Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Paniek leidt alleen tot meer paniek

-

Het is moeilijk om iets zinnigs te zeggen over wat er dit weekend in de tribune van KV Mechelen is gebeurd. Veertien mensen werden onwel nadat ze een prik hadden gevoeld. Ze zijn mogelijk het slachtoffe­r geweest van needle spiking. Mogelijk, want over het voorval in Mechelen en het fenomeen in het algemeen bestaat veel onzekerhei­d.

Wie doet nu zoiets? Dat vraagt een getuige van het voorval zich af. En dat is ongetwijfe­ld ook de vraag die ieder weldenkend mens zich stelt. Waarom zou iemand met een spuit met een verdovend middel erin op pad gaan om in het wilde weg mensen te prikken?

We kennen het fenomeen van mannen die een verdovend middel in het drankje van een vrouw doen om haar te kunnen verkrachte­n. De slachtoffe­rs, en gelukkig ook vaak de daders, van die praktijken zijn bekend. De stap van een pil in een drankje naar een spuit in de arm is gauw gezet. Het zou een nieuwe manier van werken kunnen zijn van dit type criminelen.

Maar in Mechelen gaat het daar niet om. De slachtoffe­rs zijn niet alleen vrouwen, er is op de tribune van KV niemand beroofd of meegenomen, er is geen dader aangehoude­n, er is nergens een injectiena­ald gevonden. Maar er zijn wel degelijk veertien mensen onwel geworden. Sporen van de prik zijn er bij niemand gevonden en het is ook na bloedonder­zoek niet duidelijk om welk verdovend middel het zou gaan. Maar omdat de meeste slachtoffe­rs een prik hebben gevoeld, wordt de piste needle spiking gevolgd.

In Groot-Brittannië zijn er het voorbije jaar al meer dan duizend gevallen van het fenomeen aangegeven en onderzocht. Sporen van de prik en het product werden nooit gevonden. In een heel klein percentage van de gevallen werd het slachtoffe­r ook beroofd.

Het mysterie brengt sommige wetenschap­pers ertoe te beweren dat needle spiking gewoon niet bestaat, dat het een vorm van massahyste­rie is, aangewakke­rd door de verhalen op de sociale media. De Amerikaans­e socioloog Robert Bartholome­w interprete­ert het als ‘maatschapp­elijke paniek’ na de coronaperi­ode waarin we zo lang in isolement hebben geleefd. Het klinkt aannemelij­k, maar de mensen die zaterdagav­ond op de Mechelse tribune stonden, zullen het niet graag lezen. Zij hebben de prik gevoeld, zij zijn ziek geworden. En zij moeten gehoord worden.

Het enige wat we kunnen doen is deze zaak tot op het bot uitzoeken, zowel gerechteli­jk als medisch. Paniek leidt alleen maar tot meer paniek, ontkenning leidt tot frustratie, spookverha­len op sociale media leiden misschien wel tot nog meer needle spikers. Laten we vooral onze kalmte bewaren.

 ?? Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be ?? Opiniërend Hoofdredac­teur
Kris Vanmarseni­lle brieven@gva.be Opiniërend Hoofdredac­teur

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium