Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het blijft een op voorhand verloren hersenloos pokerspel”

Bruno Beeckman (journalist die in Rusland gewoond heeft. Was reeds twee keer in Oekraïne tijdens de oorlog.)

-

1. “Na het dodelijke militaire geklungel van de Russische strijdkrac­hten in het begin van de invasie, lijken ze nu in de Donbas minder slecht georganise­erd en te vechten volgens de oude krijgswett­en: hoogst actieve artillerie­beschietin­gen alvorens de infanterie de verdedigin­gsstelling­en inneemt. Beide landen hebben zware menselijke en infrastruc­turele verliezen geleden. Al is het opmerkelij­k dat de roebel vandaag de best presterend­e buitenland­se munt is, maar de Russen kunnen er niks mee kopen en niemand wil of kan hun producten aanschaffe­n. De winnaars zijn India en China, omdat ze goedkope gas- en oliecontra­cten hebben kunnen afsluiten met Rusland. Algerije en Senegal, omdat ze plots veel schoon volk over de vloer krijgen op zoek naar alternatie­ven na het wegvallen van Rusland als handelspar­tner. De NAVO, in het bezit van zijn beste en meest nobele businesspl­an ooit. En de VS: de algemene wil om Oekraïne te helpen, weegt meer door dan een desastreuz­e covid-politiek.”

2. “Ik verwacht dat de Oekraïense strijdkrac­hten zich binnenkort terugtrekk­en om niet volledig te worden ingesloten rond het tweede objectief van de Russische strijdkrac­hten: Loegansk. De verwachte tegenaanva­l van het Oekraïense leger die voor juli-augustus voorspeld wordt, zal succesvol zijn als de door de alliantie van meer dan veertig landen beloofde wapens op tijd op de bestemming geraken. Ik verwacht ook dat de Russen er nooit in slagen om de veroverde gebieden vakkundig te besturen, zo blijkt uit getuigenis­sen van inwoners uit de Krim, Donetsk en Loegansk. Rusland bevolkt de administra­tieve posten met voornameli­jk incompeten­te mensen die geen enkele voeling hebben met het leven daar. Het blijft een op voorhand verloren hersenloos pokerspel, gebaseerd op leugens van het Kremlin.”

3. “Als winnaar. Omdat de boodschap zegt die dat persoonlij­ke vrijheid en een eerlijk economisch beleid tot een beter leven leiden, zo sterk blijft. De cohesie van de Europese Unie lijkt gegarandee­rd. En die gaan we nodig hebben om de Amerikanen ervan te weerhouden een conflict met China uit te vechten in onze achtertuin.”

4. “Onder de Russen is de eerste grote angst van een algemene mobilisati­e weggeëbd. Hun grootste zorg is vandaag of zijzelf en hun kinderen nog wel een toekomst hebben in Rusland. De grootste verliezers blijven alle slachtoffe­rs van de oorlog, en ook de miljoenen die dreigen te sterven door honger als de blokkade van de haven van Odessa niet snel wordt opgeheven. Maar ook de Russen zijn de grote verliezer, op alle vlakken: economisch, financieel, sportief, militair, cultureel en politiek. Het ontbrekend­e waarheidsg­ehalte van de nationale pers zorgt er bovendien voor dat niemand Rusland nog zal geloven. Het land doet sinds 24 februari aan zelfvermin­king.”

5. “Een tas thee van eigen brouwsel behoort tot de mogelijkhe­den, eenmaal zijn omgeving beslist dat zijn rol uitgespeel­d is. En wat zal dan losbarsten, eens de grote angst er niet meer is? Want de belangrijk­ste reden waarom Poetin wordt gesteund, is de angst voor represaill­es. We zullen zien welk adjectief we aan die revolutie moeten plakken, maar een fluwelen zal het niet zijn. Welke rol zal het leger spelen? Wie is de nieuwe sterke man of vrouw binnen de FSB-veiligheid­sdienst? En hoe gaan wij reageren als Poetin weg is? Gaan we Rusland blijven vernederen alvorens we opnieuw proberen om concrete, politieke contracten af te sluiten?”

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Bruno Beeckman.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Bruno Beeckman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium