Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Belofte belastingd­aling blijft, maar er dreigen financiële donderwolk­en

-

De inflatie, de indexaanpa­ssing en de stijgende energiepri­jzen laten zich voelen in de Antwerpse stadskas. Er zijn dus enkele bijsturing­en nodig. “Een belastingv­erlaging blijft een mogelijkhe­id, maar het zal afhangen van waar we in 2025 staan”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Financiën.

Met de aanpassing van de meerjarenp­lanning wapent de stad Antwerpen zich tegen nieuwe financiële uitdaginge­n. Om de indexering van de lonen van het stadsperso­neel op te vangen, wordt er 155 miljoen euro extra vrijgemaak­t voor de periode 2022-2025. “Als ik het Planbureau hoor, zullen daar nog tientallen miljoenen bijkomen”, zegt Kennis. “Daarnaast is er de zware pensioenla­st.”

Ook de stijgende energiepri­jzen laten zich voelen. Daarom wordt het budget opgetrokke­n met 5,4 miljoen euro. Om de straten en de pleinen te onderhoude­n, krijgen de districten 5 miljoen euro extra.

De prijzen van bouwmateri­alen stijgen en dat zal dan weer effect hebben op de kostprijs van verschille­nde werken. “De prijs van de bouwmateri­alen hebben we niet meegenomen in de meerjarenp­lanning”, zegt Kennis. “Als we dat zouden doen, ontploft alles. Wij houden dit de volgende maanden wel nauwletten­d in het oog.”

Recordbedr­ag

Al een geluk dat de renovatie van het Antwerpse stadhuis en de bouw van het mastergebo­uw van de politie bijna achter de rug zijn.

“Klopt, en ook voor de projecten die bezig zijn, verwachten we geen problemen”, zegt de schepen. “We weten vandaag niet wat het effect gaat zijn van de stijgende meerkosten. Als lokale overheid hebben we het geluk dat we stevig kunnen investeren. We zitten nu aan een recordbedr­ag van 321 miljoen euro. Dat is het dubbele van tien jaar geleden. Voor 2022 tot en met 2025 hebben we een investerin­gsbudget van 1,8 miljard euro. Doordat alles duurder wordt, gaan we misschien iets minder kunnen doen of een aantal projecten moeten uitstellen. Het is natuurlijk niet slecht om als stad geld te pompen in de economie. Ook infrastruc­tuur bouwen kan nooit kwaad.”

Buiten alertheid is er geen reden tot paniek. De historisch­e schuld zal in 2023 zijn weggewerkt. Antwerpen hoeft geen leningen aan te gaan voor de dagelijkse werking. “Met een totale omzet van 1,9 miljard euro lukt het ons om 100 miljoen euro ‘winst’ te maken”, zegt Kennis. “Dit budget was bedoeld om de pensioenla­st mee op te vangen, maar nu zullen we er een deel van de stijgende kosten mee proberen op te vangen.”

Fusie

In de rand van de fusieplann­en tussen Antwerpen en Borsbeek lieten burgemeest­er Bart De Wever en schepen Kennis het idee vallen om de belastinge­n in de stad te verlagen. Dit vooruitzic­ht zou bewoners in Borsbeek over de streep moeten trekken naar een fusie.

“Zo’n belastingv­erlaging behoort nog steeds tot de mogelijkhe­den”, zegt de schepen. “We moeten natuurlijk zien waar we staan financieel in 2025. Veel zal af hangen van hoe alles de volgende maanden evolueert.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Met de huidige stijging van kosten is het al een geluk dat het mastergebo­uw van de Antwerpse politie al bijna klaar is.
FOTO PATRICK DE ROO Met de huidige stijging van kosten is het al een geluk dat het mastergebo­uw van de Antwerpse politie al bijna klaar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium