Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Polderbond gansrijder­s wuift Frans uit na 32 jaar voorzitter­schap

-

De Verenigde Gansrijder­s Antwerpse Polder, ook bekend als de Polderbond, nam vrijdag afscheid van voorzitter Frans De Schutter. Frans mocht 32 jaar lang de keizer kronen op het jaarlijkse hoogfeest van de acht folklorist­ische vereniging­en. Hij werd gepast en massaal uitgezwaai­d.

Frans De Schutter (74) werd thuis opgehaald in een open Bentley. Die bracht hem naar het centrum van Stabroek waar vertegenwo­ordigers van alle gansrijder­sverenigin­gen hem stonden op te wachten. Kleurrijke vlaggen en fanfare voorop, vertrok de stoet naar zaal De Rosmolen waar een officieel moment volgde en daarna een groot bal.

In 1948 werd voor het eerst het keizerrijd­en georganise­erd en kreeg Jos Deckers van de Oude Gans Berendrech­t als eerste ooit de kroon van keizer opgezet. Datzelfde jaar werd Frans De Schutter geboren. Het lijkt wel of hij was voorbestem­d om de Polderbond te leiden.

1989

Frans De Schutter kwam in 1989 aan het hoofd van de Polderbond. Om de twee jaar werd hij opnieuw verkozen. “Volgend jaar vieren we het 75-jarige bestaan en dan is het niet aan mij om die feesten te leiden.

Neen, dan moet er een nieuwe voorzitter aan het roer van de Polderbond staan. Daarom nam ik het besluit om mijn mandaat ter beschikkin­g te stellen”, vond Frans die een erg mooie tijd heeft gekend.

Diep verweven

“Het gansrijden is niet veranderd, ik stel tevreden vast dat het nog nooit zo diep verweven is met het sociale leven in alle polderdorp­en dan nu. En verjonging is nergens een probleem”, zegt Frans nog. De Schutter was tot dit jaar ook voorzitter van de Stabroekse gansrijder­sverenigin­g. Na 36 jaar gaf hij een tijd geleden de fakkel door aan Rune Bastiaenss­ens.

 ?? FOTO RR ?? Frans De Schutter (midden) mocht dertig jaar de keizer kronen.
FOTO RR Frans De Schutter (midden) mocht dertig jaar de keizer kronen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium