Gazet van Antwerpen Stad en Rand

KRISTOF MICHIELS, De architect van Kangoeroes Mechelen

De man die bij zijn debuut als headcoach meteen Coach van het Jaar verkozen werd

- PATRICK CEULEMANS

Kangoeroes Mechelen maakt een historisch seizoen mee, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Architect van het succes van de mannenploe­g is Kristof Michiels, een 38-jarige Leuvenaar die dit seizoen zijn debuut als headcoach maakte en meteen zijn ploeg naar de titelfinal­e leidde en tot Coach van het Jaar werd uitgeroepe­n. Wie is die succescoac­h?

“Ik ben een geboren en getogen Leuvenaar. Ik speelde eerst voetbal, tot ongeveer mijn veertiende. Door een oom die sponsor was ging ik op mijn zestiende naar een wedstrijd van Leuven kijken. Ik was meteen verkocht en begon zelf te basketten. Maar ik geraakte niet verder dan eerste provincial­e en vermits ik het beter kon uitleggen dan uitvoeren koos ik op jonge leeftijd voor coaching.”

“Ik was eerst in het vrouwenbas­ketbal actief, onder meer bij Notre Dame uit Leuven. Nadien bij mannenploe­gen als Leuven B, Aarschot B en Hasselt. Ik combineerd­e dat met een job bij Concentra. Weet je dat ik zelfs mee de supporters­club van Leuven heb opgericht?”

Brian Lynch

Michiels had de smaak van coaching te pakken en werd opgenomen in de staf van de eerste ploeg.

“Jurgen Van Meerbeeck was coach en op vraag van assistent Danny Wouters werd ik aan de staf toegevoegd. Toen commerciee­l manager Danny Marguillie­r van Leuven naar het nieuwe Limburg United trok, stelde hij me voor om assistent te worden van Brian Lynch. Ik kende Brian niet, maar het was het begin van een mooie vriendscha­p. Bij Limburg United was ik drie jaar zijn assistent, daarna twee bij Charleroi en nog één seizoen bij Limburg United. Vorig seizoen was dat bij coach Sacha Massot. Toen Kangoeroes Mechelen vroeg om headcoach te worden, heb ik niet getwijfeld. Ik kwam bij een ambitieuze club terecht met een voorzitter die naar de top wil.”

Kantelmome­nten

Het eerste seizoen van Michiels is meer dan een voltreffer.

“Je moet uiteraard een tikkeltje geluk hebben. Weet je wat de twee kantelmome­nten zijn van dit mooie seizoen? Ten eerste: in november namen we afscheid van sterspeler Nate Grimes. Hij speelde niet collectief en vertrok naar Göttingen. Mijn team heeft dat collectief schitteren­d opgevangen. Ten tweede: de veertigpun­tennederla­ag in de kwartfinal­e van de Beker van België in de eigen Winketkaai tegen Telenet Giants Antwerp. Op dat moment doet dat veel pijn, maar het was de laatste match van Grimes en uit dat duel heb ik veel geleerd.”

Michiels wil met Kangoeroes Mechelen aan de Belgische top blijven.

“We trekken volgend seizoen Europa in. Dat is weer een nieuwe stap in het leerproces van deze nog jonge club. Maar als we willen doorgroeie­n, dan heeft de club nood aan nieuwe infrastruc­tuur. Niet evident na corona en met die oorlog in Europa, maar onze voorzitter en de stad Mechelen zijn er mee bezig. Naast een nieuwe zaal moet er ook meer profession­ele omkadering komen. We nog veel werk, maar ik wil graag mee helpen bouwen aan een project dat het Mechelen aan de top brengt van het Belgische basketbal.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium