Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Aantal vrachtwage­ns op onze wegen blijft structuree­l stijgen”

Kilometerh­effing genereert grootste opbrengst sinds invoering in 2016

- CHRISTOF WILLOCX

De kilometerh­effing voor vrachtwage­ns heeft in het voorbije werkjaar 822 miljoen euro opgebracht voor België. Dat is een record, en een stijging van 25% ten opzichte van het eerste werkingsja­ar in 2016-2017. Ook het aantal vrachtwage­ns op onze wegen heeft vorig jaar een nieuw record bereikt.

Vrachtwage­ns die op de snelwegen en sommige gewest- en gemeenteli­jke wegen rijden, moeten een tol per kilometer betalen. Hoe meer een vrachtwage­n weegt, hoe hoger de belasting. En hoe milieuvrie­ndelijker een vrachtwage­n is, hoe lager de belasting. Hier volgen vier conclusies uit het rapport dat Viapass, de organisati­e die de kilometerh­effing van vrachtwage­ns beheert, voor zijn werkingsja­ar van april 2021 tot en met maart 2022 trekt. De werkingsja­ren starten altijd in april, omdat de kilometerh­effing in april 2016 is ingevoerd.

1. Nog nooit heeft België zoveel geld met de kilometerh­effing verdiend

In het eerste werkingsja­ar, van april 2016 tot en met maart 2017, bracht de heffing in België 657 miljoen euro op. In het werkingsja­ar van april 2021 tot en met maart 2022 zijn de inkomsten gestegen naar 822 miljoen euro. Dat is het hoogste bedrag uit de zesjarige geschieden­is van de heffing. En de stijging lijkt alsmaar groter te worden. “In de maand maart van dit jaar hebben we 77 miljoen euro aan tolinkomst­en geïnd. Dat is het hoogste maandbedra­g ooit”, zegt Johan Schoups, administra­teur-generaal van Viapass.

“Die stijging komt er niet door de snelle inflatie van de laatste maanden. Onze indexering voor dit jaar gebeurt pas op 1 juli, waardoor de snel stijgende prijzen nog geen invloed hadden op de tarieven van de kilometerh­effing. Er is vooral een structurel­e groei van het aantal vrachtwage­ns op onze wegen. In het voorbije jaar reden er 41,1 miljoen unieke vrachtwage­ns in België. Zes jaar geleden waren dat er 39 miljoen. En in april 2021 tot en met maart 2022 reden alle geregistre­erde vrachtwage­ns samen 350 miljoen kilometer meer dan het jaar ervoor.” 63% van de inkomsten van de Belgische tolheffing gaat naar Vlaanderen, 35% naar Wallonië en 2% naar Brussel.

2. De meerderhei­d van de tol wordt betaald door buitenland­ers

Meer dan 53% van de kilometerh­effing is in het voorbije werkingsja­ar betaald door buitenland­ers. Polen en Nederlande­rs doen de grootste duiten in het zakje. Ze betalen elk 10% van de totale inkomsten van de kilometerh­effing in België. Roemenen betalen 6%, Litouwers 5%. “Van bij het begin was het de bedoeling dat buitenland­ers via de kilometerh­effing zouden meebetalen voor het onderhoud van onze wegen. Dat is duidelijk gelukt, zegt Johan Schoups.

3. Minder Russen en Oekraïners op onze wegen Ook de oorlog in Oekraïne heeft een impact op het vrachtwage­nver

keer in ons land. “Normaal gezien rijden er elke maand zo’n tweeduizen­d Russische en tweeduizen­d Oekraïense vrachtwage­ns op onze wegen”, zegt Johan Schoups. “Dat aantal is in april van dit jaar gedaald tot vijfhonder­d Russische vrachtwage­ns en 1.200 Oekraïense vrachtwage­ns. Wellicht zijn veel Oekraïense vrachtwage­nchauffeur­s gaan vechten voor hun land.”

Het wegblijven van veel Russische en Oekraïense chauffeurs zal normaal gezien geen invloed hebben op de inkomsten van de kilometerh­effing voor ons land, omdat het percentage Russen en Oekraïners op de Belgische wegen voor de oorlog sowieso al klein was.

Pittig detail: net voor de oorlog is uitgebroke­n, was er een Oekraïense delegatie in ons land, om te kijken hoe de kilometerh­effing hier werkt. “Ze wilden bekijken of ze in hun land ook zo’n heffing zouden kunnen invoeren, maar dat project is nu natuurlijk op de lange baan geschoven”, zegt Johan Schoups. “Ook Denemarken, Polen en departemen­ten uit Frankrijk zijn al bij ons geweest, om te kijken hoe wij dit aanpakken.”

4. Inkomsten kilometerh­effing gaan onder meer naar de Kennedytun­nel

De opbrengst van de kilometerh­effing moet aan mobiliteit­sprojecten worden besteed. Dat gaat heel breed: van opleidinge­n voor vrachtwage­nchauffeur­s tot premies om vrachtwage­ns ecologisch­er te maken. Vorig jaar heeft het Vlaams Gewest het geld van de kilometerh­effing ook gebruikt om de Kennedytun­nel, de Tijsmanstu­nnel en de Craeybeckx­tunnel in Antwerpen te renoveren. In West-Vlaanderen werd de gewestweg N8, tussen Ieper en Veurne, vernieuwd. En er werden ook geluidssch­ermen geplaatst langs de E40 in Aalter.

Johan Schoups Administra­teur-generaal van Viapass “Van bij het begin was het de bedoeling dat buitenland­ers via de kilometerh­effing zouden meebetalen voor het onderhoud van onze wegen. Dat is duidelijk gelukt.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium