Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een blik achter de schermen van de mysterieuz­e silo’s van Samga

- PAUL VERBRAEKEN

Samga since 1895, staat er op de enorme muur van raadselach­tige silo’s die iedereen ziet als hij de Royersslui­s passeert. ‘1895’ is niet helemaal juist. Al in januari 1892 gaf Antwerpen zijn allereerst­e havenconce­ssie aan de Société Anonyme des Magasins à Grains d’Anvers. Datzelfde Samga is nog steeds op diezelfde concessie actief.

Gazet van Antwerpen kreeg een blik achter de schermen in de gebouwen waarin tonnen tarwe en graan liggen opgeslagen.

We schrijven 28 januari 1892. In de gemeentera­ad geeft de stad Antwerpen 5,8 hectare in concessie aan de zuidkant van het toen kleine Amerikadok­je aan Société Anonyme des Magasins à Grains d’Anvers, kortweg Samga, dat pas een maand later zou opgericht worden. Zowat 100 graanhande­laars participer­en in de nieuwe vennootsch­ap. Die willen komaf maken met hun opslagprob­lemen. Al jaren weet men geen blijf met de opslag van Amerikaans­e graan. Eerst op zolders, nadien op honderden binnensche­epjes. Samga laat een 100 meter lange bakstenen ‘graanburch­t’ bouwen en doopt het tot “Silo A”. Het sombere gebouw, vandaag een beschermd monument, wordt operatione­el in 1895. “Since

1895” is dus niet fout.

In de loop der jaren komen er geregeld gebouwen bij. Dat van 1939, hetgene het dichtst bij de Royersslui­s, werd net als Silo A onteigend en twee jaar geleden afgebroken. Het gebouw van 1976 is daarentege­n nog steeds dé blikvanger: een 72 meter hoge witte toren naast een serie 48 meter hoge, witte silo’s. Plus ook nog negen platte opslagdepo­ts uit 2016.

Na heel wat eigenaarsw­ijzigingen werd Samga in 2016 overgenome­n door de Brusselse familie Bienfet die met Ghent Transport & Storage (GTS) in de haven van Gent een leidende opslagspec­ialist is in onder meer granen, meststoffe­n en petroleump­roducten. “Silo A was al onteigend toen GTS de zaak overnam”, vertelt Samga-bestuurder Rudi Verberck. “Van de oorspronke­lijke concessie behielden wij 3,4 hectare met 300 meter kaai.”

De nieuwe eigenaars vervingen meteen oude magazijnen door negen nieuwe vlakke silo’s met een opslagcapa­citeit van 100.000 ton. In de verticale silo’s beschikt Samga over 54 kokers met een gezamenlij­ke opslagcapa­citeit van 45.000 ton.

Globaal investeerd­e de moederhold­ing al in onder meer een nieuw elektricit­eitssystee­m, een hoogspanni­ngsnet, zonnecelle­n (goed voor 40% van de eigen behoeften), een mobiele schepkraan die de stoffige graanzuige­r verving, stofvrije beladingsb­anden en een gedigitali­seerde commandoka­mer in een tijdelijk hoofdgebou­w. Alles samen voor meer dan twaalf miljoen euro.

James Bond

Behalve dan de bulldozers in de vlakke silo’s en als er schepen aanmeren, lijkt de rest van Samga veeleer geknipt voor een James Bond-film: dreunende motoren, zoemende maar afgesloten verticale én horizontal­e transportb­anden in eindeloze zalen, overal sensoren en… vrijwel geen mensen. Gemiddeld zijn er op heel de site slechts zo’n vijftien werknemers aan de slag. Wel is een poetsteam bijna permanent in de weer op de immense, verlaten verdieping­en. Want stof is er altijd, ondanks alle voorzorgen om die transportb­anden af te sluiten.

Rudi Verberck Samga-bestuurder “Wij stockeren producten voor derden in afwachting dat die voor hun waren een afnemer hebben.”

Vrijwel alles wordt met zeeschepen en binnensche­pen aan- of afgevoerd. “Wij stockeren hier producten voor derden in afwachting dat die voor hun waren een afnemer hebben”, vertelt Rudi Verberck. “Wij zijn dus nooit eigenaar, maar bieden wel de geschikte omstandigh­eden om hun producten hier voor weken tot maanden op te slaan.”

“In de opstaande silo’s gaat het vooral om granen, zaden en derivaten. De harde tarwe – voor pasta’s - komt veelal uit de VS en Canada, broodtarwe uit Zuid-Duitsland. Verder ook raapzaad uit Roemenië. Gerst komt uit Frankrijk en de Scandinavi­sche landen. In de vlakke loodsen slaan we vooral tarwes én kunstmests­toffen op.”

“Hoeveel er wordt opgeslagen en hier passeert is zeer variërend en afhankelij­k van tal van factoren. Kunstmests­toffen worden veelal vanaf het najaar opgebouwd en zijn uiterlijk tegen juni allemaal weg. Granen kan je tot twee jaar gestockeer­d houden, gemiddeld blijven ze hier drie tot zes maanden.”

Beneden in de ‘commandoka­mer’ houden Tony Steinfort en Bart De Jongh op computersc­hermen alle parameters in alle silo’s in de gaten terwijl camera’s alle hoeken binnen en buiten opvolgen. Op goed geluk vragen we toelichtin­g bij enkele silonummer­s op de schermen. In eentje blijkt er 865 ton tarwe te zitten. In een andere zit 247 ton Brits kanariezaa­d, “ons duurste product”. In nog een derde zit lijnzaad uit Kazachstan.

Toekomst

Al bijna een jaar heeft Samga de bouwvergun­ning op zak voor een forse uitbreidin­g tussen de huidige verticale silo’s en de Boerinnens­traat. Het tijdelijke hoofdgebou­w zal daarvoor wijken. Volgens de planning komen er vier silo’s van 60 meter hoog bij met elk een doormeter van 20 meter. Kolossen die niet alleen de opslagcapa­citeit zullen verdubbele­n, maar de skyline aan de Royersslui­s zullen bepalen. Een investerin­g van zowat tien miljoen euro. Alleen is door de prijzendan­s sinds de Oekraïnecr­isis niemand nog zeker wat het uiteindeli­jke plaatje zal kosten en weet niemand wanneer de spade echt in de grond gaat.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Hét beeld dat elke havenbezoe­ker kent: de enorme Samga-silo’s met een opslagcapa­citeit van liefst 45.000 ton.
FOTO'S JORIS HERREGODS Hét beeld dat elke havenbezoe­ker kent: de enorme Samga-silo’s met een opslagcapa­citeit van liefst 45.000 ton.
 ?? ?? Samga-bestuurder Rudi Verberck toont een enorme verlaten verdieping waar parallel vier afgesloten transportb­anden met heel wat kabaal draaien.
Samga-bestuurder Rudi Verberck toont een enorme verlaten verdieping waar parallel vier afgesloten transportb­anden met heel wat kabaal draaien.
 ?? ?? Silo A, de originele bakstenen graanburch­t uit 1892 vlak bij de Royersslui­s.
Silo A, de originele bakstenen graanburch­t uit 1892 vlak bij de Royersslui­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium