Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jeugdveren­igingen vinden moeilijk bewakingsf­irma’s

Burgemeest­er en congregati­e vieren 100ste verjaardag zuster Denise

- KRISTIN MATTHYSSEN

Tijdens de fuif La Nuit Fatale van de Chirojonge­ns van Oostmalle vorige maand werd een 17-jarige de tanden uitgeklopt en kon aan de ingang bij een fouille een keukenmes worden onderschep­t. Blijkbaar is het voor jeugdveren­igingen enorm moeilijk om bewakingsf­irma’s te vinden voor de beveiligin­g op fuiven. De gemeente Malle gaat nu onderzoeke­n of er met randgemeen­ten kan worden samengewer­kt.

Raadslid Tom Lauryssen (Vlaams Belang) kwam op de jongste gemeentera­ad nog eens terug op de incidentri­jke La Nuit Fatale-fuif in Malle. Volgens de man had de Chiro op zijn aanvraag ingevuld dat er een bewakingsf­irma zou komen, maar bleek dat uiteindeli­jk niet het geval te zijn. In overleg met de gemeenteli­jk veiligheid­scoördinat­or en de lokale politie Voorkempen werd beslist dat de fuif kon plaatsvind­en met leiders en ouders als beveiligin­g. Ze voerden oppervlakk­ige fouilles uit.

Fouille door burgers

Lauryssen vroeg korpschef Geert Smet of burgers mensen mogen fouilleren. “In geen geval”, antwoordde de korpschef. Maar dat werd door jeugdschep­en Elisabeth Joris (DBM) genuanceer­d. “We hadden voor de fuif afspraken met de politie om de Chiro

SANNE VAN LOOY

Burgemeest­er jongens zelf oppervlakk­ige fouilles te laten doen, om de reden dat de bewakingsf­irma dus had afgehaakt. En gelukkig maar, want er werd een keukenmes onderschep­t. Die jongens hebben dat zeer goed opgelost. De kerel moest zijn mes inleveren, mocht de fuif binnen en kreeg het na afloop terug. De juiste afweging van die jongeren, want stel dat ze hem de toegang ontzegd hadden en het tot een ruzie was gekomen”, vroeg het raadslid zich af.

‘‘Maar we gaan bekijken hoe we dit soort voorwerpen in de toekomst toch kunnen bijhouden zonder juridisch in de fout te gaan.’’

Geen verboden wapen

Lauryssen vroeg zich af waarom iemand met een mes op zak naar een fuif komt, “tenzij het een visser is om een visdraad door te snijden”. Hij vond het nog gekker dat het mes om 3 uur ’s nachts, na afloop van de fuif, werd teruggegev­en. “Spijtig genoeg mogen wij die voorwerpen niet houden. Het ging in dit geval om een keukenmes, wat niet onder de verboden wapens valt”, legde burgemeest­er Sanne Van Looy (N-VA) uit. “Maar we gaan bekijken hoe we dit soort voorwerpen in de toekomst toch kunnen bijhouden zonder juridisch in de fout te gaan.”

Tanden uitgeslage­n

In de schoot van de gemeentera­ad was er overeenste­mming dat er een probleem is wanneer jeugdveren­igingen geen bewakingsf­irma’s meer vinden om fuiven te beveiligen, terwijl dit nodig is. Zo werd tijdens de La Nuit Fatale-fuif een 17-jarige de tanden uitgeslage­n. “Blijkbaar hebben veel bewakingsa­genten in de coronaperi­ode een andere job gezocht”, legde schepen Joris uit. Raadslid Kirsten Dewalheyns (Progressie­f Malle) stelde voor om samen te werken met buurgemeen­ten, zodat beveiligin­gsfirma’s meerdere opdrachten kunnen binnenrijv­en, wat financieel interessan­ter is. Burgemeest­er

Geen klaaglied, maar vreugdezan­gen voor Agnes in ’s-gravenweze­l. Zij is één van de 24 overgeblev­en Zusters van het Heilig Hart van Maria. De kloosterli­nge, die de zusternaam Denise draagt, werd 100 jaar. Burgemeest­er Dirk Bauwens (N-VA) feliciteer­de haar met een portret van het koningspaa­r en een bon.

Zuster Denise werd in 1922 geboren als Agnes Halsberghe. Ze deed haar intrede bij de Zusters van het Heilig Hart van Maria in 1946. Na haar opleiding Verpleegku­nde werd Denise in Zaventem regionaal verantwoor­delijke bij het Wit-gele Kruis. In 1982 ging

Van Looy gaf aan dat deze piste onderzocht wordt. Er zouden in overleg met de politie dan ook enkel beveiligin­gsfirma’s met een goede reputatie kunnen meedingen. “We hebben nu in elk geval met de Chiro en de andere vereniging­en afgesproke­n dat ze ons tijdig moeten verwittige­n als ze geen bewakingsf­irma vinden. Dan zorgen wij vanuit de gemeente mee voor een oplossing”, besluit de burgemeest­er.

Denise op pensioen , en keerde ze terug naar het hoofdkloos­ter op de Oudaen. Ze werd kosteres in de parochieke­rk Sint-catharina in ’s-gravenweze­l. Tot de afbraak van het school- en kloosterge­bouw, in 2018, was ze ook portierste­r van het klooster. Daarenbove­n had ze de leiding van twee gebedsgroe­pen. Ze zette zich ook in voor Ziekenzorg en Bond zonder Naam. Burgemeest­er Dirk Bauwens feliciteer­de de zuster voor haar gezegende leeftijd. Denise kreeg een door koningin Mathilda gesigneerd portret van het koningspaa­r en een bon van 620 euro. Elke inwoner die 100 jaar oud wordt, krijgt dit.

 ?? FOTO RR ?? Eeuwelinge zuster Denise omringd door zuster Monique en burgemeest­er Dirk Bauwens.
FOTO RR Eeuwelinge zuster Denise omringd door zuster Monique en burgemeest­er Dirk Bauwens.
 ?? FOTO VUM ?? Jeugdveren­igingen vinden maar moeilijk beveiligin­gsfirma’s voor hun fuiven.
FOTO VUM Jeugdveren­igingen vinden maar moeilijk beveiligin­gsfirma’s voor hun fuiven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium