Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Is dit plan te nemen of te laten? Te laten dan”

Veel vraagteken­s, nog meer scepsis: kleinere clubs lopen niet warm voor nieuw voorstel van Pro League

- VALERIE VAN AVERMAET

Te ingewikkel­d. Te weinig clubs. Te veel dalers. Te veel op maat van de grote clubs. Het zijn maar enkele van de vele bemerkinge­n die de kleinere clubs maken bij het plan rond het nieuwe competitie­format.

Een nieuwe week, een nieuw competitie­format. Vorige week was er nog sprake van drie reeksen met twaalf ploegen, maar dat is alweer van de baan. In het nieuwe plan dat maandag uitlekte, is sprake van veertien clubs in 1A en achttien in 1B en zullen er mogelijk vier dalers zijn. Pittig detail: in dat nieuwe format kan in theorie zelfs de nummer zeven uit de reguliere competitie nog degraderen.

Voor de 1B-clubs is wat nu op tafel ligt interessan­ter dan het 12-1212-voorstel. Achttien clubs in 1B zou normaal gezien de leefbaarhe­id van die competitie moeten verhogen en als er mogelijk vier degradante­n zijn, komen er dus ook vier clubs in aanmerking voor promotie, die zo de krochten van 1B achter zich kunnen laten.

Grotere kans op degradatie

Toch leert navraag ons dat de kleinere clubs in eerste klasse (lees: clubs die niet tot de G5 met Club Brugge, Anderlecht, Genk, AA Gent en Antwerp horen) ongerust zijn over het plan. De zogeheten K11-clubs hebben plots veel meer kans om te degraderen. Daar komt nog eens bij dat de clubs die niet tot de Raad van Bestuur behoren wellicht pas vandaag het volledige plan te lezen krijgen. Iets wat voorlopig niet helpt om de vele vraagteken­s weg te werken.

Om alle clubs over de streep te trekken, worden er andere elementen betrokken in de deal. Het meervoudig­e stemrecht – waarbij de grote clubs extra stemkracht hebben – wordt afgeschaft in het nieuwe voorstel en er zal een meer solidaire verdeling van de tv-gelden komen, met 20 miljoen euro die naar 1B zal stromen. Maar voorlopig lijkt dat de kleinere clubs zeker niet allemaal te overtuigen. Het idee leeft dat de grote clubs opnieuw hun zin krijgen met minder wedstrijde­n en een Play-off 1 met opnieuw zes ploegen.

Onze navraag leert bovendien dat velen het plan te complex vinden.

Play-off 1 met zes, Play-off 2 in twee poules met zowel strijd om een Europees ticket als om degradatie, kruisfinal­es, barragewed­strijden, een knockoutsy­steem… Overzichte­lijk is anders. Van de door jouw krant gecontacte­erde clubs willen KV Mechelen en Kortrijk on the record reageren op die complexite­it.

“We hebben nood aan een duidelijk en verstaanba­ar competitie­format, niet aan zo een complex format”, vindt Matthias Leterme, algemeen manager van Kortrijk, die zijn nek uitsteekt voor de K11. “Als ik het goed begrepen heb, kunnen er nu bijvoorbee­ld vier zakkers en vier stijgers zijn. Dat zou dan willen zeggen dat wij als Kortrijk het ene seizoen aanspraak maken op 1A, het seizoen erop weer op 1B en dan weer omgekeerd. Dit kan je toch niet vermarkten bij je stakeholde­rs, zoals supporters, sponsors en spelers?”

“KV Mechelen blijft ijveren voor een competitie met 18 of 20 ploegen, zonder play-offs. Als het toch iets anders zou worden, dan gaan wij eerst overleggen met onze supporters. De tv-rechten zijn maar een deel van onze inkomsten, die mogen de fans niet overstijge­n.”

Weinig keuze

Veel keuze lijkt er niet te zijn voor KVK en co. Het lijkt te nemen of te laten. Of twee derde van de clubs stemt ermee in, of volgend seizoen degraderen er drie ploegen en dan spelen we vanaf het seizoen 20232024 weer met zestien in eerste klasse. Een ander plan ligt niet meer op tafel. “Te laten dan”, is Leterme duidelijk. “Ik hoop dat anderen daar ook zo over denken. Dan heb ik nog liever het competitie­format zoals het pre-corona was, met zestien ploegen en play-offs. Daar heb ik geen problemen mee. Maar als we mogen kiezen, dan toch een competitie met achttien of twintig ploegen, zonder play-offs. En schaf 1B af. Werk liever met een nietprofes­sionele tweede klasse, waar de licentievo­orwaarden een pak minder streng zijn.”

Ook Frank Lagast, algemeen directeur van KV Mechelen zegt on the record dat hij liever een ander format heeft dan wat nu op tafel ligt: “Ook wij blijven ijveren voor een competitie met 18 of 20, zonder play-offs. Als het toch iets anders zou worden, dan gaan wij eerst overleggen met onze fans. De tv-rechten zijn maar een deel van onze inkomsten, die mogen de fans niet overstijge­n.”

Afwachten dus wat de algemene vergaderin­g op 2 juni oplevert. Een tweederdem­eerderheid is nodig om een nieuw competitie­format goed te keuren.

Frank Lagast

“En schaf 1B gewoon af. Werk liever met een niet-profession­ele tweede klasse, waar de licentievo­orwaarden een pak minder streng zijn.”

Matthias Leterme

Cyriel Dessers

Spits Feyenoord

Cyriel Dessers kan de eerste Belg worden sinds Alex Czerniatyn­ski in 1993 (zeven goals in de Beker der Bekerwinna­ars met Antwerp) die alleen topschutte­r wordt in een Europese bekercompe­titie. In de Europa League van 2015 moest Romelu Lukaku (toen Everton) die eer delen met Alan van RB Salzburg (elk 8 goals). De titel is nog niet binnen, want zijn dichtste concurrent met negen goals, eentje minder dan Dessers, speelt bij AS Roma: Tammy Abraham. Maar topschutte­r of niet, de finale van de Conference League winnen in de Albanese hoofdstad Tirana blijft het hoofddoel.

Wie had negen maanden geleden gedacht dat Dessers een plekje in de geschieden­isboeken van het Belgische voetbal kon verwerven? Hij werd bij Genk geblokkeer­d door Paul Onuachu en haalde voor de thuiswedst­rijd tegen OH Leuven zelfs niet de selectie. Op de laatste dag van de zomermerca­to zat hij al op het vliegtuig naar Spanje voor een uitleenbeu­rt aan de Spaanse tweedeklas­ser Leganes, dat ambitieuze plannen had maar troosteloo­s twaalfde werd. Gelukkig was er op de valreep een telefoontj­e van Feyenoord. Dessers begon er eveneens als tweede keus - achter Bryan Linssen maar scoorde als invaller zo vaak dat trainer Arne Slot niet meer om hem heen kon. Zijn treffers in

blessureti­jd bezorgden hem zelfs een cultstatus als ‘Dessers 92’, naar de minuut waarin hij vaak scoorde.

Terwijl Roma het voorbije weekend de laatste speeldag afwerkte, zat de Nederlands­e competitie er al op, zodat jullie in alle rust naar de finale konden toeleven. Vanwaar de beslissing om dat in het Portugese Lagos te doen?

“Het is hier echt warm, ideaal om te wennen aan de temperatuu­r in Tirana (overdag In Nederland word je voortduren­d geconfront­eerd met die finale, iedereen spreekt je erover aan. Hier kunnen we ons rustig voorbereid­en. De omstandigh­eden zijn perfect: het weer, het veld, er is een zwembad en alles is goed geregeld. Het samenzijn komt het groepsproc­es ten goede. Zo hebben we ook samen naar de finale van de Europa League gekeken.”

Cyriel Dessers: boven de 30 graden, red.).

Heb je nog iets van opgestoken van het duel tussen Frankfurt en Rangers? “Je ziet dat het moeilijk voetballen is in een finale. De wedstrijd

bleef lang gesloten, tot er uit het niets een goal kwam en alles openlag. Dat is een les voor ons, zeker als je moet spelen tegen een ploeg die onder leiding staat van

José Mourinho. De strafschop­pen achteraf werden ook goed binnengetr­apt.”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium