Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verkeersch­aos van 13 tot 24 juni

De Vlaamse Waterweg sluit twee Hoogmolenb­ruggen op hetzelfde moment af

- JAN AUMAN

De nieuwe Hoogmolenb­rug zal op 24 juni worden ingereden. Maar de afbraak van de oude start al op 13 juni. Gevolg: Schoten staat voor tien dagen zonder oeververbi­nding op het Albertkana­al en voor een periode van ongeziene verkeersch­aos.

De Vlaamse Waterweg heeft altijd vooropgest­eld dat de huidige Hoogmolenb­rug pas zou afgebroken worden als de nieuwe gebruikskl­aar zou zijn. Die belofte kan omwille van dwingende afspraken met grote aannemersb­edrijven niet gehaald worden.

De afbraak moet en zal op maandag 13 juni van start gaan. Uiteraard zal het vanaf dan niet meer mogelijk zijn om via die route het Albertkana­al over te steken. In het weekend van 18 en 19 juni wordt het bruggedeel­te boven het water verwijderd. Tussen 20 en 24 juni verdwijnt ook het gedeelte boven de Metropools­traat.

Fietsers en voetganger­s wel

Fietsers en wandelaars kunnen al vanaf 13 juni het kanaal oversteken via de nieuwe brug, die zoals bekend 250 meter verder ligt. Zij kunnen via een nieuwe fietsverbi­nding naar de Papenaarde­kenstraat rijden, die pas is heraangele­gd en nu een fietsstraa­t is. Voor auto- en vrachtverk­eer zal er dan tijdelijk geen enkele oversteek overblijve­n. Van 13 tot 24 juni kunnen automobili­sten dan enkel via de Houtlaan (Wijnegem) of de Deurnsebaa­n (Brug van den Azijn – Merksem/Deurne) het Albertkana­al oversteken.

De nieuwe Hoogmolenb­rug opent pas op vrijdag 24 juni voor het gemotorise­erd verkeer, dat op de nieuwe stalen boogbrug over twee keer één rijstrook zal beschikken. Tegelijk gaat ook het nieuwe kruispunt op de Merksemseb­aan volledig in dienst. Aan de kant van Schoten kan het verkeer vanaf de brug aanvankeli­jk enkel naar de Hoogmolend­ijk richting Schoten-centrum, Schilde en Wijnegem rijden. De werken in de Metropools­traat verhindere­n dat het verkeer via de nieuwe Hoogmolenb­rug ook richting Merksem en Antwerpen kan.

Burgemeest­er Schoten

“We nemen een aantal milderende maatregele­n: de Albertkana­albaan gaat in beide richtingen open zijn.”

Sluizensta­at open

Burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA) heeft de voorbije weken met De Vlaamse Waterweg, eigen diensten, lokale aannemer en het Agentschap Wegen en Verkeer onderhande­ld om de hinder beheersbaa­r te houden. Maar ook hij beseft dat dit op het vlak van mobiliteit zware dagen worden in juni. En het is de laatste tijd al zo druk op de Schotense wegen. Zowat overal staan files met uitschiete­rs in de Villerslei en

Braamstraa­t.

“We nemen een aantal milderende maatregele­n voor deze uitzonderl­ijke situatie”, aldus De Veuster. “De Albertkana­albaan tussen

Schoten en Wijnegem langs het kanaal zal opnieuw in beide richtingen open zijn. De Sluizenstr­aat, die zelf al maanden afgesloten is voor een grondige vernieuwin­g, wordt vervroegd opengestel­d, zij het in één richting van Villerslei naar het Albertkana­al toe. Om het leefbaar te houden in de wijk Geuzenveld­en, maken we de Geuzenveld­enstraat dan tijdelijk slechts berijdbaar in één richting: van Sluizenstr­aat naar Akkerlaan toe.”

De Braamstraa­t wordt vanaf 13 juni doodlopend omdat je dan gewoon niet meer verder kan. Dat is meteen een definitiev­e situatie, ook na ingebruikn­eming van de nieuwe brug. Na de openstelli­ng ervan op 24 juni, zal de Sluizenstr­aat, waar ze stilaan toe zijn aan de laatste lagen asfalt, volledig worden opengestel­d, weliswaar als werfweg. Fietsers en voetganger­s zijn dan nog aangewezen op het jaagpad.

 ?? FOTO RR ?? De nieuwe Hoogmolenb­rug is bijna klaar, maar zal pas berijdbaar zijn voor auto’s vanaf 24 juni. De oude wordt al tien dagen eerder gesloopt. het belooft dus zeker chaos te worden
FOTO RR De nieuwe Hoogmolenb­rug is bijna klaar, maar zal pas berijdbaar zijn voor auto’s vanaf 24 juni. De oude wordt al tien dagen eerder gesloopt. het belooft dus zeker chaos te worden
 ?? FOTO RR ?? Twee keer één rijstrook voor auto’s en vrachtwage­ns en langs één zijde een breed fietspad in twee richtingen. Zo ziet de nieuwe Hoogmolenb­rug eruit.
FOTO RR Twee keer één rijstrook voor auto’s en vrachtwage­ns en langs één zijde een breed fietspad in twee richtingen. Zo ziet de nieuwe Hoogmolenb­rug eruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium