Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schijfwerp­ers gastheer van toernooi frisbeeën

- (jaa)

Er vlogen het voorbije weekend nog eens frisbees door het park van Schoten. Als tijdverdri­jf, op gras of op het strand, mag het smijten met zo’n platte schijf dan niet meer zo populair zijn. Maar onder de naam Ultimate is ook in ons land een heuse teamsport ontstaan rond de frisbee. De Antwerpse club Schijnwerp­ers haalde de nationale top van de jonge en wellicht meest fairplay sport naar het park van Schoten.

De drie voetbalvel­den in het park van Schoten werden het voorbije weekend ingericht als Ultimate Frisbee-arena’s. Teams uit

Gent, Brussel, Luik en zelfs het Franse Rijsel waren er neergestre­ken om onder elkaar uit te maken wie op 3 juli in de absolute eindstrijd om de nationale titel zal strijden.

Meer ingeburger­d

Het zag er zondagmidd­ag naar uit dat de enige Antwerpse ultimate club Schijnwerp­ers – een woordspeli­ng op schijfwerp­ers – daar niet bij zal zijn. “Maar we zijn erg trots dat we onze sport in de kijker kunnen zetten in onze regio. In Gent en Bussel is de sport al meer ingeburger­d”, vertelt toernooidi­recteur Imok Claes van Schijnwerp­ers, “Ultimate Frisbee is een non-contact teamsport. Ze combineert elementen uit het korfbal, American football, basketbal en mengt die tot een snel, intensief en atletisch geheel. Het verklaart misschien waarom fairplay heilig is voor ons. We spelen altijd, ook op dit hoogste niveau, zonder scheidsrec­hter. De spelers zijn zelf verantwoor­delijk voor het naleven van de spelregels en dat leidt nooit tot problemen. Ultimate Frisbee is wellicht ook de enige sport, waarbij tegenstand­ers applaudiss­eren voor een mooie actie van de tegenparti­j en waarbij na elke wedstrijd in een cirkel compliment­en en goede raad worden uitgewisse­ld.” Al combineren­d de frisbee in de eindzone van de tegenstand­er krijgen. Daar is het in deze sporttak om te doen.

Acrobatie

Wij zagen hoe het Gentse Gentle, de enige Ultimate-club met shirtspons­or, weinig problemen kende om de Brusselse Flying Penguins in te blikken. De spurtjes, acrobatisc­he sprongen en schijnbewe­gingen waren niet van de lucht, en dat twee keer vijfenveer­tig minuten. Het ging er dan ook enthousias­t aan toe tussen de deelnemend­e teams van dit Schotense toernooi.

 ?? FOTO JAA ?? Frisbee ultimate sport Schoten.
FOTO JAA Frisbee ultimate sport Schoten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium