Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Cordon sanitaire moet stoppen”

Gewezen voorzitter verlaat CD&V Brecht na kwarteeuw en richt Democraten Brecht op

- ELKE LAMENS

Filip Vangilberg­en (50) en Dirk Lippens (51) trekken in 2024 als Democraten Brecht naar de gemeentera­adsverkiez­ingen. De gewezen CD&V’ers richten een nieuwe lokale partij op als positief alternatie­f voor wie, net als zij, ontgoochel­d is in de huidige politiek.

Met Democraten Brecht willen ze het debat rond het cordon sanitaire tegen Vlaams Belang en PVDA op gang trekken. “Voor ons is dat ondemocrat­isch en contraprod­uctief, het ondermijnt de basisprinc­ipes van onze democratie”, meent Vangilberg­en, die voorzitter is van de nieuwe politieke partij.

“Wij verzetten ons hier niet alleen tegen, maar beschouwen Vlaams Belang en PVDA als partijen met wie we ook bestuursak­koorden kunnen sluiten. De inhoud primeert op de automatisc­he uitsluitin­g van partijen bij onze keuze van coalitiepa­rtners.”

“Jammer genoeg houden zowel CD&V nationaal als CD&V Brecht vast aan dit cordon sanitaire en daarom nam ik eind december 2021 na 25 jaar ontslag uit de partij. Ik heb er nochtans veel aan te danken, het zijn nog steeds mijn vrienden, maar dit is een breekpunt.” Dirk Lippens, die deze mening deelt, stapte in januari uit CD&V Brecht. Beiden zijn ook collega’s als federale ambtenaar.

Voor alle Vlamingen Daarnaast profileert Democraten Brecht zich ook als een Vlaamse denktank. Om een visie Filip Vangilberg­en

Democraten Brecht

“De regering Di Rupo aanvaardde mijn voorstel om villa’s in vennootsch­appen met constructi­es rond vruchtgebr­uik zwaarder te belasten. Regering Michel veegde dit alweer van tafel.”

te ontwikkele­n en acties te ondernemen. De rechtvaard­ige fiscalitei­t of liever het gebrek daaraan, is een goed voorbeeld. “Hoe is het mogelijk dat het hele systeem van erfbelasti­ngen en schenkings­rechten miljonairs en miljardair­s toelaat om deze belasting te omzeilen? De middenklas­se en de erfgenamen zonder kinderen blijven nog altijd de factuur betalen. Met een rechtvaard­igere fiscalitei­t kan er nochtans meer koopkracht komen voor iedereen”, vult Lippens aan.

Filip Vangilberg­en schrijft al jaren over deze problemati­ek en stuurde hierover voorstelle­n aan CD&V-leiders. “Ik heb dat altijd gedaan vanuit mijn sociaal engagement. De regering Di Rupo (PS) aanvaardde mijn voorstel om villa’s in vennootsch­appen met vruchtgebr­uikconstru­ctie zwaarder te belasten. Regering Michel veegde dit alweer van tafel”, weet de voorzitter. “CD&V is er nooit voor opgekomen. Met Democraten Brecht bezorg ik mijn voorstelle­n voortaan aan alle partijen.”

Voor alle Brechtenar­en

Het is niet de bedoeling om een nieuwe nationale partij te stichten. “Die kiesdrempe­l halen we nooit, maar we willen Vlamingen die geïnteress­eerd zijn in politiek, inzitten met de democratie en niet akkoord gaan met het cordon sanitaire wel stimuleren om ook in hun gemeente een Democraten-afdeling op te richten.”

Het bestuur van Democraten Brecht telt drie gewezen

CD&V’ers, maar staat open voor alle Brechtenar­en die dezelfde mening delen. Het is afwachten of er voldoende ruimte en draagkrach­t is voor een nieuwe partij. “Wij hielden zelf al een poll en tot onze verbazing is het ongenoegen groot tegen het cordon sanitaire dat is ingesteld door de klassieke partijen. Liefst 90% vindt dat dit moet stoppen. Voor ons is dat voldoende om hier voluit voor te gaan. We gaan gewoon ons ding doen zonder aan een hogere partijtop verantwoor­ding te moeten afleggen.”

Gemeentera­adsverkiez­ingen

“Ons eerste doel is te kunnen deelnemen aan de verkiezing­en in 2024”, stelt Vangilberg­en, die ook over de huidige kieswetgev­ing een stevige boom kan opzetten. “Lukt dat en zijn de resultaten goed, dan maken we nu al duidelijk dat we nooit een voorakkoor­d zullen onderteken­en. Dat is ook niet democratis­ch”, zegt hij.

Tijdens de laatste gemeentera­adsverkiez­ingen behaalde Filip Vangilberg­en 310 voorkeurst­emmen, en eindigde zo op de 29ste plaats in Brecht. Vangilberg­en staat dan ook al jaren bekend als een doorgewint­erde CD&V’er. Hij zetelde tussen 2007 en 2021 in de gemeentera­ad, OCMW-raad, was secretaris en van 2013 tot 2015 zelfs voorzitter van CD&V Brecht. In 2019 was hij voor drie jaar verkozen in het bijzonder comité van de sociale dienst.

iwww.democraten­brecht.vlaanderen

 ?? FOTO ELKE LAMENS ?? Dirk Lippens en Filip Vangilberg­en ruilen CD&V Brecht voor een eigen alternatie­f: Democraten Brecht.
FOTO ELKE LAMENS Dirk Lippens en Filip Vangilberg­en ruilen CD&V Brecht voor een eigen alternatie­f: Democraten Brecht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium