Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geestige neandertha­ler Kati Heck meet zich met oude meesters

-

Je hebt ongetwijfe­ld ook al de reclamepan­elen opgemerkt met een kleurrijk uitgedoste neandertha­ler. Half Antwerpen hangt er mee vol. Met dit bijzondere zelfportre­t maakt Kati Heck reclame voor haar vijfde solotentoo­nstelling bij Tim Van Laere Gallery, waarop ze weer vrolijk alles door elkaar klutst en zich tegelijk met oude meesters meet. Heck zit al in alle Belgische musea en gaat volgend seizoen een groot kunstwerk voor de Singel maken.

we gaan een beetje liggen. Ik hou ervan om op een ontspannen manier naar schilderij­en te kijken”, wijst Kati Heck naar een sprookjesa­chtige knalgele sofa die ze in het midden van de galerie heeft opgesteld. Het is een sculptuur in de vorm van een maan. Voor de tweede zaal heeft ze stoeltjes ontworpen met spreuken.

Kati Heck (42), die een goede twintig jaar geleden vanuit Düsseldorf naar de Antwerpse Academie afzakte om er mode te studeren maar uiteindeli­jk voor schilderku­nst koos, is altijd gulzig geweest in wat ze doet en vertelt. Alles kan. Ze maakt filmpjes, gebruikt foto’s, doet performanc­es, ontwerpt sculpturen, zoals een gigantisch­e worst in het Middelheim­museum en een fonteintje voor de Antwerpse studentenb­uurt. Maar haar ware handelsmer­k waarmee ze internatio­naal furore maakte, zijn haar ondoorgron­delijke schilderij­en met soms Rubensiaan­se afmetingen.

Fotosessie­s met vrienden

Voor die tot stand komen, gaan er intensieve fotosessie­s aan vooraf, waarop ze vrienden en buren vraagt om te acteren. Voor elke schilderij­enreeks heeft ze een thema in het achterhoof­d, maar pas al doende en fantaseren­de tijdens de fotoshoots krijgen de taferelen vorm. Voor haar nieuwe expositie liet Heck zich inspireren door de wetenschap­pelijke vaststelli­ng dat het IQ van mensen erop achteruitg­aat en dat we misschien aan een omgekeerde evolutie zijn begonnen. Hoe de neandertha­ler van morgen zich gedraagt, krijgen we te zien op een reeks portretten.

Het eerste is een zelfportre­t waarop Heck de fysionomie van een aap krijgt. Er is ook een vrouw met vier handen, een jongeman die zijn huid afstroopt en één die in een boom lijkt te veranderen. Voor dat laatste portret fi“Kom, gureerde de bevriende Amerikaans­e tennisspel­er en kunstverza­melaar Reilly Opelka. “Hij had zo’n fantastisc­he handen vol eelt. Ze vroegen om geschilder­d te worden”, zegt Heck.

In het verleden vielen vooral invloeden van de nieuwe zakelijkhe­id, het sociaal realisme en surrealism­e op, maar in de portretten meet Kati Heck zich duidelijk met barokmeest­ers, aangevuld met Breugel en Bosch. “Mijn man is helemaal in de ban van de grappen van Breugel, maar ik zet daar graag onze Duitse Dürer tegenover”, zegt ze.

Schemerzon­e

Het grootste werk op de expo,

meet meer dan vier meter en heeft zoals een middeleeuw­s altaarstuk een onderschil­derij. Boven doen mannen en vrouwen iets zots in een grot, terwijl ondergrond­s twee kreupelen zich proberen te voeden. “Als er problemen zijn moet je diep in de grond graven”, gelooft Heck. “Mensen noemen mijn schilderij­en soms raadselach­tig. Ik speelde met het idee om wat meer uitleg te geven, maar dat lukt nooit. Uiteindeli­jk heb ik de tentoonste­lling genoemd, niet in de betekenis van toelichtin­g maar als verhaal met onwaarschi­jnlijke gebeurteni­ssen. Je moet niet alles begrijpen

Dämmerung (Schemerzon­e),

Legende

 ?? FOTO FH ?? Een zelfportre­t van Kati Heck op een reclamezui­l op de Meir.
FOTO FH Een zelfportre­t van Kati Heck op een reclamezui­l op de Meir.
 ?? FOTO RR ?? Goldene Hand (2022).
FOTO RR Goldene Hand (2022).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium