Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een bizar fenomeen met veel vragen en weinig bewijzen”

Dit moet je weten over ‘needle spiking’

-

Er waren de voorbije weken al meerdere verhalen over needle

spiking, en ook na incidenten in Mechelen dit weekend wordt het onderzocht als mogelijke piste. Wat is het nu precies? Er bestaat nog veel onduidelij­kheid over, klinkt het bij experts. “Het is een bizar fenomeen met veel vragen en weinig bewijzen.” Wat is ‘needle spiking’ en vanwaar komt het?

Bij needle spiking wordt iemand stiekem gedrogeerd via een injectiena­ald. Veelvoorko­mende symptomen zijn: duizelighe­id, misselijkh­eid, verwardhei­d, evenwichts­verlies, spraakprob­lemen en geheugenve­rlies. “Het fenomeen ligt in het verlengde van drink

spiking, waarbij iets in een drankje wordt gedaan”, zegt Tom Evenepoel, coördinato­r van de Druglijn.

De meeste meldingen gebeuren tot nu toe in het Verenigd Koninkrijk, met tussen september 2021 en januari 2022 meer dan 1.382 meldingen bij de politie over needle spiking. Ook in Frankrijk hoorde de politie al over 130 incidenten in het uitgaansmi­lieu, en in Nederland gaat het om een “handvol” meldingen in Amsterdam en Groningen. In ons land beweerden eerder al verschille­nde mensen in Aarlen en Gent dat ze tijdens het uitgaan werden geprikt met een injectiena­ald. Wat wordt er toegediend?

Dat is nog onduidelij­k. Volgens toxicoloog Jan Tytgat gaat het wellicht niet om de “traditione­le” verkrachti­ngsdrug GHB, gebruikt om in iemands drankje te doen. “GHB werkt niet zo snel en krachtig, dus via een prik zou er al een grote hoeveelhei­d toegediend moeten worden om iemand onder verdoving te brengen.” Logischer zou zijn dat het gaat om fentanyl of ketamine. “Fentanyl is zodanig snelwerken­d dat je met een heel kleine hoeveelhei­d kan verdoven.” Fentanyl is volgens Tytgat aan een opmars bezig. “Sommige afgeleiden van fentanyl worden gebruikt als substituut voor heroïne. Die afgeleiden zijn duizend keer sterker dan morfine en dus zeer gevaarlijk”, waarschuwt de toxicoloog. Waarom is het zo moeilijk op te sporen?

“Als het gaat om een heel lage dosis fentanyl, dan kan het dat er in een klassiek ziekenhuis­lab over gekeken wordt”, zegt Tytgat, “dus ook een negatief resultaat moet met voorzichti­gheid behandeld worden.”

Volgens spoedarts Jan Stroobants (Ziekenhuis­netwerk Antwerpen) is zo’n prikje moeilijk te vinden op de huid. “Wie onlangs is gevaccinee­rd, zal zich misschien herinneren dat het exacte gaatje waar je geprikt bent, moeilijk te vinden is. Die naalden zijn tegenwoord­ig zó klein. Veel mensen voelen die prik niet eens. Misschien wel als je een spuitje verwacht, maar in andere omstandigh­eden kan dat zomaar.

Bovendien heb je niet veel tijd nodig: één seconde is voldoende om drie à vier cc in te spuiten.” Waarom zou iemand dat doen?

Bij drink spiking is dat duidelijk. “Het motief is daar iemand te bedwelmen en er een welwillend slachtoffe­r van te maken”, zegt Evenepoel. Maar in een druk voetbalsta­dion, met zowel mannen als vrouwen als slachtoffe­r? “Dat gaat voorbij aan het motief om iemand discreet in een roes te brengen.”

Ook in het Verenigd Koninkrijk vragen ze het zich af. De Britse politie was slechts in veertien gevallen op de hoogte van bijkomende misdrijven, zoals aanranding of diefstal, die mogelijk verband hielden met prikincide­nten. Worden daders en bewijzen gevonden?

Over daders is weinig geweten, vooral omdat tot nu toe bekend niemand is vervolgd. Zelfs ondanks veel meldingen in het Verenigd Koninkrijk wordt zelden bewijs gevonden. “Het is een bizar fenomeen met veel vragen”, zegt Evenepoel van de Druglijn. “Bijvoorbee­ld ook over de methode: als slachtoffe­rs kledij dragen, is een lange naald nodig. Afhankelij­k van de injectiest­of duurt het injecteren dan ook een aantal seconden.”

“Maar het is niet omdat er geen bewijs voor is, dat het niet is gebeurd”, benadrukt Evenepoel. “Als mensen iets meemaken waarbij ze onwel worden, moet dat ernstig genomen worden. En bij een vermoeden is het ook kwestie van dat snel te melden, om eventueel sporen te kunnen nagaan.”

Jan Stroobants

Spoedarts Ziekenhuis­netwerk Antwerpen

“Eén FOTO FREDERIK BEYENS seconde is voldoende om drie à vier cc in te spuiten.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium