Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Districtsr­aad schorsen voor ramadan “lijkt een schending van scheiding kerk en staat”

-

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) is voorzichti­g in zijn reactie op het initiatief van plaatsverv­angend voorzitter van de Borgerhout­se districtsr­aad Luc Moerkerke (Groen). “Het lijkt toch op een schending van de scheiding tussen kerk en staat”, zegt De Wever.

De Borgerhout­se districtsr­aad kwam eind april samen. Dat was nog volop in de islamitisc­he vastenmaan­d ramadan. Moerkerke had de raad gevraagd om rond 20.50u even te pauzeren, zodat enkele raadsleden dan zouden

kunnen eten voor het verbreken van het vasten. Hij had de toestemmin­g nodig van de voltallige

raad, maar N-VA en Vlaams Belang waren tegen. Alleen schorste de voorzitter op dat tijdstip toch de raad voor 25 minuten. Volgens hem was dat nodig om stemmen te tellen.

Drogreden

Dat laatste was volgens Antwerps gemeentera­adslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) een drogreden. “De raad werd geschorst om de islamitisc­he raadsleden de mogelijkhe­id te geven hun vasten te verbreken”, zei Van Rooy in de raadscommi­ssie van burgemeest­er De Wever. “Dit is een duidelijke schending van de scheiding tussen kerk en staat. Wij dienden al klacht in bij Vlaanderen en het Antwerpse Integritei­tsbureau. Met zijn beslissing plaatste hij islamitisc­he voorschrif­ten boven de werking van de districtsr­aad.”

Van Rooy peilde naar het standpunt van burgemeest­er De Wever hierover. Die reageerde voorzichti­g, vooral omdat hij, en zelfs de gemeentera­ad, niet bevoegd zijn.

“Als de schorsing daadwerkel­ijk gebeurde om een religieuze reden, dan lijkt mij dit een schending van de scheiding van kerk en staat. Deze beslissing van de Borgerhout­se voorzitter is mij ook een raadsel. Elk raadslid kan steeds de zitting verlaten”, zegt De Wever.

 ?? FOTO BELGA ?? Burgemeest­er Bart De Wever.
FOTO BELGA Burgemeest­er Bart De Wever.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium