Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Handelaars en buren vrezen ‘hoppinpunt’, plaatsbezo­ek gepland

-

Een grote afvaardigi­ng van handelaars en bewoners van de Turnhoutse­baan in Oostmalle, waar De Lijn en het Agentschap Wegen en Verkeer een groot hoppinpunt willen aanleggen, toog donderdaga­vond naar de gemeentera­ad. Na afloop konden ze met de bevoegde schepen en burgemeest­er Van Looy (N-VA) een afspraak voor een plaatsbezo­ek vastleggen, om ter plekke te tonen hoe desastreus de plannen voor hun zaken zouden kunnen zijn.

Paul Van Ham (OostWest) wou weten of er al een omgevingsv­ergunning was aangevraag­d en stelde het gemeentebe­stuur als vergunning­sverlenend­e overheid enkele kritische vragen. Maar veel antwoorden kregen de handelaars en omwonenden die speciaal waren afgezakt en lang moesten wachten, niet.

Openbaar onderzoek afwachten

Langs de ene kant begrijpeli­jk, omdat een gemeente meestal het openbaar onderzoek afwacht alvorens een standpunt in te nemen. Ook nu schermde burgemeest­er Sanne Van Looy (N-VA) dat het college eerst kennis wou nemen van alle bezwaren en opmerkinge­n. De vergunning­saanvraag zou overigens nog niet ingediend zijn. “Maar jullie zijn al twee jaar mee betrokken in het voortrajec­t, jullie moeten toch al een standpunt hebben?”, bleef Van Ham vergeefs proberen. Toen er geen antOpposit­ieraadslid woord kwam, zei hij: “Dit gaat nog vonken geven.”

Op de vraag van Van Ham of de site al vastligt en waarom De Lijn dit vervoerskn­ooppunt niet op de eigen stelplaats in Oostmalle kan ontwikkele­n, kwam niet echt een antwoord. Paul Van Ham meende dat De Lijn misschien andere toekomstig­e ontwikkeli­ngsplannen met de stelplaats heeft.

Het wachten was niet voor niets voor de handelaars, want ze konden na de zitting hun bezorgdhed­en persoonlij­k uiten aan burgemeest­er Sanne Van Looy (N-VA) en schepen Dirk Gerinckx (N-VA). “Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn gaan er drie parkeerpla­atsen verdwijnen, maar in werkelijkh­eid is het meer dan een tienvoud, omdat de vijfenveer­tig parkeerpla­atsen aan de overzijde niet in rekening werden gebracht”, zeggen slager Thomas Aerts van Slagerij De Tram en Wim Van Dyck van Carrosseri­e Robby. “Mensen die een brood willen kopen, gaan hun auto geen honderd meter verder parkeren. Ze willen snel binnen en buiten”, zegt bakkerij Van Boven.

De handelaars maken zich ook grote zorgen over de leveringen. Het centraal leverpunt zal niet volstaan, en omdat de middenrijs­trook verdwijnt zullen er vaak opstopping­en zijn, voorspelle­n ze. “Er komen nog een restaurant en dierenarts bij, en dat hoppinpunt zal extra auto’s aantrekken, want het is de bedoeling dat mensen hier parkeren en dan de bus nemen. Hier zitten veel jonge, startende ondernemer­s”, zegt Tine Scheers van Tine’s Stoof. De vrouw denkt dat veel mensen de plannen nog niet bestudeerd hebben en de impact nog niet vatten. Schepen Gerinckx en burgemeest­er Van Looy toonden wel direct bereidheid om ter plekke te komen kijken. Er werd al een afspraak geprikt. “Elke bezorgdhei­d van jullie, is ook een van ons”, zei Gerinckx nog .

 ?? FOTO KMA ?? Burgemeest­er Van Looy (N-VA) en schepen Dirk Gerinckx (N-VA).
FOTO KMA Burgemeest­er Van Looy (N-VA) en schepen Dirk Gerinckx (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium