Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het idee speelde al langer, nu heb ik er vrede mee”

“Uiteraard is het bereiken van de finale haalbaar”

- DENNIS ROSIERS

Na een schitteren­de carrière houdt Lenie Onzia, die eind mei 33 kaarsjes mag uitblazen, het voor bekeken. Al hoopt de Boechoutse zelf pas definitief te stoppen na het EK in juli dit jaar.

Lenie Onzia, die in haar loopbaan onder meer passeerde bij Twente, Anderlecht, Lierse en Arsenal, zette dit seizoen nog steeds de lijnen uit bij OH Leuven. Toch acht de 61-voudige internatio­nal de tijd rijp om de voetbalsch­oenen weldra aan de haak te hangen.

“Er zijn diverse factoren die me tot deze beslissing­en hebben geleid”, zegt Onzia. “Zo voel ik dat ik stilaan meer recuperati­etijd nodig heb na matchen. Bovendien wil ik koste wat het kost vermijden dat ik mijn niveau zie dalen. Het is fijn om op een soort van hoogtepunt te stoppen. Bij OHL zit er een mooie, jonge lichting speelsters aan te komen. Het is aan hen om hun kansen te grijpen. Ik speelde al langer met het idee om te stoppen, maar vorig jaar was ik er niet klaar voor. Ik kreeg het niet over mijn lippen tegen anderen. Nu heb ik er wel vrede mee, al bleef het een zware knoop om door te hakken.”

De combinatie tussen het voetbal en haar job als trainster aan de topsportsc­hool in Leuven vergde veel van Onzia. Een periode van (relatieve) rust is dan ook meer dan welkom. “Ik ga even de tijd nemen om te genieten van gezin en familie. Er zit gezinsuitb­reiding aan te komen,

Lenie Onzia in actie als Red Flame. “Stoppen met een EK zou een droom zijn”, zegt Onzia.

want eind mei verwachten we ons tweede kindje. De combinatie werk-voetbal is erg zwaar geweest, iets wat door de buitenwere­ld al te vaak werd onderschat. Als je op de juiste manier wil trainen en intensitei­t leggen, moet je ook rustmoment­en inlassen. In die rustmoment­en moest ik werken. Dan is het onvermijde­lijk dat je mentaal en fysiek op je limieten botst. Ik heb het de voorbije jaren zo goed mogelijk proberen in te

vullen, maar ik denk wel dat ik zo enkele procentjes verloor.” Ook in de toekomst zal Onzia het gras nog kunnen ruiken. De Red Flame maakt er geen geheim van dat ze ook als trainster naam wil maken. “Ik heb zeker de ambitie om in de trainerswe­reld te stappen. Al heb ik me mezelf beloofd niets te overhaaste­n.”

Afscheid op het EK?

Bij haar club OHL kreeg Onzia

onlangs een groots afscheid, maar toch zit haar avontuur er nog niet helemaal op. Bondscoach Ives Serneels nam Onzia op in de 33-koppige voorselect­ie voor het EK, dat tussen 6 en 31 juli plaatsvind­t in Engeland.

“Ik ben blij dat ik in de voorselect­ie zit en hoop vurig dat ik uiteindeli­jk bij de 23 geraak. Het plaatje zou dan helemaal kloppen. Stoppen met een EK zou een droom zijn.”

Na een thriller van formaat en het nemen van strafworpe­n won Antwerpen vorige week de kwartfinal­e van de Beker van België in eigen bad tegen Moeskroen. In de halve finale krijgen de Sinjoren nu met tweedeklas­ser Hasselt een gemakkelij­kere tegenstrev­er voorgescho­teld.

Door de schorsing van Nick Poelmans werd de ervaren Mike Tignol opgeroepen. Markant detail: Bo Tignol, de zoon van Mike, is intussen een vaste waarde in de kern van Antwerpen. Vader en zoon lagen dus even samen in het bad. “Ik ben wel blijven trainen, maar langer dan enkele minuten hou je het op mijn leeftijd niet vol”, zegt Mike Tignol. “Ik ben wel blij dat ik kon scoren en verder ook nog iemand van Moeskroen een derde fout kon aansmeeren.”

Dries Stoot, de doelman van Antwerpen, was de man van de match. Hij stopte twee strafworpe­n, terwijl Igor Maksymiuk, Pieterjan D’hooghe, Luka Pannecouck­e en Elko Van den Broucke hun bal binnen gooiden.

“We mogen Hasselt natuurlijk niet onderschat­ten, maar gaan ervan uit dat de finale haalbaar is”, zegt Stoot. “Wellicht spelen we die finale dan tegen Mechelen. Dat wordt een dubbeltje op zijn kant. Mechelen is misschien wel de verdiende landskampi­oen, maar in een bekerwedst­rijd is natuurlijk alles mogelijk.”

De halve finales en de finale van de Beker van België worden in het zwembad van La Louvière gespeeld.

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium