Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Apenpokken zijn geen homokanker

Analyse van David Van Turnhout, auteur van het boek Hoe Koeien Mensen Redden, De Eeuwige Zoektocht Van De Mens Naar Remedies

- DAVID VAN TURNHOUT

Nu blijkt dat tijdens het Antwerpse fetisjeven­ement Darklands vier homoseksue­le mannen een infectie opliepen met apenpokken, lijkt de geschieden­is van het hiv-virus zich pijnlijk te herhalen.

In juni 1981 brak in San Francisco paniek uit toen vooral homoseksue­le mannen doodziek werden en stierven aan zeldzame, gruwelijke infecties. Het aantal gevallen nam razendsnel toe en omdat de ziekte vooral homoseksue­le mannen leek te treffen, gebruikten ultrarelig­ieuze en conservati­eve bewegingen de uitbraak als argument tegen homoseksua­liteit. Ze gingen er vanuit dat homoseksue­len de oorzaak waren van de tot dan toe onbekende ziekte die later bekend werd als aids.

Veertig jaar later ontdekten wetenschap­pers dankzij DNA-onderzoek dat de veroorzake­r van aids, het hiv-virus, rond 1920 in Kameroen werd overgedrag­en van aap op mens. Doordat jagers veelvuldig met apenbloed in contact kwamen, waren zij de eerste slachtoffe­rs. Na de Tweede Wereldoorl­og verbeterde de infrastruc­tuur in Afrika aanzienlij­k. Naarmate mensen zich makkelijke­r konden verplaatse­n per trein, boot en vliegtuig, verspreidd­en ze hiv over het continent, en later over de hele wereld.

Dat in de eerste plaats alleen homomannen getroffen werden, had vooral te maken met de grotere overdraagb­aarheid van hiv bij anale seks. Vooral de ontvangers lopen bij seksueel contact het grootste risico op een hiv-besmetting. Dus ook vrouwen hebben meer kans om bij heteroseks­ueel contact hiv op te lopen dan heteromann­en. Volgens UNaids waren In 2019 wereldwijd 1,7 miljoen mensen besmet met hiv. 48% onder hen zijn vrouwen, 52% zijn mannen.

Stigma Aids is dus geen homoziekte. Toch leefden homo’s jarenlang met dat stigma. Aids

werd zelfs ‘homokanker’ genoemd. Deze onrechtvaa­rdigheid heeft de maatschapp­elijke aanvaardin­g van homoseksua­liteit decennia vertraagd, en alleen maar meer leed veroorzaak­t. Nu media volop berichten over mysterieuz­e besmetting­en met apenpokken onder homoseksue­le mannen posten extremiste­n sociale media vol met stigmatise­rende berichten tegen homoseksua­liteit.

Maar laat ons vooral eerlijk blijven. Apenpokken verspreide­n zich volgens wetenschap­pers onder mensen van alle geaardhede­n en zijn overdraagb­aar bij verschille­nde vormen van menselijk contact, ook niet-seksueel. Gelukkig staat de wetenschap al zo ver. Dus laat ons niet opnieuw dezelfde denkfout maken als veertig jaar geleden en een onbewezen link tussen ziekte en geaardheid de voedingsbo­dem zijn voor homohaat.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Journalist David Van Turnhout met zijn boek over virussen en vaccins.
Hoe Koeien Mensen Redden,
FOTO JAN VAN DER PERRE Journalist David Van Turnhout met zijn boek over virussen en vaccins. Hoe Koeien Mensen Redden,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium