Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik begin gewend te geraken aan het hogere niveau”

Maarten Verheyen voelt zich na moeilijk begin stilaan aangepast aan profniveau

-

Extra gemotiveer­d en met veel enthousias­me verschijnt Maarten Verheyen zondag aan de start van zijn eerste Antwerp Port Epic. Meedoen voor de zege zal wellicht iets te hoog gegrepen zijn, al is de Kontichena­ar er wel op uit om te kijken hoe ver hij op zo’n soort parcours kan geraken.

“Als ik even in mijn geheugen graaf, kan ik maar twee wedstrijde­n opsommen waarin ik op gravelwege­n reed”, vertelt de 22-jarige renner van het Ierse Evo Pro Racing. “Dat zijn de Omloop van de Braakman in Nederland en Parijs-tours. In geen van beide koersen zat het me mee, want iedere keer moest ik voet aan grond zetten door pech. Een gunstig voorteken is dat dus niet meteen. Nu goed, samen met Stijn Siemons ben ik het parcours al eens gaan verkennen en toen ben ik toch gevrijwaar­d gebleven van pech. Het is dus in elk geval mogelijk om zo’n koers zonder materiële problemen door te komen.” Verheyen kijkt ook echt wel uit naar de wedstrijd van zondag. “Zo’n ondergrond hoeft zeker niet te vaak, maar af en toe mag het zeker. Het doorbreekt ook een beetje het gewone patroon. Bovendien kom ik deze keer ook met verbeterd materiaal aan de start. Zo starten we zondag met tubeless banden, buitenband­en zonder binnenband­en dus. De kans op lekrijden is daarbij heel wat kleiner, omdat de binnenband vervangen is door vloeibare latex, waardoor lekrijden veel minder snel zal voorvallen. Dat is eigenlijk maar goed ook, want een wedstrijd op dat soort wegen is echt een aanslag op je fiets.”

Anticipere­n

Hoe Verheyen de wedstrijd zal aanpakken, kan hij vooraf naar eigen zeggen onmogelijk inschatten. “Ik hoop goeie benen te hebben, want op zulke geaccident­eerde wegen is dat sowieso cruciaal. Voel ik me goed, dan zal ik uiteraard proberen mee te schuiven met een eventuele groep, die nog voor de aanvang van de lastige stroken voorop komt. Anticipere­n dus, zoals dat tegenwoord­ig heet. Het zal ook een beetje afwachten wordt in welke mate de onweersbui­en van de voorbije dagen van impact gaan zijn. Als we een modderbrij krijgen, wordt het wellicht nog een zwaardere wedstrijd en dat zou ik liever niet hebben. De koers gaat zo al zwaar genoeg zijn. Langs de andere kant: tijdens de verkenning lag het parcours er zo droog bij dat je op die grindwegen gemakkelij­k schoof. Bij regen komt dat allemaal wat vaster te liggen en dan maakt het allemaal ook iets veiliger.”

De eerste maanden op een hoger niveau vroegen om een aanpassing bij de nationale beloftekam­pioen van 2021. “Ik heb het inderdaad niet gemakkelij­k gehad, maar stilaan begin ik gewend te geraken aan het niveau. Het loopt de laatste weken al iets vlotter en ik hoop nu op een opwaartse spiraal. De komende weken en maanden komen er nog een pak heel mooie wedstrijde­n aan. Daarin wil ik proberen om enkele mooie uitslagen te behalen.”

Zondag 22 mei: Antwerp Port Epic. Start om 12.30 uur voor een afstand van 182 kilometer. Start en aankomst aan het Schengenpl­ein.

i

 ?? FOTO MPICS ?? Maarten Verheyen. “Zo’n koers op gravelwege­n hoeft niet altijd, maar het is wel leuk om het vaste patroon eens te doorbreken.”
FOTO MPICS Maarten Verheyen. “Zo’n koers op gravelwege­n hoeft niet altijd, maar het is wel leuk om het vaste patroon eens te doorbreken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium