Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga mij in ieder geval niet aan de maatregel houden”

Beslissing kan op weinig bijval rekenen bij jongeren

- (nnm)

Door het samenschol­ingsverbod zal het voor bewoners niet meer mogelijk zijn om met meer dan drie personen rond te hangen in bepaalde straten in Willebroek. Dit om de rust te doen weerkeren na herhaaldel­ijke problemen met jongeren de laatste maanden. Hoewel buurtbewon­ers het erover eens zijn dat er een overlastpr­obleem is, kan de maatregel op weinig bijval rekenen.

De nachtelijk­e onrust speelt zich af in een smal verlaten steegje tussen de Schoolweg en het Louis De Naeyerplei­n, waar overdag niet veel te zien is. Hetzelfde geldt voor het aanpalende plein en parkje.

Bewoners van de buurt beseffen maar al te goed dat er een probleem is. De bakker op het plein moet elke ochtend de weg voor zijn zaak vrijmaken van afval en het terrasmeub­ilair van het naburige café. Een buurtbewoo­nster hangt regelmatig uit haar raam om te vragen of het stiller kan.

Het verbod geldt in principe voor iedereen, maar in de praktijk zal niet elke Willebroek­enaar zich er aan moeten houden. “Dat wil zeggen dat gezinnen of bezoekers van horecagele­genheden niet door de politie geviseerd zullen worden“, aldus de burgemeest­er. “De focus ligt op jongeren die voor overlast zorgen.”

Overdreven

Dat laatste is voor veel jongeren verwarrend. “Ik begrijp het niet goed”, zegt de zestienjar­ige Wissal. “Wij komen regelmatig naar het park met vriendinne­n en klasgenote­n om te praten of te lunchen. Hoe moet dat dan verder? Wij weten dat er overlast is, maar zelf merken wij daar niets van. Het is hier zo rustig, je zou eerder zeggen dat er geen leven is. Ik vind het dan ook geen goed idee, maar als het wordt ingevoerd, ga ik mij er wel aan houden. Dan is het zo.”

Maar niet alle studenten zijn van plan zich aan de maatregel te houden. “Ik vind het overdreven”, zegt Arno. “Het doet me denken aan de regels tijdens de pandemie. Daar hebben veel jongeren zich toen ook niet aan gehouden en dat gaan ze nu ook niet doen denk ik. Of ik toch niet alleszins. Niet om moeilijk te doen, maar omdat ik niets verkeerd doe. Ik ga gewoon naar school en wandel soms op straat en soms eten wij buiten in groep. Waarom zou ik daarvoor geviseerd moeten worden?”

Nick Boeykens, die uitbater

is

van het Volkshuis en de bijhorende feestzaal en ook gemeentera­adslid en voorzitter is van Vooruit Willebroek, wordt dagelijks geconfront­eerd met de problemen. “Elke dag gebeurt er iets. Ik zou de slogan van mijn café beter aanpassen: ‘kom naar het volkshuis, zet u aan het raam, neem wat popcorn en geniet van de show, er is er elke avond één’.”

Nachtwinke­l

“Zodra de nachtwinke­l opent begint het”, getuigt een buurtbewon­er. “Dan gaan ze hun drankjes halen, beginnen ze te drinken en start de overlast. Ze zouden zich beter focussen op de alcoholver­koop. Dat is wat voor problemen zorgt en waarom ze zo luidruchti­g zijn, logisch toch? Als jij of ik een fles wodka leegdrinke­n en dan op straat beginnen lopen, wij zouden ook stommiteit­en doen. Bij die jongeren is dat niet anders.”

En ook Boeykens denkt dat het beter kan. “Met straffen en viseren zorg je hooguit voor een pleister op een open wonde. Dat neemt de onderligge­nde problemen niet weg. Die jongeren moeten begeleid en betrokken worden. Daarbij is het ook nogal verwarrend. Voor de ene geldt het wel en de andere niet. Wat met vier hangjonger­en die toevallig ook broers zijn? Hoe ga je zoiets handhaven?”

 ?? FOTO FOTO JORIS HERREGODS ?? Arno en Wissal vinden het samenschol­ingsverbod verwarrend.
FOTO FOTO JORIS HERREGODS Arno en Wissal vinden het samenschol­ingsverbod verwarrend.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium