Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw twee Antwerpse woonzorgce­ntra onder vuur

Agentschap Zorg en Gezondheid plaatst De Kleine Kasteeltje­s in Brecht en De Pelikaan in Deurne onder verhoogd toezicht

- (cm)

Agentschap Zorg en Gezondheid heeft drie woonzorgce­ntra onder verhoogd toezicht geplaatst. Daarbij twee Antwerpse woonzorgce­ntra en opnieuw komt de publieke speler Zorgbedrij­f Antwerpen in beeld.

Woonzorgce­ntra waarover ernstige of aanhoudend­e klachten zijn, of waarover vragen rijzen, plaatst Zorg en Gezondheid (Z&G) onder verhoogd toezicht. Verbetert de situatie er niet, dan is een schorsing of zelfs intrekking van de erkenning mogelijk.

Eind maart stonden vijftien Vlaamse woonzorgce­ntra op die lijst. Daar kwamen er recent drie bij: De Kleine Kasteeltje­s in Brecht, Rodenbach in Denderleeu­w en De Pelikaan in Deurne.

Dat laatste is opnieuw een seniorenve­rblijf van Zorgbedrij­f Antwerpen, de publieke woonzorggr­oep van de stad Antwerpen. Joris Moonens, woordvoerd­er van Zorg en Gezondheid, wijst op een “vrij groot tekort aan verpleegku­ndigen”, maar liefst elf voltijdse medewerker­s.

Ook bij wzc Lozanahof zag het agentschap eerder een aanhoudend personeels­tekort, net als andere tekorten, waardoor Z&G zich voorneemt het een tijdlang te schorsen. Het Zorgbedrij­f ging in beroep, de procedure loopt nog.

Het recentste inspectiev­erslag van De Pelikaan vermeldt behalve het personeels­tekort nog andere manco’s. Zo zijn de zorgplanne­n

van bewoners niet altijd in orde en bevat de procedure voor het ‘fixeren’ (vastmaken) van bewoners geen alternatie­ven. Ook de registrati­e van de toegediend­e medicatie en het belsysteem staan niet op punt. Sommige problemen waren wel al opgelost.

Johan De Muynck, CEO van Zorgbedrij­f Antwerpen, erkent een aantal van de problemen. “Bij De Pelikaan zitten we inderdaad krap qua personeel, al is er volgens ons maar één iemand tekort. Dat heeft niks met geld te maken. We willen aanwerven, maar nu ziekenhuiz­en betere arbeidsvoo­rwaarden hebben, is de concurrent­ieslag om personeel des te groter.”

Medicatiev­eiligheid

Bij De Kleine Kasteeltje­s blijven tekorten aanslepen en duiken er nieuwe op rond infrastruc­tuur, het zorgdossie­r of de medicatiev­eiligheid. Pieter Van Hoof is er sinds maart weer algemeen directeur, na een volgens hem jarenlange juridische strijd met een overnemer die grote hoeveelhed­en gelden uit de zaak zou hebben gehaald.

“De zaak is leeggeroof­d. Ik wil orde op zaken stellen en zo snel mogelijk opnieuw een clean sheet hebben.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Opnieuw komt een woonzorgce­ntrum van Zorgbedrij­f Antwerpen onder vuur te liggen.
FOTO JAN VAN DER PERRE Opnieuw komt een woonzorgce­ntrum van Zorgbedrij­f Antwerpen onder vuur te liggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium