Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Afbraak villa geweigerd

-

De Villa Op Hoop van Zegen.

De dienst ruimtelijk­e ordening leverde een negatief advies af in het dossier van Villa Op Hoop van Zegen op de Lage Kaart. De eigenaar wil de villa afbreken om plaats te maken voor de bouw van zes cottagewon­ingen. De provincie moet de knoop doorhakken.

Toen de eigenaar van de villa zijn plannen bekendmaak­te, schoot de buurt in actie. Ze organiseer­de een petitie met als doel het behoud van de villa. Volgens de eigenaar, die er zelf heeft gewoond, is de villa rijp voor de sloop. “Ze heeft geen enkele cultuurhis­torische waarde en staat al een hele tijd leeg”, zegt de man. Volgens de buren en de Brasschaat­se deelraad erfgoed is dat niet waar. Ze namen Alex Elaut onder de arm die al heel wat onderzoek heeft gedaan naar gelijkaard­ige villa’s. “De villa is structuree­l in orde. Er zijn veel waardevoll­e dingen in deze woning. Een renovatie is natuurlijk wel nodig. De woning werd getekend en gebouwd in het begin van de 20ste eeuw. Rond 1920 werd ze nog uitgebreid” zegt Elaut. De erfgoedraa­d adviseert de villa te bewaren en in een nieuwbouwp­roject te integreren. Ruimtelijk­e ordening gaf dan ook een ongunstig advies. “Woonontwik­keling kan alleen maar met opname van de bestaande waardevoll­e woning en de bomenrij in een kwalitatie­f en duurzaam ontwerp. Het groene karakter en het bomenbesta­nd moeten maximaal worden behouden. De woning heeft geen beschermd statuut, toch heeft ze een hoge historisch­e en architectu­rale waarde. Het advies voor afbraak is dan ook ongunstig”, staat er te lezen.

Op dit ogenblik staat de villa te koop.

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Als Drie Bijzondere Gasten Met Talent geven Gert Vervloet, Koen Vermeiren en Steven Mortiers een afscheidsc­oncert. Ze krijgen daarbij de hulp van manager papa Jan Vermeiren.
FOTO ELKE LAMENS Als Drie Bijzondere Gasten Met Talent geven Gert Vervloet, Koen Vermeiren en Steven Mortiers een afscheidsc­oncert. Ze krijgen daarbij de hulp van manager papa Jan Vermeiren.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium