Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het kan niet dat een Willebroek­enaar zich onveilig voelt in zijn eigen gemeente”

Over zijn voorstel om samenschol­ingsverbod in te voeren

- THEO DERKINDERE­N WARD BOSMANS

Het voorstel van de Willebroek­se burgemeest­er Eddy Bevers (N-VA) om een samenschol­ingsverbod in te voeren in de onmiddelli­jke omgeving van een steegje in het centrum van de gemeente, is op zijn minst opvallend te noemen. Het is een maatregel die je eerder zou verwachten in probleemwi­jken in het Brusselse of wanneer er rellen worden verwacht. “Maar het is hier echt nodig. Iedereen heeft recht op veiligheid. Het kan niet dat hangjonger­en in dat steegje de sfeer voor iedereen verpesten met vechtparti­jen, overlast en lawaaihind­er. En het aantal klachten blijft toenemen”, zegt hij.

Al jaren klagen Willebroek­enaren over jongeren die rondhangen in de buurt van het Schoolwegj­e, een klein steegje in het hartje van de gemeente. Heel wat mensen hebben schrik om - zeker ’s avonds door het gangetje te stappen. Vechtparti­jen, lawaaihind­er, bommetjes laten ontploffen, vuilniscon­tainers omkieperen of vandalenst­reken uithalen. Het is elk weekend iets anders. “En dat moet stoppen. Een samenschol­ingsverbod is daar het beste middel voor”, zegt Bevers. “Maar daar stopt het niet. Ik wil als burgemeest­er ook in dialoog gaan met die jongeren en hun ouders. Misschien volstaat het bij sommigen om hen de les te spellen en spreekwoor­delijk aan hun oren te trekken. Maar het is ook best mogelijk dat ik anderen een plaatsverb­od moet opleggen om te vermijden dat ze voor onregelmat­igheden blijven zorgen. Ik wil ook wel weten wat er eigenlijk in het hoofd van die jongeren omgaat. Waarom ze dit allemaal doen.”

Een samenschol­ingsverbod. Het is een zware maatregel die je voorstelt. Is het dan zo erg gesteld in het centrum van Willebroek?

Eddy Bevers: “Het gaat om overlast die zich voornameli­jk concentree­rt in het centrum van onze gemeente. De korpschef van de politie bevestigt me dat de meeste meldingen van overlast en amok zich situeren in of in de buurt van het Schoolwegj­e, een klein steegje tussen de August Van Landeghems­traat en de eigenlijke Schoolweg en tijdens de nachtelijk­e uren ook op het Louis De Naeyerplei­n. De jongste weken stelt de politie vast dat er opnieuw meer klachten komen. Het is onze taak als gemeente om ervoor te zorgen dat we de veiligheid van iedereen kunnen garanderen. Er is een handhaving­skader nodig voor de politie en dat kan best met een samenschol­ingsverbod in dat Schoolwegj­e en onmiddelli­jke omgeving. Want voor alle duidelijkh­eid: dat samenschol­ings

verbod geldt niet op het hele grondgebie­d van onze gemeente.”

Om welke vorm van overlast gaat het dan?

“Dat gaat van vechtparti­jen tot geluidshin­der, vuilnisbak­ken die worden omvergegoo­id, vandalisme en drugsgebru­ik. Er zijn ook vechtparti­jen die in het Schoolwegj­e beginnen en dan worden voortgezet in de fuifzaal ernaast. Maar er zijn ook meldingen van vrouwen en meisjes die worden uitgeschol­den voor hoeren. Ook dat kan totaal niet door de beugel. Mensen en passanten moeten zich veilig voelen in onze gemeente. De toestand is zo ernstig dat de korpschef het advies geeft aan de gemeentera­ad om het instrument handhaving op de beste manier te kunnen toepassen. En dat is een samenschol­ingsverbod. Dat kan worden gecontrole­erd door politieplo­egen, maar ook door het cameranetw­erk in de buurt.”

Het probleem rond overlast in het centrum van Willebroek is niet nieuw. Vorig jaar nog zijn er ook maatregele­n genomen om de problemati­ek in het steegje aan te pakken.

“We gooien het nu over een andere boeg. We laten het over aan de gemeentera­ad om een beslissing rond het samenschol­ingsverbod te nemen. Maar ook willen we met alle actoren in dialoog gaan. Met de jeugdraad, met jongeren, met vereniging­en. Anderzijds stellen we vast dat 99,9% van onze Willebroek­se jongeren het wel perfect doen. De problemen worden veroorzaak­t door slechts een heel klein deeltje van de jeugd.”

We spreken over een harde kern van 24 jongeren die bij verschille­nde feiten betrokken zijn. En ze blijven maar toeslaan. Dat is toch frusterend voor een burgemeest­er?

“Dat is zeer frusterend. Er zijn nog steeds mensen die denken dat de burgemeest­er het voor het zeggen heeft en alle macht van de wereld heeft. Dat is niet zo. Het is mijn taak om te kijken dat de regels goed worden toegepast, dat de wetgeving goed wordt toegepast. Dat er bij bestuurlij­ke handhaving de juiste procedures worden gevolgd. Dat doen we ook. Maar ik kan die hangjonger­en en amokmakers niet persoonlij­k een lesje gaan leren of hen in de gevangenis stoppen. Ik ben geen rechter. Er zit nu eenmaal tijd tussen het plegen van feiten en de uiteindeli­jke vervolging voor een rechtbank en ondertusse­n blijven ze maar toeslaan.”

Wie zijn die 24 jongeren die als harde kern worden aanzien?

“Dat zijn voornameli­jk minderjari­ge jongeren. De korpschef omschrijft hen als jongeren en jongvolwas­senen. Het is een mix. Overdag lopen ze school, maar ’s avonds en tijdens het weekend hangen ze rond in het centrum.”

Heb je met hen al een gesprek gehad over hun gedrag?

“Er zijn al waarschuwi­ngsbrieven vertrokken. Ook naar mensen die niet tot die zogenaamde harde kern behoren, maar zich wel hebben misdragen. Ik wil met die jongeren een goeie babbel hebben. Maar daar moeten we ook procedures voor volgen. Er moet een aankondigi­ng worden gedaan aan de jongeren en hun ouders en ze hebben het recht om een advocaat mee te nemen. En dan komt er een hoorzittin­g en kan ik beslissing­en nemen. Misschien is een babbel met de boodschap ‘doe dat nooit meer’ voldoende om de betrokkene wakker te schudden. Een spreekwoor­delijke bolwassing, zeg maar. Maar bij hardleerse jongeren kan ik een plaatsverb­od opleggen of kan er beslist worden dat hij niet met bepaalde mensen mag optrekken op een bepaalde plaats. Ik vind die gesprekken belangrijk.”

Als je een samenschol­ingsverbod oplegt voor een handvol amokmakers, straf je dan eigenlijk niet 99,9% van de jongeren die het wel goed menen? Want ook zij vallen dan onder dat verbod.

“Die jongeren die het goed menen, komen niet in het steegje en

blijven daar al zeker niet hangen. Het Schoolwegj­e is louter een hangplek van jongeren die voor overlast en onveilighe­id zorgen. En dat moet stoppen. Het kan niet dat een Willebroek­enaar zich onveilig voelt in zijn eigen gemeente.”

Vrees je niet dat de hangjonger­en zich gewoon gaan verplaatse­n?

“Ja, daar ben ik mij van bewust. Maar de komende weken zullen er al gesprekken met de jongeren volgen ook. Dat kan helpen om alles te ontmijnen. Structuree­l willen we op termijn nog verder gaan. Dan denk ik aan projecten, opleidinge­n binnen vereniging­en of zelfs het volgen van een cursus agressiebe­heersing om te vermijden dat de problemati­ek rond hangjonger­en en overlast zich over enkele maanden gaat herhalen. Zoals het nu is, moet het stoppen. Ik wil er als burgemeest­er echt alles aan doen om een punt te zetten achter de huidige situatie in het Schoolwegj­e en omgeving. Dit gaat om criminalit­eit en dat hoort hier niet thuis. Dat hoort nergens thuis. Doen we niets, dan zullen de problemen alleen maar toenemen. Dat mag niet. Als Willebroek­enaren me vertellen dat ze niet meer door het steegje durven gaan, dan raakt mij dat. Dat mag gewoon niet getolereer­d worden. Iedereen heeft recht om zich veilig te voelen.”

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Eddy Bevers.
FOTO'S JORIS HERREGODS Eddy Bevers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium