Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Beste herinnerin­gen hebben we aan de bewakers”

Toneelgeze­lschap Comp. Marius verlaat na tien jaar het Middelheim­museum

- SAAR VAN OLMEN

Comp. Marius, het toneelgeze­lschap van Waas Gramser (55) en Kris Van Trier (55), neemt afscheid van het Middelheim­museum. Het openluchtd­epot van het museum wordt uitgebreid en de containers van het gezelschap liggen daar middenin. Daarom werd gevraagd om een nieuwe plek te zoeken. “We zijn alleen maar dankbaar dat we hier zo lang hebben mogen vertoeven”, zegt Gramser.

“Het is hier gezellig he?”, knikt Gramser wanneer ze ons verwelkomt op de site. Hoe het gezelschap, bekend van openluchtt­oneel op zowat alle open plekken in de stad, hier terecht is gekomen, is eigenlijk een geweldig verhaal. “We zaten al twaalf jaar in Hoboken waar we te maken kregen met steeds duurdere huuren energiepri­jzen. Dus wilden we op zoek naar een compactere en mobielere plek die ook beter aansloot bij onze werking.”

Gramser is een fervent loopster en kwam voorbij de containera­chtige constructi­es aan de andere kant van het park. Ze kwam op het idee om zelf in containers plaats te nemen in het museum. “Ik wandelde binnen bij de toenmalige directeur, en een uur later was het beklonken.”

“Het was zeker niet het plan om hier tien jaar lang te blijven”, vertelt Van Trier. “We zouden kijken naar hoe we het met elkaar zouden vinden. Maar het bleek heel goed te werken.” Drie containers werden omgebouwd tot werkplekke­n en werden als “bewoond kunstwerk” geclassifi­ceerd.

“Ik heb me nooit afgevraagd waarom we hier mochten zijn, dus ik besloot me ook niet af te vragen waarom we hier niet meer mogen zijn”, zegt Gramser. Voor haar was vooral het contact met de bewakers uniek. “Die zijn optimaal vrolijk. Het is een topploeg met een verantwoor­delijkheid­szin die ontroerend is. En het is dankzij hun vertrouwen dat wij hebben kunnen groeien als mens.”

Of ze dat de bewakers zélf al eens verteld heeft? “Nog niet, maar er komt een afscheidsf­eestje waarop ik dat zeker wél zal doen”, glimlacht ze.

Voorrecht

“Het Middelheim is een geweldige plek omdat het een museum én een park is”, zegt Van Trier. “We waren hier bevoorrech­t omdat we hier ook na sluitingsu­ur binnen en buiten konden.” Actrice Dagmar Dierick (23) speelde vorig jaar voor de eerste keer in openlucht en vond vooral de onvoorspel­baarheid geweldig. “Je wordt geprikkeld door de impulsen, omdat mensen ook gewoon het museum komen bezoeken. En als het begint te regenen, dan maak je dat gewoon samen mee.”

Zo begon het ooit zo hard te regenen tijdens een voorstelli­ng van

dat de toeschouwe­rs hun paraplu’s hadden geopend. Het gezelschap moest roepen om boven het gekletter heen te komen. “Het is de kunst om op onvoorzien­e omstandigh­eden in te spelen”, zegt Gramser. “Oplossings­gericht denken, maakt deel uit van de kwaliteite­n als artiest.”

Figaro

#ambitieuze­rdandit

Dat probleemop­lossend denken probeert Gramser ook mee te nemen nu ze op zoek moeten gaan naar een andere plek. “We bekijken het positief”, vertelt ze. “De stad heeft ook beloofd om mee rond te kijken naar een nieuwe plaats. Maar de toekomst is hoogst onzeker.” Comp. Marius heeft al iets op het oog, maar alles hangt af van hoeveel en óf ze subsidies krijgen. “We kregen twee maanden geleden te horen dat we buiten budget vallen, net zoals heel wat andere kunstenorg­anisa

iWaas Gramser

ties. Als het budget voor de kunsten wordt verhoogd van 0,27% naar 0,35% van de Vlaamse begroting – nog steeds een minimaal percentage – kan een kaalslag vermeden worden.”

Daarom doet het gezelschap ook mee aan het project

waarmee het aandacht vraagt voor subsidies in de cultuursec­tor. “We moeten, zeker na de coronacris­is, oog hebben voor de mentale gezondheid binnen een samenlevin­g, en daar spelen kunst en cultuurbel­eving een grote rol in. Het is belangrijk dat daar meer in geïnvestee­rd wordt.” dan dit

Middelheim­22

Ambitieuze­r

Maar er is duidelijk geen boosheid te merken bij de spelers. Deze zomer organiseer­t het gezelschap als afscheid de derde editie van MIDDELHEIM­22 van 5 juli tot en met 31 augustus. “Er zijn twee premières.

Sit-down comedy #2 | Houthakken

is een stuk waar gasten uitgenodig­d worden voor een avondmaalt­ijd terwijl ze wachten op een beroemde toneelspel­er. De monoloog wordt gespeeld door Van Trier en zijn collega Vincent Van den Berg. “Gewoon, omdat het met twee veel leuker spelen is dan alleen”, lacht Van Trier. Het tweede stuk heet

Leocadia (Soms wil ik altijd naar zee).

Een stuk van uitersten in het genre van slapstick tot magisch realisme met Gramser, Van Trier, Dierick, maar ook Evelien Bosmans en Lukas De Wolf.

“We geven jonge theatermak­ers de mogelijkhe­id om zich verder te ontwikkele­n”, vertelt Gramser. Een week lang gebruiken bacheloren masterstud­enten toneel het podium om te leren van het gezelschap, maar ook om hun eigen kunnen te tonen. “Daar is heel veel nood aan”, vertelt Dierick. “Als je als acteur afstudeert, lijkt het soms dat je nergens aan het werk kan gaan.”

“We hopen in de toekomst vooral met nog veel meer jonge theaterspe­lers samen te werken”, zegt Gramser. “Alles hangt af van de subsidies; we staan op een kruispunt.”

Tickets zijn beschikbaa­r vanaf zaterdag 28 mei om 10u via www.marius.be

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Dagmar Dierick, Waas Gramser en Kris Van Trier.
FOTO JAN VAN DER PERRE Dagmar Dierick, Waas Gramser en Kris Van Trier.
 ?? FOTO RAYMOND MALLENTJER ?? De voorstelli­ng
Figaro
FOTO RAYMOND MALLENTJER De voorstelli­ng Figaro
 ?? FOTO RAYMOND MALLENTJER ?? De tribune en de containers van Comp. Marius liggen in het openluchtd­epot, dat wordt uitgebreid.
FOTO RAYMOND MALLENTJER De tribune en de containers van Comp. Marius liggen in het openluchtd­epot, dat wordt uitgebreid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium