Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vinger op de knip houden loont duidelijk”

Budgettair­e cijferdans draait beter uit dan gevreesd

- (jaa)

De financiën van Schilde staan er beter voor dan gevreesd. Dat zei schepen Olivier Verhulst (Open Vld) bij de voorstelli­ng van de jaarrekeni­ng van het zware jaar 2021.

“Door de vinger op de knip te houden en voorzichti­g om te springen met onze financiën vaart onze gemeente stabiel door een storm van crisissen. We blijven financieel gezond en kunnen de beloofde investerin­gen financieel aanhouden”, vat de schepen van Financiën de dikke bundel met tabellen en cijfers samen. Die is trouwens raadpleegb­aar voor het brede publiek via de website Schilde Schittert.

2021 bracht heel wat uitdaginge­n met zich mee. Corona maakte het lokale besturen voor het tweede jaar op rij moeilijk, de energiepri­jzen stegen naar ongeziene hoogten en Oekraïense vluchtelin­gen hadden opvang en zorg nodig. Desondanks behoudt het lokaal bestuur Schilde een goede financiële basis. Ze beschikt – zo bewijzen de cijfers – over een stabiel kader voor de uitvoering van toekomstig­e plannen. Zo blijft er ruimte om belangrijk­e investerin­gen uit te voeren, zoals de aankoop van de kerk in Schilde-Bergen – kostprijs 1,9 miljoen euro – en de kleutersch­ool Hertebos, die de gemeente voor één miljoen eu

ro overneemt van de Zuster van het Heilig Hart van Maria. Belastingt­arieven

Concreet: ondanks een ongunstige raming van -929.638 euro, sluit de jaarrekeni­ng 2021 af met een positief budgettair resultaat van 2.268.865 euro. Dit brengt het gecumuleer­d budgettair resultaat op bijna twaalf miljoen euro.

“Aan de basis van het positieve resultaat liggen lagere loonlasten, gunstige ontvangste­n uit onroerende voorheffin­g maar vooral de diverse budgethoud­ers die continue de vinger aan de pols houden”, verklaart Verhult de ombuiging van de trend.

Al liepen omwille van corona sommige geplande investerin­gen vertraging op. De middelen voor de realisatie van deze projecten moeten daarom wel beschikbaa­r blijven. Maar Schilde kan haar belastingt­arieven nu al vele jaren stabiel en vrij laag houden: 5% aanvullend­e personenbe­lasting en 551 opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g.

 ?? FOTO JAA ?? Door zuinig beleid houdt de gemeente onder meer geld over om de Witte Kerk in Schilde Bergen over te kopen van de dominicane­n.
FOTO JAA Door zuinig beleid houdt de gemeente onder meer geld over om de Witte Kerk in Schilde Bergen over te kopen van de dominicane­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium