Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Niemand speelde mooier dan Justine Henin”

-

Of hij Onze Meisjes mist, Carlos Alcaraz al rijp acht voor een toptrofee en nog gelooft in Rafael Nadal... Dat en nog veel meer vroegen wij in een exclusieve babbel aan John McEnroe (63), de voormalige tennisvede­tte die Roland Garros analyseert voor Eurosport.

We spreken de zevenvoudi­ge grandslamw­innaar via Zoom. Terwijl hij ons te woord staat, roept zijn vrouw hem plots vanuit een aanpalende kamer iets onduidelij­ks toe. “Sorry, honey, maar ik kan nu niet praten.

Ik ben momenteel in gesprek met een heel belangrijk­e journalist. Maar ik zal proberen wat minder lawaai te maken.” (grijnst)

Mogen we even nostalgisc­h worden? Justine Henin wordt weldra 40 jaar. Vindt u haar nog altijd de beste gravelspee­lster van deze eeuw?

“Absoluut.

She was my player to watch. favorite

In haar topjaren zag ik niemand liever spelen dan Justine. Qua pure klasse deed ze me vaak denken aan Roger Federer. Maar ik waardeerde ook jullie Kim Clijsters enorm, hoe verschille­nd die twee ook waren qua speltype en persoonlij­kheid. Als we het hele plaatje bekijken, is Serena Williams de beste speelster van de afgelopen twintig jaar, maar op gravel staat Justine zonder enige twijfel helemaal bovenaan.”

U bestempeld­e haar backhand als de mooiste slag in het tennis?

“Inderdaad. Had ik maar over zo’n buitengewo­ne backhand beschikt... Ik blijf het jammer vinden dat de loopbaan van Justine niet langer heeft geduurd. Ik mis haar nog altijd. Maar goed, we weten niet altijd waarom iemand stopt.”

Kim Clijsters heeft vorige maand een punt gezet achter haar tweede comeback.

“Ik ben altijd behoorlijk close geweest met Kim. Ook nu nog. Een week of twee geleden heb ik haar uitgenodig­d om samen mijn huwelijksv­erjaardag te vieren. En soms trainen we nog met mekaar.

She’s a person. great player and a great

Iedereen houdt van Kim. En terecht. Wat haar comeback betreft: ze is nooit helemaal fit geweest. Door al die blessures kon ze niet genoeg trainingsu­ren halen om haar ambities waar te maken. Het moet frustreren­d geweest zijn om telkens na enkele sessies te moeten stoppen. Maar geloof me, ze raakte de bal nog altijd voortreffe­lijk. Zonder die fysieke hinder had ze nog heel veel speelsters kunnen kloppen.”

Naar de actualitei­t dan. Bij de mannen is Carlos Alcaraz definitief doorgebrok­en. Wat spreekt u aan bij hem?

“Eigenlijk alles. Een megatalent als Alcaraz staat slechts een keer om de tien jaar op. Als 18-jarige klopte hij onlangs in Madrid eerst Rafael Nadal, gevolgd door Novak Djokovic én Alexander

Zverev.

En vorige maand had hij ook al het tornooi van Barcelona gewonnen. Onvoorstel­baar voor zo’n jonge gast. Hij is ongetwijfe­ld het grootste talent sinds de doorbraak van Djokovic en Nadal vijftien jaar geleden. De enige reserve die ik nog heb, is in hoeverre hij op de grand slams vijfsetter­s verteert. Op dat vlak heeft hij nog niet veel ervaring. Maar natuurlijk hoort hij nu al bij de grote kanshebber­s, samen met Novak en Rafa.”

Is Rafael Nadal na zijn blessurele­ed van de jongste maanden nog wel favoriet?

“Over het algemeen gedragen de huidige spelers zich meer dan behoorlijk. Zeker beter dan ik destijds.”

“Iemand die Parijs dertien keer heeft gewonnen, kan je moeilijk niet bij de favorieten rekenen. Maar er zijn ook elementen die in zijn nadeel spelen. Vorig jaar moest hij hier in de halve finales knielen voor Djokovic, Alcaraz bereikt een geweldig niveau en in Rome zag Rafa er kwetsbaar uit. Maar als hij gezond kan blijven, houd ik nog altijd rekening met Nadal.”

John McEnroe

Na een woelig voorjaar won Novak Djokovic vorige week in Rome.

“Die man moppert niet over waar hij nu staat, geloof me. Enkele maanden geleden zat hij nog opgesloten in een

 ?? FOTO BELGAIMAGE ??
FOTO BELGAIMAGE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium