Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk eens van de eerste keer voldoende zitbanken”

Alle gebruikers tevreden met nieuw park aan Zuiderdokk­en

- REBECCA VAN REMOORTERE

In een uithoek van de Gedempte Zuiderdokk­en tegen het Nieuw Zuid is vorige week vrijdag een nieuw stuk Antwerps park geopend. Het heeft nog geen officiële naam, maar is het afgelopen weekend wel al goedgekeur­d door de eerste bezoekers. “Eindelijk zijn er eens van de eerste keer genoeg banken voorzien”, zegt Marie Jeanne Franken (67).

“De moeite he?” Klinkt het zondagmidd­ag rechts en links over de nieuwste aanwinst van het Zuid. De grijze vlakte van een parking op kasseien heeft plaats gemaakt voor een stuk stadspark en dat doet de bezoekers alleen maar uitkijken naar het andere deel van de Zuiderdokk­en. Dat wordt nu ook aangepakt.

Zowel buurtbewon­ers als mensen die van verder komen, lopen door het park alsof ze op citytrip zijn. Elke hoek, plant en bank is nieuw voor iedereen. “Er staan hier heel veel banken. Dat is wat anders dan op de Scheldekaa­ien. Daar is het zoeken naar een plaatsje om te zitten”, zegt MarieJeann­e Franken (67). Ze is hier met haar dochter Saartje Straeteman­s (44) en haar kleinzoon Timon (5).

Nieuw Zuid

Saartje ging 2,5 jaar geleden wonen op het Nieuw Zuid, vlak aan het nieuwe park. “Ik wist toen al dat er een park zou komen. Ik ben blij dat het eindelijk klaar is. Toen er nog hekken stonden, kwamen we al stiekem picknicken. En we krijgen er ook nog een park aan de Scheldekaa­ien bij. Ik hoop alleen dat er nog fonteintje­s komen, want nu is Timon aan het spelen met een drinkfonte­intje.”

Er ligt een waterparti­j in het nieuwe park, maar die is nog afgesloten. Wat daar de bedoeling van is, is nog niet helemaal duidelijk. Maar dat de kinderen bij meer dan 25 graden zich niks aantrekken van een lint wel. Zij staan al te plonzen met hun voeten in het water.

Aan de andere kant ligt een gloednieuw basketbalv­eld te blinken. Jebel Johm (40) en zijn neef Melvin Johm (14) zijn van respectiev­elijk Borgerhout en zelfs Wijnegem naar hier gefietst om dat nieuwste veld van Antwerpen uit te testen. “Ik speel bij de Giants, maar nu het seizoen gedaan is, wil ik zoveel mogelijk trainen tegen grote mannen op de pleintjes in de stad. In Wijnegem en omstreken zijn er geen goeie veldjes. Dit veld ligt er heel goed bij”, zegt kenner Melvin.

De netten zijn beter

Normaal gaan de twee spelen op het veld aan de voetganger­stunnel. Net zoals Tim Studeny (34), een buurtbewon­er die het veld ook voor het eerst komt ontdekken. “Daar spelen de besten van ’t stad. Hier is het nog rustiger en beter voor mij. De netten zijn ook veel steviger dan op andere pleintjes, daar worden ze vaak stukgemaak­t of meegenomen, met deze netten kan dat niet.”

Er wordt Kubbs gespeeld in het gras, kinderen glijden van de speeleleme­nten en oudere mensen zoeken de bankjes in de schaduw op. Want de bomen in het park moeten nog een serieuze groeischeu­t krijgen wil er voldoende schaduw zijn op warme dagen.

En wat is misschien wel het grootste voordeel aan het park voor een jonge papa of mama? Je kunt gewoon wat te drinken bestellen in het café van het Fotomuseum en dat opdrinken op een bankje in het park. Aan de speelzone bijvoorbee­ld. Terwijl je de kinderen in het oog houdt. Dat ontdekte Steven Lauwers (38), papa van een tweeling van vier. Hij zet zijn lippen aan een vers getapt Bolleke.

Veel auto’s af en aan “Wij wonen op het Zuid en hadden een beetje schrik voor het park eerlijk gezegd. Er zouden

‘‘Het basketseiz­oen is net gedaan, maar op dit veldje kunnen we perfect blijven trainen.’’

veel auto’s af en aan rijden voor de ondergrond­se parking en de bomen zouden misschien niet genoeg ruimte hebben om te groeien. Maar het ziet er allemaal heel goed uit. De autoluwe straten rond het park maken het hier een pak rustiger dan vroeger.”

Nu is het alleen nog afwachten of iedereen evenveel respect heeft voor dit nieuwe stukje groen. “In het zand aan de speelzone vonden we al kapotte glazen flesjes en scherven. Die hebben we samen met een paar andere mensen moeten opruimen. Wij wonen aan het Museum van Schone Kunsten en daar lag het tijdens de lockdowns ook bezaaid met kapot glas. Ik hoop echt dat het hier niet die toer opgaat.”

 ?? ?? Antwerpena­ren ontdekten zondag het park
Antwerpena­ren ontdekten zondag het park
 ?? ?? Antwerp Giants
Antwerp Giants
 ?? ?? Saartje, Timon en Marie-Jeanne genieten van het nieuwe park.
Saartje, Timon en Marie-Jeanne genieten van het nieuwe park.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium