenlijk echt kost.”

-

De dienstench­eque moet duurder worden voor de consument, daarover zijn economen, vakbonden en dienstench­equebedrij­ven het eens. Dat klinkt niet populair in deze tijden van drastische prijsstijg­ingen. Maar als de dienstench­eque niet duurder wordt, of als de fiscale aftrek niet wordt verlaagd of geschrapt, blijven we als maatschapp­ij aanvaarden dat huishoudhu­lpen zwaar worden onderbetaa­ld.

Er wordt al maandenlan­g gesproken over de inflatie. In een jaar tijd zijn de gemiddelde prijzen in België met 8,3% gestegen. Er zijn werkende mensen die hun vakantie dit jaar door al die stijgende kosten noodgedwon­gen uitstellen. En die in de supermarkt goed moeten opletten wat ze kopen, om de rekening betaalbaar te houden. Een pleidooi voor duurdere dienstench­eques kan dus een beetje ongelukkig overkomen. Maar eigenlijk bestaat er geen slechte timing om een groot onrecht weg te werken. De vakbonden van de huishoudhu­lpen strijden nu al sinds september vorig jaar voor een degelijke loonsverho­ging en vooral een volledige betaling van hun verplaatsi­ngskosten. Vandaag moeten veel poets- en strijkhulp­en een deel van die verplaatsi­ngskosten van de ene naar de andere klant zelf betalen. In februari sprak ik met een poetshulp die elke week

10 euro parkeerkos­ten uit eigen zak moest ophoesten. Ook telefoontj­es met haar klanten waren voor eigen rekening. En het loon zelf is niet om over naar huis te schrijven. Een huishoudhu­lp vertelde me dat ze 32 uur per week werkt en daar

1.300 euro netto per maand mee verdient. Dat is niet veel.

1 op de 3 verlieslat­end

Het is de verantwoor­delijkheid van de dienstench­equebedrij­ven om hun personeel deftig te betalen. Maar uit een analyse van het overheidsd­epartement Werk en Sociale Economie, die voor de uitbraak van de coronacris­is werd gedaan, blijkt dat 32% van de dienstench­equebedrij­ven verlies maakt. In een normale economisch­e wereld kunnen bedrijven hun prijzen voor de consument verhogen, zodat ze genoeg geld hebben om bijvoorbee­ld hun werknemers te vergoeden. Maar dienstench­equebedrij­ven mogen de prijs voor een dienstench­eque niet op eigen initiatief verhogen. Dat is de taak van de Vlaamse overheid. De regering talmt nu al jaren om deze onpopulair­e maatregel te nemen. De prijs van een uur huishoudhu­lp ligt sinds 2014 vast op 9 euro. In acht jaar tijd is de prijs van een poets- en strijkbeur­t dus met nul eurocent gestegen.

Nergens zoveel subsidies

Eigenlijk kost een dienstench­eque zelfs maar 7,2 euro, omdat we 20% van de kosten voor die dienstench­eques kunnen aftrekken van onze belastingb­rief. Dat belastingv­oordeel was tot 2020 zelfs nog 30%. Het voordeel is dus al een beetje teruggesch­roefd, maar dat is peanuts. Bovendien ging het geld dat die lagere belastinga­ftrek de overheid opleverde, niet naar de poetshulpe­n of de sector zelf.

Uit een studie van de Organisati­e voor Economisch­e Samenwerki­ng en Ontwikkeli­ng (OESO) blijkt dat geen enkel ander land poetshulpe­n zo zwaar subsidieer­t als België. Een dienstench­equebedrij­f krijgt per cheque, dus per uur huishoudhu­lp, 23 euro. Daarvan wordt dus maar 9 euro door de consument betaald. “In Finland kost zo’n uur huishoudhu­lp bijvoorbee­ld 25 tot 30 euro”, zegt econoom Ive Marx (Universite­it Antwerpen). “Door de hoge subsidiëri­ng zijn we als consument vergeten hoeveel een huishoudhu­lp eigenlijk echt kost.”

Fiscale aftrekbaar­heid afschaffen

Het is opvallend dat zowat iedereen het erover eens is dat dienstench­eques te goedkoop zijn. Om te beginnen: de econoom. “Een dienstench­eque is inderdaad te goedkoop”, zegt Ive Marx. “We beseffen niet meer wat voor een vreemd instrument die dienstench­eques zijn. Als ik over die subsidiëri­ng spreek met collega’s in het buitenland, kunnen ze hun oren nauwelijks geloven. Je zou voor zo’n dienstench­eque gerust 1, 2 of zelfs 3 euro meer mogen vragen. De prijzen stijgen nu eenmaal, dus moet dat ook voor dienstench­eques gelden.”

Ook Kris Vanautgaer­den, nationaal secretaris van de christelij­ke vakbond ACV, is voorstande­r van duurdere cheques. “Ik zou in een eerste stap de fiscale aftrekbaar­heid van de dienstench­eque afschaffen”, zegt hij. “De overheid moet dan minder belastinge­n terugbetal­en aan de consument. Dat vrijgekome­n geld kan dan naar de sector gaan en worden gebruikt om de loon- en arbeidsvoo­rwaarden van de huishoudhu­lpen grondig te verbeteren. In een tweede stap kan je die 9 euro per dienstench­eque indexeren, dus laten meestijgen met de inflatie, zoals dat ook voor andere producten het geval is.”

Vanautgaer­den voegt er wel aan toe dat het ene dienstench­equebedrij­f zijn poetshulpe­n beter behandelt dan het andere. “De overheid zou bedrijven die goede loon- en arbeidsvoo­rwaarden aanbieden, meer subsidies kunnen geven, en andere minder. Nu zijn er soms uitwassen, zoals een dienstench­equebedrij­f dat zijn omkadering­spersoneel meeneemt op teambuildi­ng naar Turkije, terwijl de poetshulpe­n van dat bedrijf onderbetaa­ld worden.”

“Er is te weinig geld”

Ook Federgon, de sectorfede­ratie die 160 dienstench­equebedrij­ven in België vertegenwo­ordigt, wil dat de cheque duurder wordt. “Het is hallucinan­t dat er geen politieke bereidheid is om de cheque te indexeren”, zegt CEO Ann Cattelain. “Wij willen onze huishoudhu­lpen een loonopslag geven en de verplaatsi­ngsonkoste­n beter vergoeden. Daarover hebben wij de vakbonden een voorstel gedaan. Maar het punt is dat er te weinig geld is om aan alle vragen van de vakbonden te voldoen.”

De slotsom is duidelijk: onze huishoudhu­lpen zijn te goedkoop. Het gevaar dat er door een prijsverho­ging van de dienstench­eque meer zwartwerk zal ontstaan, lijkt klein. “Zwartwerk begint pas interessan­t te worden vanaf 12 euro per uur”, zegt een vakbondsma­n. Iemand die in het zwart werkt, zal bijvoorbee­ld niet zelf zijn of haar verplaatsi­ngskosten willen betalen.

Er zijn dus genoeg goede argumenten om de prijs van een dienstench­eque te laten stijgen. Dat is ook een kwestie van respect. De meer dan 90.000 huishoudhu­lpen in Vlaanderen leveren belangrijk werk. Het wordt hoog tijd dat ze daar een rechtvaard­ig loon voor krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium