Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik hoop dat ik geen gevaarlijk gif ingespoten kreeg”

- DIRK COOSEMANS THEO DERKINDERE­N JARIT TAELMAN

Veertien jonge supporters van KV Mechelen, vooral meisjes, zijn zaterdagav­ond onwel geworden tijdens de wedstrijd tegen Racing Genk. De slachtoffe­rs vertelden aan hulpverlen­ers en politie dat ze gestoken waren met een injectiena­ald door een onbekende, het zogenaamde fenomeen van

needle spiking. “Ik voelde me plots heel slecht en draaierig”, zegt een minderjari­g meisje uit Mechelen.

Wat een feestwedst­rijd voor de afscheidne­mende coach van KV Mechelen had moeten worden, draaide uit op een bizar incident. Toen de eerste helft zijn einde naderde, werd plots de ene na de andere jonge supporter onwel in blok F, de plek van de spionkop achter het doel.

“Niet ver van mij zakte een meisje plots in mekaar. Ze kreeg vrij snel hulp en werd afgevoerd. Op dat ogenblik was niemand zich van enig kwaad bewust en dacht iedereen dat het om een medisch probleem ging. Maar korte tijd later viel er nog een meisje flauw, en wat verder nog één”, vertelt een meisje dat in vak F stond en zelf wel oké bleef.

Gaten in geheugen

“Heel snel deed het gerucht de ronde dat de slachtoffe­rs geprikt waren met een injectiena­ald en dat ze drugs ingespoten hadden gekregen. Toen ontstond bij ons groepje wel wat paniek. De dader kon op dat ogenblik voor, naast of achter ons staan en misschien de intentie hebben gehad om ook mij of mijn vriendinne­n te prikken.”

Een minderjari­g meisje uit Mechelen was een van de slachtoffe­rs. “We waren naar de match aan het kijken toen het plots zwart werd voor mijn ogen”, zegt S. Ik werd draaierig en het voelde alsof ik moest overgeven.” Haar vriendinne­n haalden er de hulpdienst­en bij. “Ik moest op de draagberri­e gaan liggen met mijn benen omhoog. Een half uurtje later ging het weer wat beter.” Mensen vroegen haar te checken of ze niet gestoken was. “Toen ontdekte ik die grote rode vlek op mijn rechterbee­n, met in het midden een rood stipje.” Het meisje kan zich niet herinneren dat ze een prik gekregen heeft of dat er een verdacht iemand vlak bij haar gepasseerd is. “Er zijn gaten in mijn geheugen. Ik kan me de momenten voor de feiten niet meer goed herinneren.”

S. en een vriendin die ook onwel was geworden zijn afgevoerd naar het Sint-Maartenzie­kenhuis in Mechelen. “Ze hebben urinestale­n genomen. Rond 2u mocht ik naar huis. Ik was dan weer helemaal oké”, zegt ze. “Binnen een paar dagen worden de resultaten van de onderzocht­e stalen verwacht. Ik hoop dat wat men mij ingespoten heeft, geen gevaarlijk gif is. Ik ga alvast nooit meer naar het voetbal.”

Een ander slachtoffe­r is ook een minderjari­g

Jonge ooggetuige

“Misschien was het wel een testcase en wilden de daders uitprobere­n hoe vlotjes ze mensen een injectie konden geven.”

Jonge ooggetuige

“In ons groepje ontstond paniek. De dader kon op dat ogenblik voor, naast of achter ons staan en misschien ook mij of mijn vriendinne­n prikken.”

meisje. Zij was er met haar vriendje. “Mijn vriendin voelde plots een kramp in haar been en dan werd ze ziek. Ze is naar het ziekenhuis gebracht. Ik was heel bang en ongerust. Maar nu gaat het beter, ze is terug thuis”, zegt de jongen.

Hopelijk niet in cafés

In totaal zijn veertien mensen, vooral adolescent­en en jongvolwas­senen, onwel geworden, twaalf meisjes en twee jongens. De meesten spraken volgens de politie over een prikje dat ze hadden gevoeld, waarna ze zich duizelig begonnen te voelen. “Zes mensen kregen zorgen toegediend in de medische hulppost in het stadion, acht anderen zijn naar het ziekenhuis overgebrac­ht. Gelukkig verkeerde niemand in levensgeva­ar en mocht iedereen het ziekenhuis in de loop van de nacht verlaten”, zegt Dirk Van de Sande van de lokale politie Mechelen-Willebroek. “In het ziekenhuis zijn bloedstale­n afgenomen. Uit de eerste resultaten blijkt dat er geen onrustwekk­ende zaken zijn aangetroff­en. Komende dagen worden de stalen nog verder onderzocht.”

De lokale politie startte op haar beurt onmiddelli­jk met een grondig onderzoek naar het voorval. Zo zijn verschille­nde getuigen verhoord en is er ook gestart met de analyse van de beelden van de bewakingsc­amera’s die in het stadion hangen. Voorlopig konden evenwel nog geen verdachten worden geïdentifi­ceerd. Op sociale media werd al gewag gemaakt van arrestatie­s, maar dat spreekt de politie formeel tegen.

Het blijft voorlopig een open vraag wat er nu eigenlijk gebeurd is, en wat de intenties van de dader of daders dan wel geweest zouden zijn. “Ik ben er al een hele dag over aan het piekeren”, zucht de jonge ooggetuige in vak F. “Misschien was het wel een testcase en wilden de daders uitprobere­n hoe vlotjes ze mensen een injectie konden geven en hoe lang het duurde vooraleer het ingespoten product zijn werk deed. Ik kan moeilijk geloven dat ze het gedaan hebben om iemand te kunnen aanranden. Zeker met zoveel volk om je heen. Ik hoop nu vooral dat het fenomeen niet opduikt in jongerenca­fés. Vroeger deden ze iets in je drankje, maar dat kan je vermijden door je drankje vast te houden. Maar een injectie krijgen? Daar kan je weinig tegen beginnen en het gaat ook vliegensvl­ug.”

 ?? ??
 ?? FOTO BELGA FOTO GETTY IMAGES ?? Veertien supporters in blok F werden onwel. Zes mensen kregen zorgen toegediend in de medische hulppost in het stadion, acht anderen zijn naar het ziekenhuis overgebrac­ht.
FOTO BELGA FOTO GETTY IMAGES Veertien supporters in blok F werden onwel. Zes mensen kregen zorgen toegediend in de medische hulppost in het stadion, acht anderen zijn naar het ziekenhuis overgebrac­ht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium