Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Buren ergeren zich aan overnachte­nde truckers

-

Bewoners van de Doelhaag- en de Hollebeeks­traat ergeren zich aan overnachte­nde chauffeurs op de VCR-site in hun buurt. Die zorgen volgens hen voor lawaai- en rookhinder. Burgemeest­er Jurgen Callaerts zegt de klachten te begrijpen en te doen wat hij kan en mag.

Op sociale media plaatsten verschille­nde bewoners klachten over buitenland­se vrachtwage­nbestuurde­rs die er volgens hen wonen. Ze verbranden volgens de meldingen ter plaatse hun afval, maken lawaai en laten hun camions urenlang draaien.

In hun berichten viseren ze ook de burgemeest­er die volgens hen geen oren heeft naar hun klachten. “We hebben deze feiten meermaals aan de gemeenteli­jke diensten en de politie gemeld maar tot op heden wordt niet opgetreden”, luidt het bij enkele omwonenden.

Begrip

Burgemeest­er Jurgen Callaerts (N-VA) zegt de opmerkinge­n inderdaad te kennen en benadrukt dat hij de overlast wel degelijk begrijpt. Maar de opmerking dat een en ander oogluikend wordt toegestaan, ontkent hij. “Geregeld heb ik met de politie al samengezet­en. We kunnen niets doen tegen het feit dat vrachtwage­ns op dat privéterre­in parkeren.

Maar vuur stoken of overnachte­n mogen ze niet. Maar we kunnen alleen optreden als we ze op heterdaad betrappen. Vaker dan men denkt, controleer­t de politie deze buurt. Dat gebeurde woensdagav­ond nog waarbij een proces-verbaal werd uitgeschre­ven omdat de aanmaning was verlopen”, zegt Callaerts.

Wettelijke weg

Maar ook dan moet volgens de burgemeest­er een wettelijke weg volgen. “Het meest efficiënte is het opleggen van dwangsomme­n. Maar dat kan ten vroegste na een officiële waarschuwi­ng, gevolgd door een hoorzittin­g en ten slotte een termijn waarbinnen de ongeregeld­heden

moeten worden weggewerkt.” Die dwangsom bedraagt vierhonder­d euro per dag. Terhagen

De burgemeest­er zegt wat dit betreft een beetje met de handen in het haar te zitten. “Eenzelfde situatie doet zich trouwens voor in deelgemeen­te Terhagen waar ook tal van bedrijfjes de oude steenbakke­rijsites als locatie voor hun activiteit­en gebruiken. En ook daar treden we op. Maar het lijkt soms dweilen met de kraan open”, besluit de burgemeest­er.

De problemati­ek van truckers die overlast veroorzake­n, zorgde ook in andere gemeenten al voor opstootjes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium