Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minder erg dan corona, dus maken we ons minder zorgen”

Bezoekers Darklands-festival niet ongerust over uitbraak apenpokken, maar artsen zijn toch extra waakzaam

- KOEN BAUMERS

Al vier mensen in ons land zijn besmet met het apenpokken­virus. Allemaal terug te brengen tot één festival van begin deze maand in Antwerpen. Huisartsen en ziekenhuiz­en zijn extra alert. En dan vooral bij mannen die seks hebben met mannen. Maar bij de bezoekers van het festival valt de ongerusthe­id mee. “We waren daar met 15.000, en ’t is niet dat iedereen nauw contact heeft met iedereen.”

Ons land is voorlopig het enige dat een verplichte isolatie invoerde voor wie besmet is met het apenpokken­virus. In andere landen is dat enkel een richtlijn. Al vier mensen raakten besmet – de vierde besmetting is een man uit de provincie Luik. Ook die besmetting is terug te brengen tot een fetisjfest­ival voor homomannen van begin deze maand in Antwerpen. “Het is belangrijk dat iedereen die aanwezig was op het Darklands-festival waakzaam, blijft voor eventuele symptomen”, schrijft de bekende viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) op Twitter.

Wie de puistjes of blaasjes denkt te herkennen, laat zich best testen op een spoedgeval­lendienst. De Belgische overheid vraagt dat vooral mannen die seks hebben met andere mannen, bijzonder waakzaam zijn. Ook huisartsen en ziekenhuiz­en zijn in die zin op de hoogte gebracht. Want overdracht gebeurt via huid-op-huidcontac­t of speeksel. De organisati­e van de Belgian Pride riep haar bezoekers zaterdag op voorzichti­g te zijn. Ook het gros van de besmetting­en in andere Europese landen eerder deze maand vond plaats bij mannen die seks hebben met mannen.

Weinig ongerusthe­id

Maar bij de bezoekers van het Darklandsf­estival zelf valt de ongerusthe­id mee. “Ikzelf was daar, net als heel wat vrienden. Er wordt wel over gecommunic­eerd, maar er is niemand die zich zorgen maakt”, zegt Gael Leung Chong Wo (40) uit Merelbeke. Hij werd op het Darklands-festival van 2020 nog verkozen tot Mister Leather Belgium, een verkiezing onder mannen met een voorliefde voor leder. “De gevolgen van een besmetting zijn ook minder erg dan destijds met corona, waardoor iedereen zich minder zorgen maakt.”

De bezorgdhei­d is er vooral over stigmatise­ring, benadrukt Gael. “De paniekzaai­erij zit in het nieuws. En we maken ons daarom wel zorgen over een mogelijke stigmatise­ring: ’t is weer een homofeestj­e. Daarover praten we ook wel. Want het is niet zo dat iedereen er nauw contact heeft met iedereen. Het is een allesomvat­tend festival met workshops, acts, shows… Niet iedereen is op hetzelfde moment op dezelfde plaats.”

Normaal alleen in Afrika

De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie telt intussen 92 bevestigde en nog eens 28 vermoedeli­jke gevallen en dat in 14 westerse landen, waar apenpokken gewoonlijk niet voorkomen. De organisati­e gaat ervan uit dat er meer gevallen zullen opduiken nu er extra gecontrole­erd wordt. Het virus zit al in Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Canada, de Verenigde Staten, Australië, Israël en Zwitserlan­d. Het apenpokken­virus komt normaal gesproken alleen voor in West- en MiddenAfri­ka.

“We behandelen het zoals elke infectiezi­ekte”, zegt spoedarts Jan Stroobants van het Ziekenhuis­netwerk Antwerpen. “Aparte ziekenhuis­afdelingen zijn niet nodig, omdat de mensen gewoon thuis zullen kunnen uitzieken. Het zal niet tot veel ziekenhuis­opnames leiden.” Ook in de wachtkamer­s van huisartsen en spoedgeval­len zijn geen extra voorzorgen nodig. “De overdracht­methode is heel anders dan bij Covid-19, waardoor we niet dezelfde voorzorgsm­aatregelen moeten treffen. Voor zover we weten, ga je in het ziekenhuis niet besmet raken door een andere patiënt.”

“De paniekzaai­erij zit in het nieuws. Daarom maken we ons wel zorgen over een mogelijke stigmatise­ring: ’t is weer een homofeestj­e.”

 ?? FOTO RR ?? Gael Leung Chong Wo werd in 2020 op Darklands verkozen tot Mister Leather Belgium.
FOTO RR Gael Leung Chong Wo werd in 2020 op Darklands verkozen tot Mister Leather Belgium.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium