Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik denk niet dat Oekraïne het einde is van Poetin zijn plan”

Oleg Golubenko (politiek analist die woont in Kyiv, verdedigde de stad ook als commandant in het Oekraïense leger)

-

1. “We zitten in het midden van de oorlog. Geen van beide partijen heeft zicht op een overwinnin­g en dat is de moeilijkst­e fase. Onze soldaten willen nog steeds doorgaan. Maar de vluchtelin­gen en burgers in binnen- en buitenland zijn de situatie moe. Hier rond Kyiv bijvoorbee­ld mogen de Russen dan allang vertrokken zijn, het leven is nog altijd niet normaal. De dreiging van raketten is er nog steeds. Hoelang zal die dreiging aanhouden? Twee maanden? Nog twee jaar?”

2. “Het kan dat Poetin het veroverde territoriu­m in het zuiden en het oosten zal gebruiken als een soort overwinnin­gstrofee. Maar ons volk is niet klaar om die gebieden af te geven. We hebben al te veel mensen verloren. En dan zijn er nog de oorlogsmis­daden van het Russische leger. Die hebben iets veranderd in de hoofden van de Oekraïners. Een snelle hoop op vrede zie ik dus niet. De Russen uit ons land duwen en dan een sterke grenslijn creëren zodat ze nooit nog binnen geraken, blijft het doel.”

3. “Oekraïne heeft veel problemen. Er is werklooshe­id, veel fabrieken zijn kapotgesch­oten en de prijzen van producten stijgen. Toch overheerst het gevoel dat we ons land op alle mogelijke vlakken zullen renoveren en heropstart­en, mede dankzij de steun van het Westen. Wat wij, maar ook de rest van Europa nu moeten doen, is nadenken over leven met een gekke buur zoals ze ook in Azië hebben leren leven met NoordKorea. We moeten ons gas, olie en hout op andere plaatsen gaan zoeken dan bij een onbetrouwb­are partner als Rusland. Dat is iets waar Oekraïne al in 2014 voor gewaarschu­wd heeft. Tevergeefs.”

4. “Rusland heeft nog een hele tijd meer dan voldoende middelen om te vechten, onder meer dankzij de olie en het gas dat het nog steeds verkoopt. Centen voor de bevolking heeft het nooit gehad. In het oosten van het land krijgen de scholen zelfs geen toiletten. Maar als het over raketten betalen gaat, dan is er geen probleem. Ook het Russische volk voelt de oorlog niet zoals wij dat denken. In Moskou en Sint-Petersburg zullen ze misschien wat moeilijker aan Apple-producten geraken, maar dat zal het dan ongeveer zijn. Zolang Rusland niet geisoleerd wordt zoals Noord-Korea, komt het hier niet zo gek beschadigd uit.”

5. “Vladimir Poetin is als Adolf Hitler: hij is gek en zal blijven doorgaan. Ik denk niet dat Oekraïne het einde is van zijn plan. In praten geloof ik dus niet. Net zomin ik geloof dat hij ooit voor een internatio­naal strafhof komt. Rusland is groot en heeft veel veilige plaatsen om onder te duiken. Misschien doodt iemand uit zijn entourage hem. Realistisc­her is dat hij sterft door ziekte. Als we de beelden van de voorbije maanden mogen geloven, dan is hij over een paar jaar dood. Intussen is het aan Europa om een manier te vinden om te leven met een aap die kernwapens heeft.”

 ?? FOTO RR ?? Oleg Golubenko.
FOTO RR Oleg Golubenko.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium