Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dansen, meezingen en véél aanschuive­n

Deze festivalzo­mer wordt het langer wachten op pintjes en frietjes door personeels­tekort

- TOM LE BACQ

De drukste zomer in jaren wenkt: het wordt één parade aan festivals, dorpsfeest­en en optredens. Maar achter de schermen heerst enorme stress. Personeels­gebrek, materiaalt­ekort en stijgende prijzen brengen organisato­ren in de problemen. “We zoeken nog een paar duizend man personeel”, zegt Stijn Snaet van Event Confederat­ion.

Nog een klein maandje en dan is de eerste grote klepper daar van een bomvolle festivalzo­mer: Graspop Metal Meeting, half juni. De opbouw en voorbereid­ingen zijn bezig, en het verloopt veel koortsacht­iger dan andere jaren. “We hebben moeite om personeel en materiaal te vinden”, zeggen de organisati­e en de Desselse burgemeest­er Kris Van Dijck (N-VA). “Het zal ons wel lukken, want we kunnen steunen op 35 jaar ervaring. Maar we horen veel noodkreten van anderen.”

Het moet nochtans de leukste zomer in jaren worden. Corona is nog een vage herinnerin­g, iedereen wil verloren feesten inhalen. Daardoor staat de agenda voller dan voor corona: met festivals, maar ook met personeels­feesten, beurzen, braderieën en andere festivitei­ten. Maar daar is materiaal en personeel voor nodig, en daar spant het op dit moment serieus om. “Als je weet dat Amplo, een hr-bedrijf voor de creatieve sector, alleen al 600 mensen zoekt voor de komende zomer, mag je ervan uitgaan dat we in totaal nog een paar duizend mensen nodig hebben”, zegt Stijn Snaet van Event Confederat­ion, dat de Belgische eventsecto­r vertegenwo­ordigt. “We proberen het zo goed mogelijk te beheersen en we hebben een grote wervingsca­mpagne gelanceerd:

Backstage is back.”

Rekruteren in asielcentr­a

Het tekort trekt zich in alle geledingen door, tot aan de wc’s toe. “Ik vind geen chauffeurs om mijn mobiele wc’s rond te brengen”, zegt Fred Hoeks van het bedrijf Liekens, dat 10.000 mobiele toiletten ter beschikkin­g heeft. “Wij laten de evenemente­n links liggen dit jaar en focussen op bouwwerven, omdat de toiletten daar langere tijd kunnen blijven staan.”

Twee jaar corona heeft een groot deel van het personeel in de sector ander werk doen zoeken. Wie uitstroomd­e, is ook niet meteen geneigd om terug te keren. “Wie personeel liet gaan, zit nu in de problemen”, zegt Jurgen Bevers van Bevers & Bevers, de marktleide­r in de Benelux voor publieksca­tering. “Wij hebben het geluk gehad dat we onze mensen tijdens de pandemie hebben kunnen houden, om ze tijdens voetbalmat­chen en cyclocross­en in te zetten.

Maar lang niet iedereen kon dat.”

“We zijn van doodse kalmte tijdens corona naar megadrukte gegaan”, zegt Jasper Vanacken van Crew Factory, dat in onderaanne­ming personeel zoekt voor eventorgan­isatoren. “We zijn nu actief aan het rekruteren in asielcentr­a en hebben zo al één ploeg van acht mensen kunnen opleiden. Dat willen we verdubbele­n. Maar je kan niet onbeperkt met onervaren equipes uitrukken. Wij werken nu met dertig mensen, een paar jaar geleden waren dat er zestig.”

Wat zal dat geven deze zomer? “Er zullen zeker evenemente­n zijn die niet zullen kunnen doorgaan”, zegt Hoeks. “Door de bomvolle agenda is er zoveel aanbod dat de ticketverk­oop vaak ook niet zo goed loopt. Alles wordt duurder, waardoor mensen ook goed nadenken voor ze een ticket kopen.”

Veel festivals en feesten zullen moeten terugschro­even, vermoedt Stijn Snaet. “Ze zullen hun concept misschien wat wijzigen of wat minder ambitieus zijn. Of op het evenement zelf zal er al eens een bar zijn waar minder volk staat te werken, waardoor de rijen wat langer zullen zijn. Impact zal er zeker zijn.”

"Wat ik graag nog zou vinden, is een uniek stuk dat verwijst naar het verleden van de Sinksenfoo­r. Een poster bijvoorbee­ld.”

Bekend volk op Bouger Bouger, de rommelmark­t op het Krugerplei­n in Borgerhout zondag. Onze eigen GVAreporte­r Mischa Bludts, onder andere bekend van de Citta-rubriek ‘De Vondst’, verkocht er een deel van zijn unieke stukken. “De prijs maakt niet veel uit voor mij, ik geef korting als ik zie dat mensen blij worden van mijn hebbedinge­n.”

Elke week stelt reporter Mischa Bludts een van zijn vondsten voor in zijn eigen Citta-rubriek. Dat zijn één voor één pareltjes met een Antwerpse geschieden­is die hij vond op een rommelmark­t, een tweedehand­ssite of ergens kreeg. Dat doet hij al twee jaar. En die vondsten beginnen zich op te stapelen in schuiven en kasten in zijn huis in Borgerhout.

“Dus was het misschien tijd om er een paar te verkopen om er andere mensen mee blij te maken.” Mischa stond zondag op Bouger Bouger op het Krugerplei­n met zijn vondsten. Keurig uitgestald met telkens een print van zijn rubriek in Citta bij. “Het eerste wat ik deze morgen verkocht, was een gesigneerd­e foto van een oude catcher, een soort worstelaar. Een man die passeerde had die catcher nog zien vechten in het Sportpalei­s. Hij was zo enthousias­t dat ik hem een betere prijs gaf.”

Craeybeckx

Nog in het aanbod zo tegen de middag was onder meer een medaillon van oud-burgemeest­er Lode Craeybeckx, de langstzitt­ende burgemeest­er van Antwerpen trouwens. Hij kreeg dat medaillon toen hij 15 jaar burgemeest­er was.”

Mischa heeft een passie voor alles wat Antwerpen, en meer nog, Antwerpse geschieden­is ademt. Hij gaat zelf op zoek naar de verhalen achter de objecten. “Ik verkoop ook een boekje van 125 jaar Borgerhout over de toen nog onafhankel­ijke gemeente Borgerhout in 1961. Ik ben gaan kijken naar de handelszak­en die het overleefd hebben en vond er welgeteld eentje terug: begrafenis­ondernemer Heiremans die nog altijd in de SintJanstr­aat zit.”

Mischa Bludts

Ook de kinderen op een oude single van Nonkel Bob wist Mischa allemaal terug te vinden. Hij ontmoette hen op de Luchtbal. “Nonkel Bob was hun absolute held toen ze klein waren.”

Nog in het assortimen­t van de verzamelaa­r: een medaillon van handelsfir­ma Kreglinger. “Dat blijkt het oudste bedrijf van Antwerpen te zijn en zit op de Grote Markt. Dat bedrijf heeft nummer 0001 in het handelsreg­ister. Dat vind ik ook een heel bijzondere.”

Mischa heeft nog minstens vijftien vondsten liggen thuis waar hij een artikel over kan maken. “Ik kan eindeloos doorgaan want je vindt altijd nieuwe dingen. Ik krijg ook veel tips van lezers via mail of zelfs via brieven. Ik ben nu nog op zoek naar een uniek stuk van de Sinksenfoo­r, een oude foto van iemand die verdrinkt tijdens het eendjes vissen of zo. Of een oude poster, dat is ook al goed.”

Rijk wordt Mischa niet van al die kortingen op Bouger Bouger, maar wat hij misschien wel nog leuker vond aan de rommelmark­t? “Ik werd aan een ander kraam aangesprok­en als de man achter de rubriek. Iemand herkende mij dus van de wekelijkse foto in Gazet van Antwerpen. Eindelijk erkenning!”

 ?? FOTO MAES ?? Lange wachtrijen aan eet- en drankkrame­n: een beeld dat we deze zomer mogelijk op veel festivals zullen zien.
FOTO MAES Lange wachtrijen aan eet- en drankkrame­n: een beeld dat we deze zomer mogelijk op veel festivals zullen zien.
 ?? FOTO'S WALTER SAENEN ?? Mischa in zijn kraam, en bij elke vondst het CittA-artikel.
FOTO'S WALTER SAENEN Mischa in zijn kraam, en bij elke vondst het CittA-artikel.
 ?? ?? Het medaillon van burgemeest­er Craeybeckx.
Het medaillon van burgemeest­er Craeybeckx.
 ?? ?? De vrienden van Nonkel Bob, die Mischa opzocht.
De vrienden van Nonkel Bob, die Mischa opzocht.
 ?? ?? Boekje over 125 jaar gemeente Borgerhout, toen nog geen district.
Boekje over 125 jaar gemeente Borgerhout, toen nog geen district.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium