Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad leent geld voor lokale scholen

- FILIP SPOELDERS, SACHA VAN WIELE

Antwerpen leent 3,5 miljoen euro aan Borsbeek om twee gemeenteli­jke scholen open te houden. “Dit betekent niet dat de fusie rond is, dringend overleg is wel nodig”, reageert Van Berckelaer op het nieuws.

De lening is bestemd om de gemeenteli­jke basisschoo­l De Klinker en kunstacade­mie Academia open te houden. Ze toont aan hoe nijpend de financiële situatie van Borsbeek is.

“Met deze lening kan Borsbeek zijn onderwijsv­erplichtin­gen nakomen”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Financiën. “De lening kan je beschouwen als een soort van overbruggi­ngskrediet. Als de fusie eenmaal rond is, kunnen we de toekomst van beide scholen verder regelen. Het is de vraag van Borsbeek dat beide scholen zouden worden overgenome­n door ons stedelijk onderwijs.”

De scholen nu al overnemen, was een te groot risico, want als de fusiegespr­ekken zouden afspringen, zat Antwerpen vast aan de twee scholen. Het gaat hier in eerste instantie om een renteloze lening.

Onafhankel­ijke gemeente

Deze bekendmaki­ng vanuit Antwerpen doet burgemeest­er Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) scherper dan normaal reageren. “We moeten dit nu lezen in de media. Antwerpen vergeet dat we nog altijd een onafhankel­ijke gemeente zijn. Academia lonkte eerst naar een andere onderwijsk­oepel. Dat toont aan dat de fusie zeker nog niet rond is, zoals hier en daar wordt beweerd. Dringend overleg hieromtren­t is nodig.” De burgemeest­er geeft wel aan dat de lening noodzakeli­jk is om de werking van de twee scholen te ondersteun­en

Net nu kregen de burgemeest­er en de raadsleden de vraag van Burgers voor Borsbeek om de petitie voor het organisere­n van een referendum te onderteken­en. “Dit is de meest democratis­che manier om over een fusie te beslissen. Iedere burger moet zijn stem kunnen uitbrengen, maar geen enkel raadslid heeft getekend”, zegt Jos Spaepen van Burgers voor Borsbeek.

Dat is logisch volgens Van Berckelaer. “Laten we eerst de burgers verder duidelijk en correct informeren. Tegen juni 2023 willen we nagaan wat we hebben, na onze gesprekken met Antwerpen. En zoals de berichtgev­ing over de scholen aantoont, is niet alles altijd koek en ei met de stad. Nadien kunnen we zien of een referendum op zijn plaats is.”

Op dinsdag 14 juni organiseer­t Borsbeek een debat over de fusie met politiek journalist Marc Van de Looverbosc­h als moderator.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Borsbeek en Antwerpen hebben nog veel om over te onderhande­len.
FOTO JORIS HERREGODS Borsbeek en Antwerpen hebben nog veel om over te onderhande­len.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium