Gazet van Antwerpen Stad en Rand

DE STERRENVRE­TER

Michelin stelt vandaag nieuwe gids voor, foodblogge­r Flip uit Duffel wikt en weegt de kanshebber­s Flip Dejaeghere

- CHRIS SNICK

De Michelingi­ds telt één zeer trouwe lezer: Flip Dejaeghere (51) uit Duffel. Tafelen in sterrenzak­en is zijn hobby, jaarlijks reist hij de wereld rond om in gemiddeld 300 topzaken te eten. Soms doet hij er drie in één dag. “En Noma? Al acht keer geweest.” Wat hij verwacht van de nieuwe gids? “Ik heb wel wat namen in gedachten. Misschien komt er wel een nieuwe derde ster.”

“Ik was achttien toen ik voor het eerst in een sterrenzaa­k at”, vertelt Flip Dejaeghere. “De vader van mijn vriendin – intussen mijn vrouw – is gastronoom. Je at nog nooit in een ster? ‘Ik neem je eens mee’, zei die. We trokken naar het intussen gesloten Les deux singes (**) in Brussel. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Daarna nam hij me mee naar Comme chez soi. Mijn eerste drie sterren. Om me uit te horen over zijn dochter, dacht ik. Maar blijkbaar vond hij het En ik ook. We bleven plezant. samen tafelen en na een paar jaar hadden we België als het ware opgegeten. Toen namen we de TGV naar Parijs. En de dag dat we daar rond waren, zei ik: ‘Vanuit Brussel sta je met het vliegtuig snel in Kopenhagen. En ’s avonds vliegen we terug.’”

Boekhouder Wat gebeurde. Vandaag zijn we 33 jaar later en zit Flip aan een tempo van gemiddeld 300 restaurant­s

per jaar en is hij kind aan huis bij de topchefs van deze wereld. Een groot deel ervan haalde hij op eigen houtje naar Antwerpen, toen de lijst met 50 beste restaurant­s – zaken die hij allemaal al bezocht – hier vorig jaar werd voorgestel­d. “Het zijn stuk voor stuk vrienden. Ik kom vaak bij hen. In Noma was ik al acht keer. Een restaurant leer je maar écht kennen als je er in verschille­nde seizoenen eet. En intussen leer je zo ook de chef kennen. Het gebeurt dat een van hen me belt om mijn mening te vragen over een nieuwe creatie. Omdat ze weten dat ik recht voor de raap ben. Ik durf tegen Sergio te zeggen dat ik iets minder vind, ja. Net dat appreciëre­n ze ook. Aan commentaar van jaknikkers heb je niet veel. ”

Als hij niet gaat eten, runt hij een boekhoudka­ntoor. Er moet ook gewerkt worden om de hobby te betalen. Al laat er wel al eens een chef de rekening vallen. Want overal waar hij komt, maakt hij

Foodblogge­r

“Die topchefs zijn stuk voor stuk vrienden. Het gebeurt dat een van hen me belt om mijn mening te vragen over een nieuwe creatie.”

ook een post voor zijn Instagramp­agina Flip World Foodie, die nu zo’n 32.000 volgers telt. “Ik vraag wel altijd de rekening. Maar soms hoeft het inderdaad niet omdat ik hun restaurant in de picture zet. Maar net zo goed omdat ik er al zo

vaak geweest ben. ‘Flip, je bent hier thuis’, zeggen ze dan. De vlucht én het hotel betaal ik wel zelf, wat vaak een groter bedrag is dan het restaurant­bezoek. Maar weet je: ik heb vrienden die oldtimers of dure horloges verzamelen.

Ik verzamel culinaire topervarin­gen.”

De nieuwe gids

Wanneer we hem spreken, is hij net terug van een culinaire trip langs Kroatië en Zwitserlan­d. “Volgende

week trek ik opnieuw naar Zwitserlan­d. Telkens haal ik het onderste uit de kan. Er zijn dagen dat ik drie restaurant­s doe. Eén keer lunch en dan ’s avonds om 18 en 21 uur twee diners. Ik raak het nooit beu, telkens hebben die chefs nieuwe creaties waar ik razend benieuwd naar ben.” Of hij eigenlijk ooit eens een gewone brasserie binnenstap­t voor een spaghetti? “Neen. Niet omdat ik me daar te goed voor voel, wel omdat er jammer genoeg maar zeven dagen in de week zijn die ik moet verdelen over mijn werk, mijn vrouw en mijn hobby.”

Over de nieuwe Michelin-gids die vandaag wordt voorgestel­d, heeft hij ook nog een mening. “De nieuwe Hertog Jan is voor mij al minimaal twee sterren waard. Direct van nul naar drie is, denk ik, nog iets te snel. Fine fleur en Nebo in Antwerpen lijken me klaar voor een eerste ster. Net zoals Vintage in Kontich. Oak kan voor mij een tweede krijgen, net zoals Benoit en Bernard Dewitte in Ouwegem.”

En een nieuwe driesterre­nzaak? “Als je het mij vraagt, zeg ik ja. Er zijn zaken die dicht tegen een derde ster aanschuren. Maar namen drop ik hier liever niet. Misschien vindt Michelin het wel te snel om twee jaar na elkaar een derde ster toe te kennen.”

 ?? FOTO DBA ?? Flip Dejaeghere uit Duffel is letterlijk een sterrenvre­ter: “Ik vraag altijd de rekening, maar soms hoef ik niet te betalen.”
FOTO DBA Flip Dejaeghere uit Duffel is letterlijk een sterrenvre­ter: “Ik vraag altijd de rekening, maar soms hoef ik niet te betalen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium