Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“In vrede geloof ik de volgende weken en maanden niet”

Olha Dorofieiev­a (Oekraïense vluchtelin­ge uit de stad Charkov, verblijft intussen twee maanden in Antwerpen)

-

1. “Oekraïne toont zich nog elke dag enorm krachtig tegenover een land dat zich gisteren nog voordeed als vriend, maar een wolf in schaapskle­ren blijkt te zijn. Ik onthoud ook dat samenwerki­ng tussen verschille­nde landen onderling werkt en voor een sterker geheel zorgt. Daarnaast ben ik blij dat steeds meer landgenote­n opnieuw naar huis terugkeren. Tegelijk hoor ik vrienden en collega’s praten over de vele overlijden­s van mensen die ik persoonlij­k gekend heb: soldaten, officieren, studenten of gewoon jongeren. Het lijkt vandaag soms wat stiller, maar de oorlog gaat nog elke dag verder op zijn bloederige elan.”

2. “Ik hoop vooral dat er een uitwisseli­ng komt van krijgsgeva­ngenen. In vrede geloof ik de volgende weken en maanden niet. In een oorlog die nog jaren duurt evenmin. Het Oekraïense leger is in staat om de Russische troepen in het komende half jaar het land uit te sturen. Een overwinnin­g. Dat is waarin iedereen in Oekraïne gelooft. Doorheen onze geschieden­is hebben we altijd al moeten vechten voor onafhankel­ijkheid. We zijn sterk genoeg om ook deze oorlog te winnen.”

3. “De sancties en de oorlog tegen Rusland zullen nog een tijd effect hebben op Europa, maar ze helpen en we mogen nooit het doel uit het oog verliezen: het gevecht tegen een sterke gemeenscha­ppelijke tegenstand­er. Een zachtaardi­ge politiek heeft nog nooit een agressor tegengehou­den. Denk aan de Tweede Wereldoorl­og. Uiteindeli­jk zullen Europa en Oekraïne winnen.”

4. “Ik denk dat Rusland op de drempel staat van een revolutie die begon bij oppositiel­eider Navalny, niet snel meer zal stoppen, en misschien wel uitmondt in een nieuwe Oktoberrev­olutie. Steeds meer mensen in Rusland beseffen dat ze iets moeten doen om hun land te bevrijden uit de klauwen van één man en zijn obsessie om land te veroveren.”

5. “Het is moeilijk te voorspelle­n wat er zal gebeuren met Poetin. Persoonlij­k hoop ik, en veel Oekraïners met mij, dat hij vervolgd en berecht wordt volgens de internatio­naal geldende procedures en regels.”

 ?? FOTO AFP ?? De oorlog is nog lang niet ten einde.
FOTO AFP De oorlog is nog lang niet ten einde.
 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Olha Dorofieiev­a.
FOTO JAN VAN DER PERRE Olha Dorofieiev­a.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium