Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kasteeltor­entje krijgt plek in binnentuin woonzorgce­ntrum

Sloop Sint-Lucasklini­ek start normaal gezien deze zomer nog

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De bouwaanvra­ag voor de sloop van de voormalige Sint-Lucasklini­ek en voor de bouw van een nieuw woonzorgce­ntrum is ingediend. Nog voor het bouwverlof wordt de aanvraag behandeld in het college in Ekeren. En dan kan het snel gaan. “We gaan ervan uit nog deze zomer met de sloop te kunnen beginnen”, zegt Harald Van Drom, directeur van woonzorgce­ntrum Christine.

Vandaag is woonzorgce­ntrum Christine nog wat verderop in de Gerardus Stijnenlaa­n gelegen. Als het college de ingediende bouwaanvra­ag goedkeurt, dan komt er op de site van de voormalige Sint-Lucasklini­ek een nieuwbouw met plaats voor negentig vaste bewoners en tien plaatsen voor kortverbli­jf, precies op de plek waar nu het oude kasteelgeb­ouw staat te verkommere­n. Het huidige woonzorgce­ntrum zal dan op zijn beurt tegen de vlakte gaan. In de plaats komt een park dat publiek toegankeli­jk wordt en dat zal aansluiten op het woonpark Hoekakker.

Menig inwoner van Ekeren en omstreken zag destijds het licht in de Sint-Lucasklini­ek. Dat het kasteelgeb­ouw, ook bekend als het Hof van Delft, zal worden afgebroken, raakte in het verleden dan ook bij verschille­nde buurtbewon­ers een gevoelige snaar. “Maar uiteindeli­jk heeft niemand bezwaar ingediend tegen onze bouwaanvra­ag”, zegt directeur van woonzorgce­ntrum Christine Harald Van Drom. “Nochtans hadden we verwacht dat er zeker door de dienst Monumenten­zorg bezwaar zou worden aangeteken­d. Maar dat is dus niet geteraadsl­id beurd. Ook zij kunnen leven met de sloop van het kasteelgeb­ouw.”

Kasteeltor­entje blijft bewaard

Het Antwerpse college zal de bouwaanvra­ag normaal gezien nog voor het bouwverlof behandelen. “De procedure loopt en alle adviezen worden verzameld en verwerkt”, laat schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA) weten. Uiterste beslissing­sdatum is 8 juli. Van Drom wil niet op de zaken vooruitlop­en, maar gaat ervan uit dat het college de bouwaanvra­ag goedkeurt. En dan kan het snel gaan.

“Wanneer de bouwvergun­ning is afgeleverd, moeten we nog een aannemer aanstellen. Maar we hopen deze zomer nog met de sloop van het gebouw te kunnen starten.” Op vraag van Ekers districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA) en Antwerps gemeenIlse De Schutter (Groen) werd onderzocht of het torentje van het kasteel kon worden bewaard. En dat is het geval. “Het torentje, het mooiste stukje van het kasteel, zal een plek krijgen in de nieuwe binnentuin van het woonzorgce­ntrum”, aldus Van Drom. “Ook de steen met daarop de wapenschil­den van de adellijke families van Delft en Legrelle, wordt gerecupere­erd. Van Delft was de bouwheer van het kasteel, mevrouw Legrelle zijn vrouw.”

Al jaren aan het verkommere­n

Het Hof van Delft werd in 1903 gebouwd in opdracht van ridder Léon Edouard van Delft. Het kasteel kreeg een uitkijktor­en en het landgoed rondom het gebouw besloeg een oppervlakt­e van zo’n vijftig hectare.

In 1947 werd het Hof van Delft aangekocht door Denise Blontrock, echtgenote van dokter Leon Dierckxens. Onder leiding van Dierckxens werd het kasteel omgebouwd tot de Sint-Lucasklini­ek. De maternitei­tafdeling maakte het ziekenhuis bekend in de wijde omgeving.

In oktober 1999 werd het einde van de Sint-Lucasklini­ek ingeluid. In de plaats kregen patiënten het Klina-ziekenhuis in Brasschaat. Niet veel later werd het kasteel ingericht tot een asielcentr­um. Ook het Ekerse vredegerec­ht vestigde zich in 2000 in het kasteel. In 2010 verliet de laatste asielzoeke­r het gebouw. Een jaar later werden alle aanbouwen gesloopt. Sindsdien staat het kasteel te verkommere­n.

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? Enkel het (hoogste) torentje van het kasteel blijft bewaard.
FOTO ROBIN FASSEUR Enkel het (hoogste) torentje van het kasteel blijft bewaard.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium