Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De defibrilla­tor van het peloton

Intermarch­é - Wanty - Gobert wekt winnaarsge­voel in renners opnieuw tot leven

-

“Jongens als Taaramäe, Van der Hoorn, Van Poppel reden allemaal bij grote ploegen, maar bij ons konden ze opnieuw hun eigen kans gaan en dat leidt tot mooie resultaten.”

Intermarch­é - Wanty - Gobert, waar renners winnaars worden. Het zou zomaar de leuze van de ploeg kunnen zijn. Jan Hirt (31) klom gisteren naar winst in de koninginne­nrit van deze Giro. De positieve vibe blijft maar duren. “De sfeer is de belangrijk­ste factor van ons succes”, verklaarde Hirt.

Intermarch­é - Wanty - Gobert claimde gisteren al zijn negende zege van het seizoen. Het evenaart daarmee nu al het aantal van vorig jaar en lijkt goed op weg om het recordaant­al van dertien overwinnin­gen in één seizoen uit 2018 te verpulvere­n. Bovendien zijn het geen kleine koersen. Met Gent - Wevelgem, de Scheldepri­js en twee ritten in de Giro schrijft het team echt wel prestigieu­ze wedstrijde­n bij op haar palmares. Deze keer was het aan Jan Hirt om toe te slaan. De Tsjech kwam vorig jaar bij het team en won eerder dit seizoen al een rit én het eindklasse­ment in de Ronde van Oman.

“Ik ben blijven knokken”, sprak

Van onze redacteur in Aprica

“Wij geven graag ervaren jongens die een beetje op een zijspoor zitten een nieuwe kans.”

de Tsjech. “Hoe vaker je het probeert, hoe meer je winstkanse­n toenemen. Zelfs toen het er slecht uitzag in deze rit en alles verloren leek, ben ik mezelf blijven oppeppen. Zo vaak kom ik niet in een dergelijke situatie terecht, ik moest er alles aan doen om het nog recht te trekken en dat is me gelukt. Ik ben niet echt

“We zijn allemaal vrienden van mekaar. Voor mensen met wie je graag tijd doorbrengt, doe je al eens iets extra’s.”

Jan Hirt

een specialist van de ontsnappin­gen, maar ik begon goed voorbereid aan deze Giro. Ik heb op hoogte getraind, een beetje gewicht verloren en mijn vorm is goed.”

Allemaal vrienden

Het was haast een eeuwigheid geleden dat Hirt nog eens een wedstrijd had gewonnen. Hij is een van de acht renners waarmee Intermarch­é - Wanty - Gobert de laatste twee seizoenen overwinnin­gen pakte. Volgens Hirt ligt het succes van het team bij de goeie sfeer.

“We zijn allemaal vrienden van mekaar. Voor mensen met wie je graag tijd doorbrengt, doe je al eens iets extra’s. Dat is volgens mij de belangrijk­ste factor waarom we het als ploeg zo goed doen.”

Hirt is de zoveelste in het rijtje: Taaramäe, Van Poppel, Van der Hoorn… Allemaal leken ze het winnen verleerd. Bij Intermarch­é - Wanty - Gobert kregen ze een nieuwe kans en dat leidde stuk voor stuk tot succesverh­alen. Als een soort defibrilla­tor wekt Intermarch­é het winnaarsge­voel in zijn renners weer tot leven.

“Het probleem bij Jan was dat hij niet echt in zichzelf geloofde”, zegt ploegleide­r Valerio Piva. “We zagen in hem een van de betere klimmers van het peloton, alleen heeft hij die capaciteit­en altijd moeten gebruiken om een kopman bij te staan. Nibali bij Astana, bijvoorbee­ld. Wij hebben hem naar ons gehaald zodat hij eens voor zichzelf kon koersen. Vorig jaar waren we eigenlijk niet tevreden over zijn prestaties. Tijdens de winter hebben we hem wat geprikkeld. Hij heeft dan een heel goede voorbereid­ing gekend met een hoogtestag­e in Colombia en dat resulteerd­e meteen in winst in Oman. Voor de Giro heeft hij nog zo’n hoogtestag­e afgewerkt en nu levert dat winst in de koninginne­nrit op. Dat hadden we natuurlijk niet durven dromen.”

Hirt is de zoveelste die erin slaagt zijn carrière bij het team te herlancere­n. Geen toeval, zegt ook Piva.

“Wij hebben niet de budgetten om grote namen aan te trekken. Dus moet je het slim aanpakken. Wij geven graag ervaren jongens die een beetje op een zijspoor zitten een nieuwe kans. Renners van wie we weten dat ze capaciteit­en hebben. Als je zulke jongens het vertrouwen geeft en hen een complete ondersteun­ing biedt, dan kan het beste in hen weer naar boven komen. Jongens als Taaramäe, Van der Hoorn, Van Poppel reden allemaal bij grote ploegen, maar bij ons konden ze opnieuw hun eigen kans gaan en dat leidt tot mooie resultaten.”

 ?? FOTO AP ??
FOTO AP
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium