Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer fietswinke­ls fuseren tot grote winkelkete­n

- CHRISTOF WILLOCX

Wil je een nieuwe fiets kopen die een fietswinke­l niet in voorraad heeft? Bestel die dan, en kom over een dik jaar nog eens terug. Dan is die er misschien. Zo extreem is de situatie in de sector nu al geworden. “Sinds de coronacris­is is de wachttijd voor een nieuwe fiets in veel gevallen één tot twee jaar”, zegt Philippe Van Eekhout, algemeen directeur van Velodome, een keten die vier fietswinke­ls heeft (in Berchem, Brasschaat, Beveren en Brussel). “Dat komt omdat de fabrieken in Azië door de coronacris­is lang hebben stilgelege­n, en ook omdat de vraag naar fietsen fors is gestegen.”

Er is nog een tweede groot probleem in de sector: de stijgende kosten. “Vooral het wereldwijd­e transport van fietsen, bijvoorbee­ld van Azië naar België, is veel duurder geworden”, zegt Philippe Van Eekhout. “Door het herstel van de wereldecon­omie is de vraag naar containers, om goederen in te vervoeren, heel groot geworden, en stijgt dus ook de prijs. Ook de materialen voor fietsen zijn sterk in prijs gestegen. In een jaar tijd is een fiets voor de consument 15 tot 20% duurder geworden.”

Vandaag rekenen fietswinke­ls die stijgende kosten vaak nog door aan de klanten. Maar daar zit een limiet op. Steeds meer winkels gaan dan ook intens samenwerke­n om de lange leveringst­ermijnen en stijgende kosten te kunnen beperken. In de voorbije maanden werden met Lucien en Bike Republic al twee grote fietswinke­lketens gevormd (zie kader).

Nieuwe grote keten

Daar komt nu nog een derde grote speler bij: Raida. Die grote keten is opgericht door de kleinere fietswinke­lketens Velodome, Cool Electro Cycles (West-Vlaanderen) en Bicyclic (Wallonië). Door die samenwerki­ng gaat Velodome eigenlijk van vier naar 22 winkels. “Voor alle duidelijkh­eid: we gaan nu nog niet met Electro Cycles en Bicyclic fuseren”, zegt Philippe Van Eekhout. “De naam Velodome blijft dus

Raida:

Lucien: voorlopig op onze winkelgeve­ls staan. Maar we gaan onder de naam Raida wel nieuwe winkels openen, bijvoorbee­ld deze week in Leuven, en we gaan ook nauw met de twee andere ketens samenwerke­n, in de vorm van een joint venture.”

“Dankzij deze samenwerki­ng gaan we de lange levertijde­n kunnen opvangen door een grotere voorraad van fietsen”, zegt Van

Bike Republic

Eekhout. “Als wij in Berchem een fiets niet meer in voorraad hebben, hebben we die misschien wel nog in Charleroi, en moet de klant dus geen jaar meer op zijn nieuwe fiets wachten. En door de intensieve samenwerki­ng kunnen we natuurlijk ook de kosten dekken, bijvoorbee­ld voor de boekhoudin­g of voor het inwinnen van fiscaal advies”, zegt Philippe Van Eekhout.

En dan is er nog dat andere knel

Philippe Van Eekhout

punt: een gebrek aan goed personeel. “Wij hebben veel vacatures, maar krijgen die amper ingevuld”, zegt Van Eekhout. “Door de samenwerki­ng met de twee andere ketens kunnen we meer doorgroeim­ogelijkhed­en bieden aan mensen die hier beginnen, en hebben we ook meer ervaren mensen die opleidinge­n kunnen geven.”

Kleine fietswinke­l is de pineut

Sneller personeel vinden, kosten besparen en de klant sneller aan zijn fiets helpen: de voordelen van een grote fietswinke­lketen lijken groot. Kan een kleine onafhankel­ijke fietswinke­l daar dan nog wel tegenop? “Ja, al wordt het ons soms wel moeilijk gemaakt”, zegt Jochen Dewachter, zaakvoerde­r van de onafhankel­ijke winkel Fietsen Dewachter in Bornem, waar vier mensen werken. “De verdeler maakt het ons bijvoorbee­ld onmogelijk om de succesvoll­e snelle elektrisch­e fiets Stromer aan te bieden, omdat een grote keten dat in onze buurt al doet. ‘In onze buurt’, dat is Beveren. Met de auto is dat een halfuur van Bornem, en dus helemaal niet in onze buurt. Maar die keten heeft meer klanten en kan de Stromer met een hogere winstmarge verkopen, en dus mogen wij die fietsen niet aankopen.”

“Als kleine speler hebben we ook niet veel magazijnru­imte om onze fietsen in op te bergen”, zegt Jochen. “Ik heb de lange levertijde­n nog kunnen compensere­n door een grote voorraad fietsen aan te leggen in de grote garage aan het huis waar mijn vader woont. Maar die is nu ook vol, en dus zullen we een magazijn moeten huren, waardoor we extra kosten hebben. Tot slot is er nog een ander probleem: de fun is eraf. We krijgen minder waardering van klanten. Sinds corona bestellen mensen meer online, en hebben ze hun bestelde producten de volgende dag al. Ze verwachten dat nu ook van ons: vandaag de fiets binnenbren­gen voor herstellin­g, en morgen de herstelde fiets al komen halen. Maar dat kan zomaar niet. Wij zijn met vier mensen, en hebben veel klanten.”

samenwerki­ng tussen Velodome (Berchem, Brasschaat, Beveren en Brussel), Cool Electro Cycles (West-Vlaanderen) en Bicyclic (Wallonië)

fusie tussen iBike (zeven fietswinke­ls in Antwerpen) en fietswinke­l Goodbikes in Elsene. Eigenaar van Lucien is de autodienst­engroep D’Ieteren.

(vroeger bekend onder de naam Fiets!): vierentwin­tig winkels die tot de Colruyt Groep behoren. Onder meer vestiginge­n in Turnhout, Retie, Laakdal, Herentals, Wijnegem, Merksem, Boechout en Antwerpen.

Directeur van Velodome

“Door de intensieve samenwerki­ng kunnen we ook de kosten dekken, bijvoorbee­ld voor de boekhoudin­g of voor het inwinnen van fiscaal advies.”

“Lokale helden blijven bestaan”

Dat klinkt dus niet zo optimistis­ch. En toch gelooft Jochen heel sterk in de onafhankel­ijke toekomst van Fietsen Dewachter. “Bij ons draait het in de eerste plaats rond de passie voor de fiets, en niet rond winstmarge­s”, zegt hij. “We zijn bijvoorbee­ld gespeciali­seerd in racefietse­n, en onze klanten appreciëre­n die expertise. Zolang er geen grote keten in Klein-Brabant neerstrijk­t, kunnen we zeker nog succesvol verder doen.”

Ook Pauline Neerman, van het vakblad

ziet nog een toekomst voor kleinere fietswinke­ls. “Er zullen zeker nog meer ketens bij fietsverko­pers ontstaan, om de stijgende kosten en langere levertermi­jnen op te vangen”, zegt ze. “De consolidat­iegolf houdt dus aan. Maar wie de nabijheid van een winkel en een vertrouwen­srelatie met een verkoper belangrijk vindt, zal voor de lokale fietsverko­per blijven kiezen. Lokale helden blijven bestaan.”

hoofdredac­teur

RetailDeta­il,

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Philippe Van Eekhout van Velodome gaat intens samenwerke­n met twee andere fietswinke­lketens om de lange levertermi­jnen en stijgende kosten te beperken.
FOTO'S JORIS HERREGODS Philippe Van Eekhout van Velodome gaat intens samenwerke­n met twee andere fietswinke­lketens om de lange levertermi­jnen en stijgende kosten te beperken.
 ?? ?? Jochen Dewachter van Fietsen Dewachter in Bornem. “Zolang er geen grote keten in KleinBraba­nt neerstrijk­t, kunnen we zeker nog succesvol verder doen.”
Jochen Dewachter van Fietsen Dewachter in Bornem. “Zolang er geen grote keten in KleinBraba­nt neerstrijk­t, kunnen we zeker nog succesvol verder doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium