Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Reconstruc­tie van de plottwist in de transferso­ap rond Mbappé

Topspits wijst droomclub Real Madrid af voor waanzinnig contract bij PSG

- Paris Saint-Germain Metz JONAS WITHOUCK

Bommetje in het Europese voetbal. De toptransfe­r die in de sterren geschreven stond, gaat dan toch niet door. Kylian Mbappé wijst zijn droomclub Real Madrid af en blijft drie jaar langer bij Paris Saint-Germain. Een beslissing die meer dan alleen stof doet opwaaien. Reconstruc­tie van de plottwist van een van de grootste transferso­aps in deze eeuw.

Akkoord met Real én PSG

We keren terug naar afgelopen vrijdag. Fayza Lamari, de moeder van Kylian Mbappé en zijn makelaar, bevestigt dat haar zoon akkoorden heeft over een contract met zowel Paris Saint-Germain als Real Madrid. “We gaan niet opnieuw rond de tafel zitten over zijn toekomst. Die bijeenkoms­ten zijn over”, vertelt ze. “We hebben een overeenkom­st met Real Madrid en een andere overeenkom­st met Paris Saint-Germain. De onderhande­lingen zijn afgelopen, het is nu aan Kylian om te kiezen.”

In Franse media klinkt het dat Mbappé in het weekend zijn definitiev­e beslissing zou bekendmake­n. Sommige media spreken van zondagavon­d, andere van zaterdagav­ond na de laatste competitie­wedstrijd tegen Metz. Maar zaterdagna­middag al weet wat het is geworden: “Kylian Mbappé wijst Real Madrid af en blijft bij PSG, alleen zijn handtekeni­ng ontbreekt nog”, nieuws dat inslaat als een bom. Ook de Italiaanse transfersp­ecialist Fabrizio Romano bevestigt. “Mbappé belde deze namiddag naar Real Madrid-voorzitter Florentino Perez om zijn beslissing mee te delen.”

Kylian kiest

2025”, va

L’Equipe

Enkele uren later, zaterdagav­ond rond 20.50 uur, tien minuten voor de aftrap van PSG-Metz, komen Kylian Mbappé en voorzitter Nasser Al-Khelaïfi samen uit de catacomben van het Parc des Princes. “Kylian Mbappé

neemt de 48-jarige Qatarese miljardair het woord. “Ik ben heel tevreden om het avontuur hier voort te zetten”, spreekt Mbappé de fans toe. “Ik heb altijd gezegd dat Parijs mijn stad en mijn thuis is. En ik hoop dat ik verderga met datgene wat ik het liefste doe: voetballen en trofeeën winnen, samen met jullie allemaal. Bedankt allemaal voor deze warme ontvangst.”

De jongen die altijd droomde van Real Madrid heeft de kans van zijn leven laten schieten. Voor rester jusqu’à standvasti­gheid in zijn thuisstad, maar vooral ook voor tonnen geld. Mbappé leek lang niet geneigd om zijn contract bij PSG te verlengen, maar het krankzinni­ge ultieme contractaa­nbod van de Qatarese clubeigena­ar kon hij moeilijk naast zich neerleggen. Mbappé zou de komende drie seizoenen een waanzinnig maandsalar­is van ongeveer 4,7 miljoen euro krijgen en zou bovendien een tekenbonus van minstens 150 miljoen euro opstrijken.

Kwaad bloed in Spanje Nog voor PSG het nieuws officieel bevestigt, komen er vanuit Spanje al verontwaar­digde reacties.

“Wat PSG gaat doen om het contract van Mbappé te verlengen, dankzij grote sommen geld, is een schande voor het voetbal”, schrijft La Liga-baas Javier Tebas op Twitter. “De voorbije jaren tekenden ze een verlies op van 700 miljoen euro en ze hebben al een loonmassa van 600 miljoen euro.”

Later op de avond deelt La Liga in een officieel statement mee dat het een klacht indient tegen de contractve­rlenging “om het economisch­e ecosysteem van het Europees voetbal te verdedigen. Dit is een schandaal. We dienen klacht in bij de UEFA, de Franse autoriteit­en en de bevoegde instanties binnen de Europese

Unie.”

In Frankrijk zijn de meningen over de plottwist in de transferso­ap verdeeld. “In het voetbal zijn er mensen die een mondeling akkoord respectere­n… En dan is er Mbappé”, schrijft de ervaren sportjourn­alist Frédéric Hermel. “Meneer Hermel, wanneer men niets weet, zwijgt men”, reageert mama Mbappé op die tweet. “Er is nooit een mondeling akkoord gegeven.”

Ondertusse­n doen enkele foto’s op het Instagrama­ccount van Karim Benzema stof opwaaien. De Franse spits van Real Madrid post eerst een foto van het logo van Real en meteen daarna een foto van Tupac Shakur, de betreurde Amerikaans­e rapper die in de jaren 90 werd verraden door vrienden. De link met Mbappé is in Franse en Spaanse media snel gelegd.

En nu die Champions League?

En Mbappé zelf? Die doet ondertusse­n wat hij al een hele tijd doet: uitblinken. Hij viert zijn contractve­rlenging met een hattrick tegen Metz (5-0) en klokt af op 28 competitie­goals en 19 assists. Waanzinnig­e cijfers. Maar de Champions League – elk jaar opnieuw het hoofddoel van de Parijzenaa­rs – zullen Mbappé en PSG ook dit seizoen niet winnen.

 ?? FOTO AP ?? Mbappé aan de zijde van voorzitter Nasser Al-Khelaïfi
FOTO AP Mbappé aan de zijde van voorzitter Nasser Al-Khelaïfi

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium